Η εταιρεία αλλά και τα προϊόντα της «Πυλιακής Γης» έχουν παρουσιαστεί πολλάκις στο παρελθόν από το «Θάρρος». Η τελευταία προβολή τους, όμως, στις Βρυξέλλες μάς έδωσε την αφορμή για μία ακόμα παρουσίαση.
Γράφει η Χαρά Φρουδαράκη, από το tvxs:
«Ορμώμενη από την παραλία της Γιάλοβας, στην Πύλο Μεσσηνίας, η Πυλιακή Γη είναι μια εταιρεία που δραστηριοποιείται από το 2009 στην παραγωγή χειροποίητων εδεσμάτων. Η σχέση της εταιρείας με τη Μεσσηνία είναι έντονη και αυτό, άλλωστε, αποτυπώνεται και στην επωνυμία της.
Η γνωστή ελιά Καλαμών, το σύμβολο θα έλεγε κανείς της Μεσσηνίας, είναι το βασικό συστατικό σε μια σειρά από προϊόντα της εταιρείας: Ελιά καλαμών σε σιρόπι Cabernet και ανθόμελου, κριτστίνι ελιάς Καλαμών, πικάντικο άλειμμα ελιάς, πάστα ελιάς με αντζούγια και το τελευταίο δημιούργημα με ελιά Καλαμών, η σοκολάτα Υγείας με ελιά Καλαμών, προϊόν που παρουσιάστηκε πρόσφατα και στην ημερίδα που οργάνωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, στις Βρυξέλλες.
Μια πρωτότυπη συνταγή που ξεκίνησε σαν οικογενειακό πείσμα κάπου στις αρχές του 2009: εφόσον όλα γίνονται γλυκά κουταλιού, γιατί να μη γίνεται η ελιά. Έπρεπε να δημιουργηθεί κάτι νόστιμο, καινοτόμο και πολύ ελληνικό.
Επιπλέον, το στοιχείο της Μεσσηνίας είναι έντονο και σε μια σειρά από άλλα προϊόντα της Πυλιακής Γης, καθώς προτεραιότητα στις πρώτες ύλες μας έχουν αυτές της Μεσσηνίας. Ακόμα και τα κρασιά που χρησιμοποιούμε σε πολλές συνταγές μας είναι μεσσηνιακά (μεσσηνιακό Cabernet και Chardonnay).
Οι επιρροές, όμως, της Πυλιακής Γης δεν περιορίζονται στη Μεσσηνία. Άλλωστε, από μητέρα, η Γιάννα Μπαλαφούτη – που είναι η ιδρύτρια της Πυλιακής Γης και δημιουργός των προϊόντων της – έλκει την καταγωγή της από τις Κυκλάδες. Έτσι θα μπορούσε να πει κανείς ότι ο συνδυασμός των εξαιρετικών πρώτων υλών που παράγει η Μεσσηνία με τις τεχνικές και τον κοσμοπολιτισμό των Κυκλάδων φέρνει το αποτέλεσμα αυτό που κάνει τα προϊόντα της Πυλιακής Γης να διακρίνονται.
Η κα Μπαλαφούτη τονίζει: “Το σημαντικό είναι να αναζητάμε καλλιεργητές – παραγωγούς (και κατά συνέπεια προμηθευτές) που αγαπάνε και σέβονται αυτό που κάνουν όπως εμείς. Άνθρωποι που είναι σε συνεχή δημιουργική αναζήτηση για την παραγωγή προϊόντων που σέβονται την παράδοση και πολλές φορές ξαναανακαλύπτουν πρώτες ύλες, ξεχασμένες ίσως μέσα στο χρόνο. Άνθρωποι που χρησιμοποιούν υγιεινές μεθόδους παραγωγής και δεν επαφίενται σε εύκολες μεθόδους παραγωγής, οι οποίες, όπως ξέρουμε, ‘εξουδετερώνουν’ τα γευστικά και θρεπτικά χαρακτηριστικά των πρώτων υλών… Οι καταναλωτές μας είναι άνθρωποι που έχουν διάθεση να εξερευνήσουν τους γευστικούς ορίζοντές τους, να ενστερνιστούν τη φιλοσοφία μας, που είναι παραδοσιακά υλικά σε νέες γευστικές εμπειρίες. Το ευχάριστο είναι ότι όταν μας γνωρίζουν οι καταναλωτές, τότε η σχέση μας γίνεται μόνιμη”.
Οι κατηγορίες προϊόντων της Πυλιακής Γης είναι αρκετές: Εδέσματα, γλυκά κουταλιού, μαρμελάδες, αρτοπαρασκευάσματα, αλείμματα και σοκολάτες. Προτιμούμε να χρησιμοποιούμε πρώτες ύλες από πιστοποιημένους παραγωγούς, αλλά και κάποιες τις συλλέγουμε μόνοι μας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η μυρτιά, την οποία χρησιμοποιούμε στο έδεσμα τοματίνι σε σιρόπι chardonnay με καρπούς μυρτιάς. Η Μυρτιά σήμερα χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη σε φαρμακευτικά και καλλυντικά παρασκευάσματα, αλλά ως διατροφικό προϊόν έχει ξεχαστεί, παρότι στην αρχαιότητα ήταν βασικό διατροφικό στοιχείο.
Όσον αφορά στην εποχικότητα, στα πρώτα της βήματα η εταιρεία είχε εποχιακό χαρακτήρα και ο κύριος όγκος της δραστηριότητάς της ήταν Πάσχα και καλοκαίρι, καθώς απευθυνόταν στην τουριστική αγορά. Σήμερα αυτό έχει αλλάξει, μιας που έχουν παρουσία στην Αθήνα και σε άλλα μεγάλα αστικά κέντρα, ενώ οι εξαγωγές είναι ένα πιο μετρήσιμο μέγεθος στο σύνολο των πωλήσεων της εταιρείας”, δηλώνει η Γιάννα Μπαλαφούτη.
Η φιλοσοφία της εταιρείας είναι τα παραδοσιακά υλικά και οι νέες γευστικές εμπειρίες και την ακολουθεί πιστά από το ξεκίνημα της. “Η παραγωγή είναι περιορισμένη, όλα γίνονται στην εποχή τους, δε βιάζουμε τη φύση. Την ακολουθούμε και εμπνεόμαστε από αυτήν. Κάθε βαζάκι και σακουλάκι, είτε πρόκειται για εδέσματα, είτε για μαρμελάδες, είτε για αρτύματα ή αρτοπαρασκεύασμα, περιέχει γεύσεις και αρώματα από τη φύση, δεν έχει χημικά συντηρητικά, πρόσθετα, γλυκόζη και οτιδήποτε άλλο που μπορεί να κάνει την παραγωγή εύκολη αλλά και τη γεύση ουδέτερη και αδιάφορη”.
Μιλώντας για τα καλώς και τα κακώς κείμενα, η δημιουργός της Πυλιακής Γης αναφέρει, “είναι μια δύσκολη δουλειά, μια που όλα είναι χειροποίητα. Στο καθαρά επιχειρηματικό κομμάτι, όμως, τα μειονεκτήματα αυτής της δουλειάς είναι η έλλειψη επενδυτικού κλίματος που δυσκολεύει την ανάπτυξη της εταιρείας, καθώς όλη η ανάπτυξή της επιτυγχάνεται με ίδια οικονομικά μέσα. Ουσιαστικά τα κέρδη της εταιρείας χρηματοδοτούν την ανάπτυξή της, γεγονός που, όπως καταλαβαίνετε, εμποδίζει τους γρήγορους ρυθμούς ανάπτυξης και το άνοιγμα νέων αγορών”.
Έχουν διακριθεί σε εθνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς όπως τα grate taste awards του Λονδίνου το 2014 και τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος. Κάθε διάκριση τους δίνει μια ηθική ικανοποίηση και είναι ένα είδος δικαίωσης για τον καθημερινό αγώνα που δίνουμε, σε πείσμα των δύσκολων οικονομικά συγκυριών, λέει η κα Μπαλαφούτη. Ωστόσο, για τους ίδιους το μεγαλύτερο βραβείο είναι όταν ένας νέος πελάτης δοκιμάζει κάποιο προϊόν και καταλήγει να δακρύζει από έκπληξη και συγκίνηση για την πρωτότυπη γευστική εμπειρία.
Η Πυλιακή Γη κάνει εξαγωγές σχεδόν από τα πρώτα της βήματα, ενώ φέτος έχουν πετύχει ένα σημαντικό ποσοστό των πωλήσεών τους στο εξωτερικό, κυρίως σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
“Η φιλοδοξία μας είναι να γίνουν οι εξαγωγές το μεγαλύτερο κομμάτι των πωλήσεών μας. Όμως, η αγορά της ίδιας σου της χώρας παραμένει η πιο ουσιαστική και αν δεν έχεις καταφέρει να την κερδίσεις, καμία επιτυχία στις εξαγωγές δεν μπορεί να σε ικανοποιεί…”».
“Πυλιακή Γη”: Η οικογενειακή επιχείρηση που κατακτά τον κόσμο