Μέχρι τις 31 του μηνός έχουν περιθώριο να υποβάλουν αιτήσεις όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις για ένταξη στο νόμο Κατσέλη, ενώ με σχετική ρύθμιση δίνεται δυνατότητα 47 ακόμα ημερών για κατάθεση των αναγκαίων δικαιολογητικών. Επομένως, αυτές τις ημέρες πολίτες και δικηγόροι στην Καλαμάτα δεν έχουν σταματήσει να πηγαινοέρχονται στο αρμόδιο Ειρηνοδικείο, αλλά και στις διάφορες υπηρεσίες, προκειμένου να συμπληρώσουν, έστω και την τελευταία στιγμή, τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
Σύμφωνα με ενδεικτικά στοιχεία, οι αιτήσεις μόνο για φέτος θα φτάσουν στις 400. Ωστόσο, όποιος καταθέτει αίτηση θα πρέπει να έχει πολύ μεγάλη υπομονή μέχρι τη συζήτησή της, αφού αρκετές από αυτές έχουν πάρει ημερομηνία για το Μάρτιο του 2019!
Να σημειωθεί πως η εφαρμογή του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2011 και τη χρονιά εκείνη κατατέθηκαν στην Καλαμάτα 33 αιτήσεις. Τον επόμενο χρόνο, το 2012, κατατέθηκαν 192. Τα δύο τελευταία χρόνια ο αριθμός διπλασιάστηκε, ενδεικτικό της οικονομικής κατάστασης των νοικοκυριών. Γενικότερα, οι προσφυγές στα Ειρηνοδικεία της χώρας για υπαγωγή στο νόμο Κατσέλη τριπλασιάστηκαν το Δεκέμβριο και ξεπερνούν συνολικά τις 170.000.
Πάντως, η παράταση που δόθηκε προβλέπεται σε ερμηνευτική εγκύκλιο του γενικού γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Αντώνη Παπαδεράκη. Η παράταση αφορά ως επί το πλείστον την υποβολή βεβαιώσεων οφειλών και αντιγράφων δανειακών συμβάσεων που χορηγούνται με μεγάλη καθυστέρηση από τις τράπεζες.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «επί αιτήσεων που κατατίθενται μέχρι και τις 31.12.2015 με ελλιπή δικαιολογητικά, ή επί αιτήσεων που δεν είναι πλήρεις λόγω της μη εκπλήρωσης της εκ νόμου απορρεούσης υποχρέωσης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων περί χορήγησης αναλυτικών καταστάσεων οφειλών εντός δεκαημέρου, οι Γραμματείες των αρμόδιων κατά τόπο Ειρηνοδικείων οφείλουν να παραλαμβάνουν και να πρωτοκολλούν τις αιτήσεις από τους δανειολήπτες και να χορηγούν την ανωτέρω προθεσμία των δεκαπέντε (15) ημερών, παρατεινόμενη μέχρι ένα μήνα, προκειμένου να προβεί ο αιτών στις αναγκαίες συμπληρώσεις.
Σε κάθε περίπτωση, η προθεσμία αυτή μπορεί να παραταθεί για δύο (2) επιπλέον ημέρες, αν η Γραμματεία του κατά τόπο αρμόδιου Ειρηνοδικείου αδυνατεί ανυπαίτια να προβεί στον τυπικό έλεγχο αυτής».
Η καθυστέρηση χορήγησης αναλυτικών καταστάσεων οφειλών εκ μέρους των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων προκύπτει με βεβαιότητα από την προσκόμιση αντιγράφου αίτησης των δανειοληπτών προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και την παρέλευση απράκτου της δεκαήμερης προθεσμίας που θέτει ο νόμος στα τελευταία.
Η παράταση κρίθηκε απαραίτητη από την κυβέρνηση ύστερα από καταγγελίες ότι οι τράπεζες προβάλλουν εμπόδια και δεν εξυπηρετούν εγκαίρως τα αιτήματα των δανειοληπτών για την παροχή στοιχείων.
Την ίδια ώρα, οι τράπεζες έχουν ήδη στείλει τουλάχιστον 500.000 προειδοποιητικές επιστολές σε όσους έχουν δάνειο με καθυστέρηση μικρότερη των 90 ημερών και καλούν τους παραλήπτες να ρυθμίσουν τις εκκρεμότητές τους μέσα σε 15 ημέρες.
Όσοι αγνοήσουν την πρόσκληση, θα λάβουν και δεύτερο «ραβασάκι», με πιο αυστηρό μήνυμα. Αν και στις επόμενες 15 ημέρες δεν προσέλθουν οικειοθελώς, τότε απειλούνται με πλειστηριασμό, ακόμα και της κύριας κατοικίας τους.
Επιδίωξη των τραπεζών είναι να κρατήσουν τους πελάτες ενήμερους. Αν και τα στεγαστικά πρώτης κατοικίας τουλάχιστον μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου δεν περνάνε σε funds, για να γλιτώσει κάποιος το πωλητήριο στο δάνειό του πρέπει να ρυθμίσει τις οφειλές του σε 12 μήνες από την ειδοποίηση. Προϋπόθεση να χαρακτηρίζεται συνεργάσιμος.
Του Αντώνη Πετρόγιαννη