Τρεις νέες προφυλακίσεις για τους «ληστές με τις βαριοπούλες»


Μετά το μακελειό της Ευρυπίδου, υπεύθυνοι και για τη ληστεία στην Alpha   
Μπορεί το Μάιο να συμπληρώνονται 4 χρόνια από το μακελειό της οδού Ευρυπίδου, που στιγμάτισε την Καλαμάτα αφήνοντας πίσω του 3 τραυματισμένους αστυνομικούς, έναν δράστη σε αναπηρικό καροτσάκι και πολύ τρόμο στους ενοίκους μιας ολόκληρης πολυκατοικίας, όμως η ιστορία της υπόθεσης ακόμα γράφεται και μάλιστα με νέα στοιχεία.
Μόλις προχθές, οδηγήθηκαν στην Ανακρίτρια Καλαμάτας και απολογήθηκαν 4 νεαροί, οι οποίοι κατηγορούνται ότι ήταν μέλη των «ληστών με τις βαριοπούλες» και τους αποδίδεται πλέον και η απόπειρα ληστείας τον Ιούλιο του 2011 στην τράπεζα Alpha Bank στην πλατεία 23ης Μαρτίου, όπου μέρα μεσημέρι εισέβαλαν στο υποκατάστημα σπάζοντας τα τζάμια με βαριοπούλα.
Μετά την απολογία τους, οι τρεις με σύμφωνη γνώμη Ανακρίτριας και Εισαγγελέα προφυλακίσθηκαν και ο τέταρτος αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους εμφάνισης στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής του και απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.
 
Πάντα με βαριοπούλα
Οι «ληστές με τις βαριοπούλες», κυρίως τις χρονιές 2011 και 2012, κατέγραψαν δράση σε όλη την Ελλάδα και οι έρευνες της Αστυνομίας ενέταξαν στην ομάδα αυτή, τουλάχιστον 12 μέλη, με καταγωγή από Ηλεία, Αθήνα και Ευρυτανία.
Στις 8 Ιουλίου του 2011, στις 2.25 το μεσημέρι, οι υπάλληλοι της Alpha Bank στην πλατεία 23ης Μαρτίου, έχουν κλείσει τις πόρτες της τράπεζας και κάνουν καταμέτρηση.
Ένας δυνατός θόρυβος κάνει τους υπαλλήλους να παγώσουν και βλέπουν ένα άντρα φορώντας γάντια και κράνος, με μια βαριοπούλα στα χέρια, να χτυπά με δύναμη το τζάμι ασφαλείας της εξόδου κινδύνου, η οποία βρίσκεται δίπλα από την κεντρική πόρτα της τράπεζας. Χρειάσθηκαν 3-4 χτυπήματα με τη βαριοπούλα μέχρι να σπάσει το τζάμι και αυτός ήταν ικανός χρόνος για να προλάβουν οι υπάλληλοι να κλείσουν το κεντρικό ταμείο.
Ο ένας ληστής μπαίνει στην τράπεζα με ένα μαύρο σάκο ζητώντας τα χρήματα και ένας δεύτερος, φορώντας  κι αυτός κράνος, μένει έξω από το υποκατάστημα.
Λεφτά όμως δεν υπήρχαν πλέον ούτε στα ταμεία, ούτε στο αυτόματο μηχάνημα ανάληψης και οι ληστές αναγκάστηκαν να φύγουν με άδεια χέρια.
Από το σημείο διέφυγαν με μηχανή κλεμμένη από τον Άγιο Δημήτριο Αττικής, η οποία έφερε πινακίδα που ανήκε σε άλλη μηχανή. Η μηχανή βρέθηκε εγκαταλελειμμένη στην οδό Αγίας Παρασκευής, λίγο πριν από το δρόμο προς Σπάρτη.
 
Μακελειό
Από τότε τα ίχνη τους χάθηκαν και η αστυνομία δεν μπόρεσε να ταυτοποιήσει τους δράστες. Αυτό, μέχρι το μεσημέρι στις 7 Μαΐου του 2012, όπου μια μπλε μηχανή μεγάλου κυβισμού, με δύο αναβάτες που φορούσαν κράνη, φτάνει μπροστά από την Εμπορική Τράπεζα στην οδό Αριστομένους. Σπάνε τη τζαμαρία, όπως συνήθιζαν, με βαριοπούλα και φεύγουν με 90.000 ευρώ από τα ταμεία.
Οι έρευνες της Αστυνομίας απλώνονται σε όλη την πόλη, καθώς οι πληροφορίες ήθελαν τους ληστές να μην έχουν φύγει. Και πράγματι 6 από αυτούς εντοπίζονται λίγη ώρα αργότερα σε διαμέρισμα που είχαν νοικιάσει στο 2ο όροφο πολυκατοικίας στην οδό Ευρυπίδου.
Σε μια πρόχειρα και επικίνδυνα στημένη επιχείρηση, που από θαύμα δεν υπήρξαν θύματα αστυνομικοί ή ανυποψίαστοι ένοικοι της πολυκατοικίας, οι ληστές μέσα από το διαμέρισμα γαζώνουν με καλάσνικοφ τους αστυνομικούς, οι οποίοι ανταποδίδουν τα πυρά. Οι φωτογραφίες από την πολυκατοικία μετά το  μακελειό, με λίμνες αίματος και χιλιάδες σφαίρες καρφωμένες στους τοίχους και τις πόρτες, σοκάρουν.
Οι τρεις δράστες, πυροβολώντας αδιακρίτως τόσο εντός της πολυκατοικίας, όσο και εκτός, κλέβουν αυτοκίνητο πολίτη και διαφεύγουν. Οι άλλοι 3 συλλαμβάνονται και από εκεί ξεκινάει να ξετυλίγεται το κουβάρι για τους «ληστές με τη βαριοπούλα», με συλλήψεις σε διάφορα μέρη της Ελλάδας.
Οι 4 δράστες που οδηγήθηκαν προχθές στο Δικαστικό Μέγαρο, θεωρούνται βασικά μέλη των «ληστών με τις βαριοπούλες» και κλήθηκαν να απολογηθούν για τη ληστεία στην Alpha Bank. Αρνήθηκαν τη συμμετοχή τους, ωστόσο τα στοιχεία εναντίον τους οδήγησε τους 3 από αυτούς, με καταγωγή από Αθήνα και Ηλεία,  στη φυλακή. Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους αφέθηκε ένας 29χρονος από την Ευρυτανία.

Της Βίκυς Βετουλάκη