«Βουνά» οι φάκελοι με αιτήσεις υπερχρεωμένων στο Ειρηνοδικείο

«Βουνά» οι φάκελοι με αιτήσεις υπερχρεωμένων στο Ειρηνοδικείο

Μόνο την παραμονή της Πρωτοχρονιάς κατατέθηκαν 90 αιτήσεις 
 
Και αριθμητικά πλέον αποτυπώνεται ο «σαματάς» των τελευταίων ημερών του 2015 στο Ειρηνοδικείο Καλαμάτας για την κατάθεση αιτήσεων ένταξης στο νόμο Κατσέλη (υποχρεωμένα νοικοκυριά) με το προηγούμενο καθεστώς και όχι με τις αλλαγές που επέφερε ο νέος Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας που εφαρμόζεται από την 1η του νέου έτους.
Μόνο την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, στις 31 Δεκεμβρίου, στο Ειρηνοδικείο Καλαμάτας, κατατέθηκαν 90 αιτήσεις και ενδεικτική του τι συνέβη είναι η φωτογραφία από το εν λόγω γραφείο του Ειρηνοδικείου, όπου πλέον ούτε τα ράφια επαρκούν για την τοποθέτηση των φακέλων.
 
Ρεκόρ το 2015
Με την έκρηξη κατάθεσης αιτήσεων τις τελευταίες ημέρες του Δεκεμβρίου η χρονιά που έκλεισε καταγράφεται ως το έτος με τις περισσότερες αιτήσεις για υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Πέρυσι είχε θεωρηθεί ρεκόρ ο αριθμός που κατατέθηκε το 2014, όμως δεν είχε έλθει το… 2015!
Το 2012 κατατέθηκαν 307 αιτήσεις για υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Το 2013 μειώθηκαν σε 283 αιτήσεις. Το 2014 παρατηρήθηκε αύξηση στην κατάθεση των αιτήσεων και τελικά κατατέθηκαν 474. Το 2015 τα πράγματα ήταν «χαλαρά» μέχρι το Δεκέμβριο, καθώς είχαν κατατεθεί μόλις 245 αιτήσεις. Η απόφαση, όμως, για αλλαγή του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας από την 1η του 2016 έφερε έκρηξη αιτήσεων. Έτσι, μέσα σε ένα μήνα κατατέθηκαν όσες είχαν κατατεθεί όλο το χρόνο. Συγκεκριμένα, το Δεκέμβριο μόνο κατατέθηκαν 243 αιτήσεις, με την τελευταία του χρόνου να κατατίθενται 90. Συνολικά το 2015 κατατέθηκαν 488 αιτήσεις. 
 
Ανέφικτο
Στα γραφεία του Ειρηνοδικείου εκείνες τις ημέρες γινόταν το αδιαχώρητο από υπερχρεωμένους, ενώ πολίτης κατέθεσε ακόμα και απλή σελίδα χαρτιού, ζητώντας να πρωτοκολληθεί το αίτημά του να ενταχθεί στα υπερχρεωμένα, χωρίς να προσκομίσει κανένα δικαιολογητικό και στοιχείο. 
Ενδεικτικό, επίσης, είναι ότι 130 αιτήσεις έχουν κατατεθεί με ελλιπή δικαιολογητικά. Υπάρχει δε προθεσμία 45 ημερών για να τα προσκομίσουν, να ολοκληρωθεί ο φάκελος και να προσδιορισθεί ημερομηνία συζήτησης.
Το Ειρηνοδικείο πλέον έχει μπλοκάρει και όχι μόνο από χώρους, αλλά και από τη συζήτηση των υποθέσεων. Μέχρι τον Αύγουστο οι αιτήσεις είχαν ορίζοντα συζήτησης το… 2019, όμως ρύθμιση επέβαλε τη συζήτηση εντός τριετίας. Κι εδώ αρχίζουν τα «μαγικά» συμπίεσης, ώστε για όσες αιτήσεις ξεπερνούν την 3ετία να συντμηθεί ο χρόνος συζήτησής τους και να «μαζευτεί» εντός του ορίου. Τώρα, όμως, ήρθε νέα ρύθμιση, που ορίζει συζήτηση εντός… 6μήνου. Αυτό θεωρείται από τα στελέχη του Ειρηνοδικείου ανέφικτο, καθώς ήδη πραγματοποιούνται δύο συνεδριάσεις το μήνα με 21 υποθέσεις υπερχρεωμένων νοικοκυριών σε κάθε δικάσιμο. Κάθε υπόθεση περιλαμβάνει πλήθος δικαιολογητικών και στοιχείων που πρέπει να εξετασθούν από το δικαστή για να συζητηθεί η υπόθεση, ενώ είναι σημαντικός ο χρόνος που απαιτείται στη συνέχεια για την έκδοση αλλά και καθαρογραφή της απόφασης. Κι όλα αυτά, όταν το προσωπικό του Ειρηνοδικείου Καλαμάτας υπολείπεται κατά 40% των οργανικών θέσεων.
 
 Της Βίκυς Βετουλάκη