Αφοπλίζεται ο Δήμος χωροταξικά και αναπτυξιακά
Ο Βασίλης Κοσμόπουλος για την πιθανή απόρριψη του ΓΠΣ Καλαμάτας
Του Αντώνη Πετρόγιαννη
Ο πολιτικός μηχανικός και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ανθρώπινη και Όμορφη Πόλη», Βασίλης Κοσμόπουλος, υπήρξε εκ των πρωταγωνιστών της ιστορίας του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου Καλαμάτας.
Με παρεμβάσεις του στο Δημοτικό Συμβούλιο, αναφορές στον τοπικό Τύπο και συνεντεύξεις, προσπάθησε να διορθώσει τα κακώς κείμενα, αλλά η Δημοτική Αρχή κώφευε ή «κουκούλωνε» την πραγματικότητα.
Λόγω των επικείμενων εξελίξεων, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του δημάρχου Π. Νίκα, ζητήσαμε την άποψή του για όλα αυτά.
Ακολουθεί η συνέντευξή του στο «Θάρρος»:
-Ποιοι ήταν οι στόχοι του ΓΠΣ για τον καλλλικράτειο Δήμο Καλαμάτας;
Το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) αποτελεί το κατευθυντήριο σχέδιο για την ορθολογική οργάνωση και ανάπτυξη κάθε Δήμου τουλάχιστον για μια εικοσαετία, μετά την πάροδο της οποίας επιτρέπεται η αλλαγή του.
Είκοσι περίπου χρόνια μετά το ΓΠΣ του 1986 ξεκίνησε η εκπόνηση του νέου για το Δήμο Καλαμάτας ΓΠΣ (η σύμβαση υπεγράφη στις 10-06-2005), το οποίο στην τελική του μορφή δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 77/03-05-2011.
Σημαντικά στοιχεία αυτού του ΓΠΣ, το οποίο στόχευε στη διαμόρφωση ενός ελκυστικού αστικού περιβάλλοντος, στην αναβάθμιση και ανάδειξη των ορεινών περιοχών και του αστικού τους δικτύου, στην περιβαλλοντική αναβάθμιση του εντός του αστικού συγκροτήματος χώρου και, τέλος, στην αντιμετώπιση των υπαρχόντων κοινωνικών προβλημάτων, είναι ότι: α) Επεκτείνεται στα όρια του Καποδιστριακού Δήμου, β) Θέτει αυστηρούς κανόνες για την εκτός σχεδίου δόμηση αυξάνοντας την αρτιότητα – οικοδομησιμότητα των οικοπέδων από τα 4 στα 6 και στα 8 στρέμματα, με παράλληλη κατάργηση των, σύμφωνα με τις διατάξεις των Π.Δ., ισχυουσών παρεκκλίσεων, γ) Καθορίζει τις επιτρεπόμενες χρήσεις σε κάθε περιοχή του Δήμου, δ) Προβλέπει την ένταξη στο Σχέδιο Πόλεως χιλιάδων στρεμμάτων, τα οποία αυξήθηκαν εντυπωσιακά μεταξύ της Β1 και Β2 φάσης της μελέτης, τη στιγμή που ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η πολεοδόμηση των περιοχών που εντάχθηκαν στο Σχέδιο με το ΓΠΣ του 1986, ε) Θεσμοθετεί Περιοχές Ειδικής Προστασίας όπως η Περιοχή Προστασίας Ορεινών Όγκων και Δασικών Περιοχών, η Ημιορεινή Ζώνη, και το Περιβαλλοντικό Πάρκο του Νέδοντα.
-Ποια ήταν η στάση της παράταξής σας στο συγκεκριμένο θέμα;
Η δημοτική παράταξη «Ανθρώπινη και Όμορφη Πόλη», της οποίας είχα την τιμή να είμαι επικεφαλής, συμμετείχε σε όλες τις συζητήσεις που έγιναν για το ΓΠΣ στο Δημοτικό συμβούλιο και κατέθεσε σειρά παρατηρήσεων – προτάσεων που αφορούσαν στις χρήσεις γης, την εκτός σχεδίου δόμηση, το νέο λιμάνι, την περιοχή του Νέδοντα κ.λπ., οι οποίες δεν έγιναν αποδεκτές από τη Δημοτική Αρχή και, κατά συνέπεια, το καταψήφισε, αναγνωρίζοντας παράλληλα και τα πολλά θετικά στοιχεία που περιέχει.
Στο τέλος Δεκεμβρίου του 2010 διαπιστώσαμε μαζί με άλλους συναδέλφους τα προβλήματα που δημιουργούσε το ΓΠΣ στην ευρύτερη περιοχή της Βέργας. Το μέγεθος των προβλημάτων έγινε δυστυχώς εμφανές, αφού το ΓΠΣ είχε ψηφιστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο και το Περιφερειακό ΣΧΟΠ και όδευε για την τελική υπογραφή του από το γενικό γραμματέα της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Το δημοσιοποιήσαμε αμέσως και αναλάβαμε το μερίδιο της ευθύνης που μας αναλογούσε ως ελάσσονα αντιπολίτευση που ήμαστε.
Η δημοσιοποίηση των προβλημάτων της Βέργας κινητοποίησε και τους κατοίκους άλλων περιοχών του Δήμου, οι οποίοι, μελετώντας το ΓΠΣ, προέβαλαν τις δικές τους ενστάσεις για την ορθότητα του σχεδίου, ενστάσεις πολλές από τις οποίες θα είχαν αποτραπεί εάν εγένοντο δεκτές οι παρατηρήσεις μας στις συζητήσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο, καθώς αυτές απηχούσαν και τις απόψεις πολλών εμπείρων συναδέλφων μηχανικών.
-Ποια ήταν η στάση της Δημοτικής Αρχής στο πλήθος των παρατηρήσεών σας;
Εμπρός στο πλήθος και την ένταση των αντιδράσεων η Δημοτική Αρχή επέλεξε τη χειρότερη δυνατή λύση, αυτή της προσφυγής στο Συμβούλιο Επικρατείας για την ακύρωση του ΓΠΣ, το οποίο είχε με ευθύνη της και υπό την εποπτεία της συνταχθεί, πληρωθεί και ψηφιστεί από την πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο.
-Τι θα μπορούσε να σημαίνει μια πιθανή απόρριψη του ΓΠΣ που «προφήτευσε» ο δήμαρχος;
Η πιθανή απόρριψη του ΓΠΣ από το Συμβούλιο Επικρατείας είναι το χειρότερο δυνατό σενάριο, διότι στερεί το Δήμο την ορθολογική του ανάπτυξη, τη στιγμή μάλιστα που η πόλη στοχεύει στη μετεξέλιξή της σε περιοχή υψηλού τουριστικού ενδιαφέροντος.
Σημειώνουμε, τέλος, ότι το Μάιο του 2016 συμπληρώνονται πέντε χρόνια από τη δημοσίευση του ΓΠΣ στο ΦΕΚ και, κατά συνέπεια, θα ήταν δυνατή η αναθεώρησή του, η οποία θα μπορούσε να είχε προετοιμαστεί μεθοδικά όλο το προηγούμενο διάστημα.
Βασίλης Κοσμόπουλος: Αφοπλίζει το Δήμο Καλαμάτας η απόρριψη του ΓΠΣ
