Το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας καλείται στη σημερινή του συνεδρίαση να βγάλει το… φίδι από την τρύπα σε ό,τι αφορά την πράξη εφαρμογής της πολεοδομικής μελέτης Ασπροχώματος. Βέβαια, η απόφασή του θα είναι καθαρά γνωμοδοτική, αφού οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν από υπερκείμενα όργανα.
Γύρω από το θέμα έχουν γραφεί πολλά και έχουν ακουστεί ακόμα περισσότερα. Ο επιστημονικός κόσμος της πόλης, με ναυαρχίδα τη Νομαρχιακή Επιτροπή του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, έχει γνωμοδοτήσει επί του θέματος και θεωρεί άκαιρη και άκαρπη την πρόταση της Δημοτικής Αρχής και της πλειοψηφίας των κατοίκων να προχωρήσει η πράξη εφαρμογής με το Προεδρικό Διάταγμα του 1985. Την ίδια θέση έχει και η Πολεοδομία, καθώς και μέρος των παρατάξεων της αντιπολίτευσης.
Πριν από τη σημερινή γνωμοδότηση ζητήσαμε και τη γνώμη του πρώην αντιδημάρχου Καλαμάτας, αρχιτέκτονα- μηχανικού Γιώργου Κυριακόπουλου. Ο ίδιος, αν και φειδωλός στις δηλώσεις του, μας τόνισε ότι συμφωνεί με την άποψη της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΤΕΕ και της Πολεοδομίας. «Σε αντίθετη περίπτωση, αν προτιμηθεί το Προεδρικό Διάταγμα του 1985, η πράξη εφαρμογής θα καταπέσει στα αρμόδια όργανα. Αν, μάλιστα, κάποιος θελήσει να ασκήσει έφεση και να ζητήσει και την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, τότε το αποτέλεσμα θα είναι ατελέσφορο όπως το χειρίζεται η Δημοτική Αρχή», σχολίασε.
Για την τεκμηρίωση της άποψής του μας έκανε γνωστά δύο πράγματα: το άρθρο 2 του Ελληνικού Συντάγματος και το άρθρο 9 του Προεδρικού Διατάγματος του 1985.
Ελληνικό Σύνταγμα, άρθρο 24, παράγραφος 3
«Για να αναγνωριστεί μία περιοχή ως οικιστική και για να ενεργοποιηθεί πολεοδομικά, οι ιδιοκτησίες που περιλαμβάνονται σε αυτή συμμετέχουν υποχρεωτικά, χωρίς αποζημίωση από τον οικείο φορέα, στη διάθεση των εκτάσεων που είναι απαραίτητες για να δημιουργηθούν δρόμοι, πλατείες και χώροι για κοινωφελείς γενικά χρήσεις και σκοπούς, καθώς και στις δαπάνες για την εκτέλεση των βασικών κοινόχρηστων πολεοδομικών έργων, όπως νόμος ορίζει.
Νόμος μπορεί να προβλέπει τη συμμετοχή των ιδιοκτητών περιοχής που χαρακτηρίζεται ως οικιστική στην αξιοποίηση και γενική διαρρύθμισή της σύμφωνα με εγκεκριμένο σχέδιο, με αντιπαροχή ακινήτων ίσης αξίας ή τμημάτων ιδιοκτησίας κατά όροφο, από τους χώρους που καθορίζονται τελικά ως οικοδομήσιμοι ή από κτήρια της περιοχής αυτής».
Προεδρικό Διάταγμα 1985, άρθρο 9
Το παρόν διάταγμα αφορά στους οικισμούς της χώρας οι οποίοι κατά την εκάστοτε τελευταία απογραφή έχουν πληθυσμό μέχρι και 2.000 κατοίκους.
Οικισμός νοείται κάθε διακεκριμένο οικιστικό σύνολο το οποίο αναφέρεται στην εκάστοτε τελευταία απογραφή ως οικισμός με πληθυσμό μέχρι και 2.000 κατοίκους, ανεξάρτητα εάν ο Δήμος ή η Κοινότητα στον οποίον υπάγεται έχει πληθυσμό μεγαλύτερο από 2.000 κατοίκους.
Προϋπόθεση για την έγκριση της πολεοδομικής μελέτης των οικισμών αυτών είναι ο καθορισμός των ορίων του οικισμού σύμφωνα με τις διατάξεις του από ΠΔ/24-4-85 (ΦΕΚ-181/Δ) με την επιφύλαξη του Αρθ-9 του παρόντος διατάγματος.
Άρθρο 9: 1. Το από ΠΔ/24-4-85 (ΦΕΚ-181/Δ) δεν εφαρμόζεται: α) Σε οικισμούς περιοριστικούς που αποτελούν ενιαίο οικιστικό σύνολο με τα αστικά ή ημιαστικά κέντρα και περιέχονται μέσα σε εγκεκριμένα όρια Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων σύμφωνα με το Ν-1337/83.
Του Αντώνη Πετρόγιαννη