50 χρόνια κάθειρξης σε Αλβανό για τα κλεμμένα χρυσαφικά στις λαδούσες

50 χρόνια κάθειρξης σε Αλβανό για τα κλεμμένα χρυσαφικά στις λαδούσες

«Με γεμάτο σακούλι» από καθείρξεις έφυγε χθες από την αίθουσα του  Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Καλαμάτας ο Αλβανός που γέμιζε λαδούσες με χρυσαφικά που έκλεβε από ηλικιωμένους και τα έστελνε με τους συνεργούς του στην Αλβανία με το λεωφορείο.
Συνολικά, για τις οκτώ ληστείες στην Τριφυλία και τη συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης καταδικάσθηκε σε κάθειρξη 50 ετών, αλλά εκτιτέα βάσει της νομοθεσίας είναι μόνο τα 25 χρόνια.
Συνεργοί του θεωρούνται δύο αδέλφια Αλβανοί, οι οποίοι όμως δεν έχει σταθεί δυνατό να συλληφθούν.
Οι τρεις ληστές έμπαιναν ξημερώματα σε σπίτια ηλικιωμένων, τους φίμωναν, τους έδεναν και έκλεβαν ό,τι πολύτιμο έβρισκαν.
 
Στις λαδούσες
Από το Δεκέμβριο του 2011 έως και τον Ιανουάριο του 2012 στην ευρύτερη περιοχή της Τριφυλίας είχαν διαπραχθεί οκτώ ληστείες, κατά τις οποίες οι δράστες είχαν την ίδια μεθοδολογία: έμπαιναν στα σπίτια πάντα στο τέλος του μήνα, οπότε οι ηλικιωμένοι έπαιρναν τις συντάξεις τους, και πάντα ξημερώματα. Σε όλες τις περιπτώσεις έκοβαν το καλώδιο του τηλεφώνου.
Έπειτα από άρση τηλεφωνικού απορρήτου βρέθηκε ότι ένας από τους ληστές επικοινώνησε ξημερώματα με τον κατηγορούμενο. Η κλήση έγινε από κεραία κινητής τηλεφωνίας που ενεργοποιήθηκε στην περιοχή της Ελαίας, όπου το ίδιο βράδυ έγινε ληστεία.
Ακολούθως, έγινε ανώνυμο τηλεφώνημα στην Αστυνομία, ότι σε στάση του ΚΤΕΛ, 1,5 χιλιόμετρο πριν από το Καλό Νερό, στη θέση «Μπαγλαμαδάκια», ήταν ένας Αλβανός με κάποια δοχεία λάδι.
Οι αστυνομικοί πήγαν στο σημείο και ο Αλβανός, όταν τους είδε, παράτησε τα δοχεία και έφυγε τρέχοντας προς το Κοπανάκι. Δύο λεπτά μετά εμφανίσθηκε αλβανικό λεωφορείο που εκτελεί το δρομολόγιο Καλαμάτα – Αλβανία και κατέβηκε ο κατηγορούμενος, τον οποίο και συνέλαβαν. Μέσα στις λαδούσες βρήκαν χρυσαφικά που προέρχονταν από τις ληστείες.
Σε έρευνα που ακολούθησε στο αυτοκίνητό του στο Κοπανάκι, βρέθηκε το διαβατήριο ενός εκ των ληστών και σε αυτό φαινόταν ότι μαζί με τον κατηγορούμενο είχαν ταξιδέψει από κοινού για Αλβανία.
 
Ένοχος
Οι ληστές είχαν ληστέψει ηλικιωμένους στις περιοχές Ελαία, Ράχες, Αγριλιά και Σιδηρόκαστρο. Οι δράστες συνήθως φορούσαν κουκούλες και φέρονταν με αγριότητα στα θύματά τους, προκειμένου να τους αποκαλύψουν πού έχουν χρήματα και χρυσαφικά.
Στην απολογία του ο κατηγορούμενος είπε ότι βρίσκεται στην Ελλάδα εδώ και 17 χρόνια, αρνούμενος ότι έχει καμία σχέση με τις ληστείες. Παραδέχθηκε ότι γνώριζε μόνο τον έναν, ο οποίος του είχε πει ότι θα του βρει δουλειά. Για το βράδυ που δέχθηκε το τηλεφώνημα, υποστήριξε ότι κοιμόταν στην Κυπαρισσία, τον κάλεσε ο ομοεθνής τους που γνώριζε και του ζήτησε να πάει με το αυτοκίνητο να τον πάρει από κάπου. Παραδέχθηκε δε ότι είχε συνταξιδέψει με το συγκεκριμένο από Αλβανία, αλλά αρνήθηκε κάθε άλλη σχέση. Τέλος, είπε πως καταλαβαίνει τα θύματα, τι πέρασαν, διότι έχει οικογένεια με μικρό παιδί που ζει μόνη της στην Αλβανία.
Ωστόσο, το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο για τις ληστείες και τη συγκρότηση της εγκληματικής οργάνωσης. 

Της Βίκυς Βετουλάκη