Πόλη χωρίς πυξίδα η Καλαμάτα …ελέω Νίκα

Πόλη χωρίς πυξίδα η Καλαμάτα …ελέω Νίκα

Φτου και από την αρχή για το ΓΠΣ του δήμου Καλαμάτας – Σύμφωνα με …προγνώσεις του Δημάρχου Παν. Νίκα
 
Χάνονται χρήματα και πολύτιμος χρόνος με τις εξελίξεις
 
Μάντης… κακών ειδήσεων για το δήμο Καλαμάτας φάνηκε ο δήμαρχος στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Κι αυτό, γιατί, σύμφωνα με όσα είπε, η προσφυγή του Δήμου στο Συμβούλιο της Επικρατείας, για την ακύρωση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ), πετυχαίνει το σκοπό της και το σχέδιο ακυρώνεται.
Κι αν ο δήμαρχος το ανακοίνωσε ως κακή εξέλιξη, ήταν η Δημοτική του Αρχή που έβαλε τα χέρια και έβγαλε τα…μάτια της. Και θα αναγκαστεί να πληρώσει, επιπλέον, περίπου 300.000 ευρώ, συν τη νομική συμβουλή μέχρι σήμερα, για να υπάρξει και πάλι Γ.Π.Σ. του δήμου Καλαμάτας, κι ένα διάστημα τριών έως πέντε χρόνων, μέχρι να ολοκληρωθεί.
Κι αυτό, γιατί δεν είχε ούτε τη στοιχειώδη γνώση, να αφήσει να εγκριθεί το σχέδιο το 2011 και μετά από πέντε χρόνια, δηλαδή το 2016, να προχωρούσε στη νόμιμη αναθεώρησή του
Πρόκειται για τη χειρότερη εξέλιξη που θα περίμενε η Καλαμάτα, μια αναπτυσσόμενη πόλη που όμως, εφόσον επιβεβαιωθούν οι ανακοινώσεις του δημάρχου, θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με σοβαρές στρεβλώσεις, αφού με την ακύρωση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου ακυρώνονται και οι οριοθετήσεις χρήσης γης.
Είναι πραγματικά μια απίστευτη ιστορία, καθώς το Γενικό Πολεοδομικό έγινε ουσιαστικά με την ευθύνη του Δήμου, ο οποίος όμως πήγε στο τέλος στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ζήτησε την ακύρωσή του, για να διώξει, υποτίθεται, από πάνω του τις ευθύνες για σειρά λαθών που είχαν γίνει, προκαλώντας πολλές αδικίες σε βάρος περιοχών και ιδιοκτητών, που φυσικά διαμαρτυρήθηκαν έντονα.
Έτσι, ο χρόνος από την εποχή που οι κάτοικοι, κυρίως από τη Βέργα, απειλούσαν θεούς και δαίμονες στο Δημαρχείο, εν όψει της σύνταξης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Καλαμάτας, μέχρι την ημέρα που η Δημοτική Αρχή, υπό το βάρος της πίεσης, άσκησε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την ακύρωσή του, παρήλθε σε βάρος όλων.
Το σπουδαιότερο εργαλείο για την ορθολογική και αναπτυξιακή οργάνωση του Δήμου επιδιώκεται να καταργηθεί, για να γίνουν κάποιες αναγκαίες διορθώσεις, σύμφωνα με το σκεπτικό της Δημοτικής Αρχής.
Βάσει της αίτησης που έχει καταθέσει από το Φεβρουάριο του 2012 ο Δήμος Καλαμάτας στο Συμβούλιο της Επικρατείας, η μεσσηνιακή πρωτεύουσα, που αρχίζει να δέχεται έντονη την πίεση από την αύξηση του τουρισμού, την έλευση του αυτοκινητόδρομου και την περαιτέρω αποδυνάμωση της Περιφέρειας, λέει «απελθέτω απ’ εμού» το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο.
Το αποτέλεσμα θα είναι, να ακυρωθεί ο καθορισμός των χρήσεων γης, να μην υπάρχουν όροι δόμησης και εμπόδια στην εκτός σχεδίου δόμηση, να μην υπάρχει σχέδιο για την πολεοδομική οργάνωση και την εύρυθμη λειτουργία του αστικού συγκροτήματος, να μην υπάρχει σχέδιο ένταξης των έργων μεταφορικής υποδομής στο πολεοδομικό περιβάλλον για να μη διαταράσσεται η λειτουργία του, να μείνει απροστάτευτο και αναξιοποίητο το φυσικό περιβάλλον του αγροτικού τοπίου και του ορεινού όγκου, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη του οικοτουρισμού.
Ως πρώτο λόγο ακύρωσης ο Δήμος προέβαλλε την «παράλειψη υποβολής του επίμαχου ΓΠΣ σε διαδικασία Στρατηγικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης. Η νομοθεσία, ευρωπαϊκή και εθνική, προβλέπει «τη διενέργεια στρατηγικής περιβαλλοντικής εκτίμησης πριν από την έγκριση σχεδίων και προγραμμάτων, τα οποία ενδέχεται να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον και αφορούν, μεταξύ άλλων, στον πολεοδομικό ή χωροταξικό σχεδιασμό».
Ο δεύτερος λόγος ακύρωσης του ΓΠΣ Καλαμάτας, είναι η «μονομερής τροποποίησή του σε ουσιώδεις ρυθμίσεις αυτού, χωρίς αναπομπή στα γνωμοδοτούντα όργανα», κάτι που επίσης συνιστά παράβαση του νόμου. Πρόκειται για αλλαγές των ρυθμίσεων της μελέτης του ΓΠΣ που αφορούν στην περιοχή του ορεινού όγκου και την περιοχή του Μπουρνιά.
Ο Δήμος Καλαμάτας μετά την πρώτη αίτηση ακύρωσης του ΓΠΣ κατέθεσε και πρόσθετους λόγους για την υποστήριξή της, που αναφέρονται σε σειρά αιτημάτων κατοίκων από διάφορες περιοχές, όπως τη Βέργα, τη Μικρά Μαντίνεια, το Ελαιοχώρι, το Κάτω Καρβέλι, τον Κουταλά, την περιοχή του Νέδοντα κ.ά.
Ως γνωστόν, ο Δήμος Καλαμάτας, ενώ είχε την ευθύνη για τη διαδικασία εκπόνησης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, δεν είχε εκφράσει καμία σοβαρή ένσταση για όσα προέβλεπε το σχέδιο που ετοίμασαν οι μελετητές, μέχρι που άρχισαν οι αντιδράσεις από κατοίκους διαφόρων περιοχών που θεωρούν ότι βλάπτονται τα συμφέροντά τους.
Τότε, η Δημοτική Αρχή αποφάσισε να προσφύγει στον επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, προκειμένου να ελεγχθεί το σύννομο της διαδικασίας εκπόνησης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, παρότι υπεύθυνος για αυτή τη διαδικασία ήταν ο ίδιος ο Δήμος.
Έτσι, το σπουδαιότερο εργαλείο για την ορθολογική και αναπτυξιακή οργάνωση του Δήμου μπήκε σε τροχιά κατάργησης, για να γίνουν κάποιες αναγκαίες διορθώσεις, σύμφωνα με το σκεπτικό της Δημοτικής Αρχής. Για το λόγο αυτό υποβλήθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας η αίτηση ακύρωσής του. Τελικά, όπως…έστρωσε, ας κοιμηθεί!