Η αφορμή για τη σύνταξη του παρακάτω κειμένου μού εδόθη από την κριτική για αυτήν την προσπάθεια από τη μείζονα μειοψηφία, τα κριτικά άρθρα στον ημερήσιο τοπικό Τύπο, καθώς και την καλόπιστη κριτική με αρκετή δόση προβληματισμού ορισμένων φίλων μου σχετικά με το ύψος των δαπανών του όλου εγχειρήματος.
Κατ’ αρχήν θέλω να αναφέρω τους λόγους που με έκαναν να ταχθώ υπέρ της προσπάθειας και τους εξέθεσα μόλις έλαβα το λόγο στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Οι κυρίως λόγοι είναι τέσσερις:
1) Θα αναδείξει την Πολιτιστική Ταυτότητα του τόπου μας και ακόμα την ιστορική μας Παράδοση, αφού γίνεται διακόσια χρόνια από την Επανάσταση του ’21. Είναι η πρώτη αμιγώς Εθνική Επανάσταση στην Ευρώπη που ανέδειξε το Ελληνικό Έθνος ως βασικό συστατικό του νεώτερου Ευρωπαϊκού Πολιτισμού. Έχει μεγάλη σημασία σήμερα η ανάδειξη της διαφορετικότητας των Ευρωπαϊκών Ταυτοτήτων και η πολιτισμική τους αντίθεση με το Ισλάμ, που εισβάλλει τελευταία όλο και περισσότερο στην Ευρώπη με σκοπό να την κατακτήσει.
2) Οι σχεδιαζόμενες δράσεις του KALAMATA 21 δεν αφορούν μόνο καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και τις κτηριακές υποδομές, που θεωρούνται απαραίτητες, αλλά πληθώρα δράσεων που αφορούν σύγχρονα ζητήματα ανάπτυξης. Ενδεικτικά αναφέρονται στην Αιτιολογική Έκθεση του KALAMATA 21: Ενίσχυση της απασχόλησης, δημιουργία νεοφυών επιχειρήσεων, αξιοποίηση νέων τεχνολογιών, πολιτιστικός/ θεματικός τουρισμός, ένταξη ευπαθών ομάδων, μεταφορά τεχνογνωσίας, ανάπτυξη έρευνας, εκπαίδευση/δια βίου μάθηση/εξειδίκευση.
3) Θα υπάρξει οικονομικό όφελος επειδή θα γίνουν επενδύσεις ιδιαίτερα στον τομέα του τουρισμού, αλλά και ενίσχυση δευτερευόντως διάφορων πτυχών του τοπικού πολιτισμού όπως της τοπικής γαστρονομίας με τις ιδιαιτερότητές της, που είναι μέρος της Πολιτιστικής μας Ταυτότητας. Γενικά η τοπική οικονομία θα έχει μακροχρόνιο όφελος και είναι κρίμα άνθρωποι της τοπικής αγοράς να είναι αντίθετοι σε αυτή την προσπάθεια.
4) Νιώθω, τέλος, ότι είμαστε κοντά στην κατάκτηση του στόχου, γιατί ο επικεφαλής του όλου εγχειρήματος, Έκτορας Τσατσούλης, είναι ένας τεχνοκράτης του πολιτισμού, κι αυτό φαίνεται από τις εκθέσεις που έχει συντάξει και δείχνουν ότι υπάρχει στρατηγική για τη φιλοξενία από την Καλαμάτα του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, καθώς και την επιτυχημένη παρουσία του στην Κύπρο, αφού ως επικεφαλής της εκεί προσπάθειας κατάφερε η Πάφος να αναδειχθεί Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2017.
Ο πρόεδρος της «Φάρις», Θανάσης Ηλιόπουλος, υποστήριξε ότι το κόστος που αντιστοιχεί στο Δήμο είναι το μισό από αυτό που πλήρωνε ο Δήμος κατ’ έτος για το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού τις καλές εποχές. Εδώ θέλω να προσθέσω ότι το ταμείο του Δήμου είναι αρκετά πλεονασματικό για να επενδύσει στον Πολιτισμό. Συμφωνώ με τον κύριο Οικονομάκο της παράταξης του ΚΚΕ, που είπε ότι ο πολιτισμός δεν πρέπει να μεταφράζεται σε χρήματα, αν και καταψήφισε την όλη προσπάθεια.
Το πρόγραμμα «Κληρονομιάς» της διοργάνωσης, δηλαδή η πρόβλεψη για συνέχιση του έργου του θεσμού, για τα επόμενα χρόνια θα μας σώσει από καταστάσεις αρνητικές, όπως το παράδειγμα των Ολυμπιακών Αγώνων, γιατί η συνέχιση των δράσεων από το συγκεκριμένο γραφείο εντάσσει αυτές σε ένα στρατηγικό πολιτιστικό σχεδιασμό. Εξάλλου, η Καλαμάτα είναι μια πόλη διαχειρίσιμη, η οποία δε συγκρίνεται με τα αθηναϊκό τέρας.
Ο κύριος Αλούπης, σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας που απείχε, ο οποίος ψήφισε θετικά για την συγκεκριμένη προσπάθεια, δήλωσε ότι η ψήφος του «δεν αποτελεί καθοιονδήποτε τρόπο ή έννοια συμπόρευσης» με τη Δημοτική Αρχή. Μα τα οφέλη αυτής της προσπάθειας θα φανούν στο μέλλον, όταν δε θα υπάρχει πλέον η παρούσα Δημοτική Αρχή και είναι στο χέρι των δημοτών της Καλαμάτας να προτάξουν στο μέλλον το γενικό καλό έναντι του ατομικού συμφέροντος.
Τελειώνοντας, θα ήθελα να επισημάνω κάτι που αναφέρει η Αιτιολογική Έκθεση του Γραφείου KALAMATA 21: «…ο κύριος λόγος αποτυχίας είναι η πολιτική παρέμβαση…».
Γιώργος Δημητρούλιας
Δημοτικός Σύμβουλος με την «Ελληνική Δράση»
Η Καλαμάτα «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021» και το όφελος για την πόλη
