Αδιέξοδα γεννά η πρόταση της Δημοτικής Αρχής για την Πράξη Εφαρμογής της μελέτης στο Ασπρόχωμα


Αναβλήθηκε για την επόμενη συνεδρίαση, που θα πραγματοποιηθεί στις 31 Μαρτίου, η συζήτηση και γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου για την πράξη εφαρμογής της πολεοδομικής μελέτης Ασπροχώματος.
Για το συγκεκριμένο θέμα είχε συζητήσει το Δημοτικό Συμβούλιο πολλές φορές από το 1999 μέχρι το 2005. Μάλιστα, έχουν εκδοθεί και δύο σχετικά ΦΕΚ. Η έγκριση της πολεοδομικής μελέτης καθυστέρησε στο υπουργείο Περιβάλλοντος πολλά χρόνια και, τελικά, ήρθε στο Δήμο, προκειμένου να εκπονηθεί πράξη εφαρμογής, η υλοποίηση της οποίας έχει ανατεθεί με διαγωνισμό.
Το πρόβλημα είναι εάν η εισφορά θα υπολογισθεί με βάση το Προεδρικό Διάταγμα του 1985 ή με το Νόμο 2508. Για το θέμα έχουν εκφραστεί γραπτώς το Τεχνικό Επιμελητήριο, η Υπηρεσία του Δήμου και η Τοπική Κοινότητα Ασπροχώματος.
Κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ζητήθηκε αναβολή, από την πλευρά των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, συζήτησης του θέματος για πληρέστερη ενημέρωση και το αίτημα έγινε δεκτό. Ο λόγος της μη συζήτησης ήταν η λειψή ενημέρωση και η απουσία κρίσιμων εγγράφων. Το Δημοτικό Συμβούλιο θα συζητήσει το θέμα αυτό τη μεθεπόμενη Πέμπτη και θα γνωμοδοτήσει.
Η τελική απόφαση, για το αν οι εισφορές θα επιβληθούν με το Προεδρικό Διάταγμα του 1985 ή με το Νόμο 2508, θα ληφθεί από την Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Αυτά ως γενική εικόνα για το θέμα. Επί της ουσίας, όμως, αυτό που καταδείχτηκε στην προχθεσινή συνεδρίαση ήταν η σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ των κατοίκων. Άλλοι βολεύονται με την πρόταση της Δημοτικής Αρχής να προχωρήσει η πράξη εφαρμογής με το Προεδρικό Διάταγμα του 1985 και άλλοι όχι.
Οι λεκτικές διαβεβαιώσεις του δημάρχου ότι έτσι λίγο – πολύ αντιμετωπίζονται τα περισσότερα προβλήματα, δεν έπεισαν κανέναν. Επίσης, διεφάνη ότι ένας αριθμός κατοίκων δεν έχει σαφή εικόνα για το θέμα.
Από την άλλη πλευρά, το Νομαρχιακό Τμήμα του ΤΕΕ, η Πολεοδομία, ο επιστημονικός κόσμος και οι μελετητές βλέπουν ως μοναδική λύση την εφαρμογή του Νόμου του 2014, αφού έτσι δε θα υπάρχει το έλλειμμα των 128 στρεμμάτων, αλλά και η πράξη εφαρμογής δε θα κινδυνεύει να καταπέσει από τα αρμόδια όργανα. Μάλιστα, ο δημοτικός σύμβουλος της μειοψηφίας, Σταμάτης Μπεχράκης, υποστήριξε ότι σύμφωνα με τους χάρτες της μελέτης, δημιουργούνται προβλήματα στο 70% των ιδιοκτητών, αν υιοθετηθεί η πρόταση του δημάρχου.
Το “όπλο” της Δημοτικής Αρχής είναι ότι η γνώμη των επιστημόνων είναι σεβαστή, αλλά η απόφαση που θα ληφθεί είναι πολιτική, αφού υπάρχουν πολλές παράμετροι.
Επίσης, θεωρεί εφικτή την περαιτέρω μείωση του ελλείμματος των 128 στρεμμάτων περίπου με αξιοποίηση υπαρχόντων κοινωφελών χώρων (π.χ. γήπεδο κ.λπ.), σε αντικατάσταση προτεινόμενων από την πολεοδομική μελέτη, ενώ θα γίνει μια ιεράρχηση των προτεραιοτήτων για την απόκτηση όσων πραγματικά είναι απαραίτητοι.
Σημειώνει, επίσης, ότι η μη απόκτηση κοινοχρήστων χώρων, κατά κύριο λόγο δρόμων, στην περίπτωση οικοδομικής αξιοποίησης μπορεί να αντιμετωπίζεται με παραχώρηση σε κοινή χρήση από τους ενδιαφερόμενους.
Το γενικό συμπέρασμα, σε κάθε περίπτωση, είναι ότι αν δεν αλλάξει θέση η Δημοτική Αρχή, η πράξη εφαρμογής του Ασπροχώματος για να υλοποιηθεί θα πρέπει να υπερπηδήσει ένα… βουνό εμπόδια.

Του Αντώνη Πετρόγιαννη