Αναβίωσε ο τρόμος της ληστείας της Alpha και του μακελειού της Ευριπίδου

Αναβίωσε ο τρόμος της ληστείας της Alpha και του μακελειού της Ευριπίδου

Χθες στο Μονομελές Εφετείο 
 
Νέες καταδίκες στους «ληστές με τις βαριοπούλες» για τη ληστεία στην Alpha Bank
 
Ένοχοι και για την απόπειρα ληστείας τον Ιούλιο του 2011 στην Alpha Bank στην πλατεία 23ης Μαρτίου, όπου μέρα μεσημέρι εισέβαλαν στο υποκατάστημα σπάζοντας τα τζάμια με βαριοπούλα, κρίθηκαν χθες μέλη των «ληστών με τις βαριοπούλες», οι οποίοι έχουν κριθεί ένοχοι για πάνω από 60 ληστείες ανά την Ελλάδα.
Πρόκειται για τη γνωστή ομάδα που προκάλεσε το Μάιο του 2012 το μακελειό της οδού Ευριπίδου, το οποίο στιγμάτισε την Καλαμάτα αφήνοντας πίσω τρεις τραυματισμένους αστυνομικούς, ένα δράστη σε αναπηρικό καροτσάκι και πολύ τρόμο στους ενοίκους μιας πολυκατοικίας.
Χθες κατηγορούμενα ήταν 7 άτομα, εκ των οποίων τα δύο αθωώθηκαν για την εμπλοκή τους στην απόπειρα ληστείας στην Alpha Bank στην πλατεία 23ης Μαρτίου. Μάλιστα, ο ένας εξ αυτών ήταν αυτός στο όνομα του οποίου είχε νοικιασθεί το διαμέρισμα στην οδό Ευριπίδου, όπου έγινε το μακελειό. Ο ένας δικάστηκε μόνο για οπλοφορία και του επιβλήθηκε φυλάκιση 1 έτους και χρηματικό πρόστιμο 600 ευρώ, ενώ «γερές καμπάνες» έπεσαν για τους άλλους τέσσερις, που θεωρούνται βασικά μέλη της ομάδας και εκτίουν ήδη ποινές. Συγκεκριμένα, σε κάθε έναν επιβλήθηκε ποινή καθείρξεως 8,5 ετών. Ωστόσο, κανένας δεν κάθισε χθες στο εδώλιο του Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων Καλαμάτας, καθώς οι δύο που αθωώθηκαν είχαν εξουσιοδοτήσει δικηγόρους, ενώ τα τέσσερα μέλη που κρατούνται στις φυλακές δήλωσαν πως δεν επιθυμούσαν τη μεταγωγή τους για να παραστούν στη δίκη. 
 
Με τη βαριοπούλα
Οι «ληστές με τις βαριοπούλες», κυρίως τα έτη 2011 και 2012, κατέγραψαν δράση σε όλη την Ελλάδα και οι έρευνες της Αστυνομίας ενέταξαν στην ομάδα αυτή τουλάχιστον 12 μέλη, με καταγωγή από Ηλεία, Αθήνα και Ευρυτανία.
Στις 8 Ιουλίου του 2011, στις 2.25 το μεσημέρι, οι υπάλληλοι της Alpha Bank στην πλατεία 23ης Μαρτίου είχαν κλείσει τις πόρτες, ξεκινώντας την καταμέτρηση. Ένας δυνατός θόρυβος τους έκανε να παγώσουν, βλέποντας μάλιστα έναν άντρα με γάντια και κράνος, με μια βαριοπούλα στα χέρια να χτυπά με δύναμη το τζάμι ασφαλείας της εξόδου κινδύνου. Χρειάσθηκαν 3-4 χτυπήματα μέχρι να σπάσει το τζάμι και έτσι οι υπάλληλοι, όπως κατέθεσαν και χθες, πρόλαβαν να κλείσουν το κεντρικό ταμείο, να πάρουν όσα χρήματα είχαν έξω και να κρυφτούν στο πατάρι, όπου υπάρχει άλλη πόρτα ασφαλείας. Στο κατάστημα, δε, έμεινε μόνο η υποδιευθύντρια.
Ο ένας ληστής μπήκε στην τράπεζα ζητώντας χρήματα και ο δεύτερος έμεινε έξω. Όμως, καθώς δε βρήκαν χρήματα και ο χρόνος τούς πίεζε, κι αφού είδαν ότι δεν μπορούσαν να παραβιάσουν την πόρτα στον ημιώροφο, έφυγαν άπραγοι.
Από το σημείο διέφυγαν με μηχανή κλεμμένη από τον Άγιο Δημήτριο Αττικής, η οποία έφερε πινακίδα που ανήκε σε άλλη μηχανή ίδιας μάρκας και κυβισμού. Η μηχανή βρέθηκε εγκαταλελειμμένη στην οδό Αγίας Παρασκευής, λίγο πριν από το δρόμο προς Σπάρτη.
 
Μακελειό Ευριπίδου
Από τότε τα ίχνη τους χάθηκαν και η Αστυνομία δεν μπόρεσε να ταυτοποιήσει τους δράστες. Αυτό, μέχρι το μεσημέρι της 7ης Μαΐου του 2012, οπότε μια μπλε μηχανή μεγάλου κυβισμού, με δύο αναβάτες με κράνη, σταματά μπροστά από την τότε Εμπορική Τράπεζα στην Αριστομένους. Σπάνε την τζαμαρία, όπως συνήθιζαν, με βαριοπούλα και φεύγουν με 90.000 ευρώ από τα ταμεία. 
Διαφεύγουν με τη μηχανή και λίγο παρακάτω μάρτυρες τους βλέπουν να εγκαταλείπουν τη μηχανή και να μπαίνουν σε ένα μαύρο Πούντο.
Το αυτοκίνητο εντοπίζεται στην Ακρίτα και με πολύ δυσάρεστο τρόπο διαπιστώνεται ότι έξι από τους ληστές ήταν σε διαμέρισμα που είχαν νοικιάσει στο 2ο όροφο πολυκατοικίας στην οδό Ευριπίδου. Ο ένας συλλαμβάνεται κάτω από το διαμέρισμα, μέσα σε αυτοκίνητο και πάνω του βρίσκεται το κλειδί του διαμερίσματος.
Σε μια πρόχειρα και επικίνδυνα στημένη επιχείρηση, που από θαύμα δεν υπήρξαν θύματα αστυνομικοί ή ανυποψίαστοι ένοικοι της πολυκατοικίας, οι ληστές γαζώνουν με καλάσνικοφ τους αστυνομικούς, οι οποίοι ανταποδίδουν τα πυρά. 
Οι τρεις δράστες, πυροβολώντας αδιακρίτως τόσο εντός της πολυκατοικίας όσο και εκτός, κλέβουν αυτοκίνητο πολίτη και διαφεύγουν. Οι άλλοι τρεις συλλαμβάνονται και από εκεί αρχίζει να ξετυλίγεται το κουβάρι για τους «ληστές με τη βαριοπούλα», με συλλήψεις σε διάφορα μέρη της Ελλάδας. Συνολικά είχαν διαπράξει 60 ληστείες.
Για όλη τη δράση τους στην Καλαμάτα, και το 2011 και το 2012, κατέθεσε χθες αστυνομικός που συμμετείχε στις έρευνες και είχε κινδυνέψει στη συμπλοκή της Ευριπίδου. Μάλιστα, όπως είπε στη συνέχεια, είχαν διαπιστώσει ότι το διαμέρισμα στην Ευριπίδου ήταν νοικιασμένο από το Μάιο του 2011, ένα μήνα δηλαδή πριν από την απόπειρα ληστείας στην Alpha Bank στην 23ης Μαρτίου και ένα χρόνο πριν από το μακελειό.
 
Της Βίκυς Βετουλάκη