Με καλά στημένες παγίδες παίρνουν τα χρήματα ή το όχημα και εξαφανίζονται
Περιπτώσεις απάτης με αγοραπωλησία οχημάτων μέσω ίντερνετ έχει εντοπίσει η Αστυνομία και προειδοποιεί τον κόσμο για τους τρόπους που ακολουθούν οι απατεώνες, αποσπώντας μεγάλα χρηματικά ποσά.
Οι δε απατεώνες παρουσιάζονται άλλοτε ως αγοραστές και άλλοτε ως πωλητές οχημάτων.
Ως αγοραστές
Μέσω ίντερνετ οι δράστες αναζητούν και βρίσκουν αγγελίες πώλησης οχημάτων, παντός τύπου. Αφού έρχονται σε επικοινωνία με τους κατόχους των οχημάτων, συμφωνούν για την αγορά και το αντίτιμο της συναλλαγής. Στη συνέχεια επιδεικνύουν στον πωλητή είτε ανύπαρκτο αριθμό λογαριασμού, στον οποίο φαίνεται ψευδής ηλεκτρονική μεταφορά του αντιτίμου της συναλλαγής στο λογαριασμό του, είτε πλαστές βεβαιώσεις μεταφοράς εμβασμάτων στο λογαριασμό.
Οι πωλητές παραπλανούνται – πείθονται και χωρίς να έχουν διασταυρώσει αν είναι πραγματική η μεταφορά χρημάτων, υποβάλλουν υπεύθυνες δηλώσεις μεταβίβασης οχήματος, τις οποίες οι δράστες χρησιμοποιούν για τη μεταβίβαση στο όνομά τους.
Οι δράστες, έχοντας στην κατοχή τους το όχημα, εξαφανίζονται και συνήθως προβαίνουν στην άμεση μεταπώλησή του.
Ως πωλητές
Οι δράστες σε αυτή την περίπτωση καταχωρούν στο ίντερνετ αγγελίες πώλησης εικονικών οχημάτων και, μάλιστα, σε δελεαστικές τιμές.
Οι υποψήφιοι αγοραστές έρχονται σε επικοινωνία μαζί τους και χωρίς να έχουν δει το προς πώληση όχημα, πείθονται και συμφωνούν για την αγορά. Στη συνέχεια καταβάλλουν σε λογαριασμό τράπεζας που τους υποδεικνύουν οι δράστες το αντίτιμο που έχει συμφωνηθεί, ως προκαταβολή. Μάλιστα, έχει καταγραφεί η περίπτωση, όταν το προς αγορά όχημα βρίσκεται σε απομακρυσμένη περιοχή, να πείθονται τα θύματα και να καταβάλουν χρήματα και για τη μεταφορά του. Μόλις κατατεθούν τα χρήματα, οι δράστες διακόπτουν κάθε επικοινωνία με τον υποψήφιο αγοραστή και εκταμιεύουν απευθείας το χρηματικό ποσό.
Συνήθως οι δράστες αποφεύγουν την αυτοπρόσωπη παρουσία με τους παθόντες και επιμένουν στην τηλεφωνική επικοινωνία ή τη διαμεσολάβηση τρίτων προσώπων.
Η Αστυνομία, για την προστασία των πολιτών, συνιστά:
-Οι πολίτες να διασταυρώνουν μέσω της τράπεζας για το αληθές της μεταφοράς χρημάτων. Γι’ αυτό ενδείκνυται η έκδοση κωδικών e-banking του λογαριασμού τους
-Σε περίπτωση ηλεκτρονικής μεταφοράς χρημάτων σε υποψήφιο πωλητή, να διασταυρώνουν τα στοιχεία του, ως δικαιούχου του λογαριασμού (ονοματεπώνυμο, ΑΦΜ)
-Να αποφεύγουν την προκαταβολή χρημάτων σε ιδιώτες πωλητές τους οποίους δε γνωρίζουν, ακόμη και εάν αυτοί αποκαλύπτουν τα προσωπικά τους στοιχεία ή τον αριθμό του τραπεζικού τους λογαριασμού
-Να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί στις «ευκαιρίες αγοράς» και να αποφεύγουν συναλλαγές με πρόσωπα τα οποία έχουν στοιχεία επικοινωνίας εκτός Ελλάδας
-Να ζητούν να δουν το όχημα και να επιλέγουν πολυσύχναστα μέρη για λόγους ασφαλείας
-Να αποθηκεύουν την ηλεκτρονική διεύθυνση της αγγελίας σε περίπτωση αγοράς οχήματος, με σκοπό την κατοχή ηλεκτρονικών πειστηρίων, προς διευκόλυνση του έργου των διωκτικών Αρχών σε ενδεχόμενη εξαπάτηση
-Σε περίπτωση καταβολής μετρητών, να επιδιώκεται η επιτόπια κατάθεσή τους στην τράπεζα, προκειμένου να ελέγχεται η γνησιότητα του συνόλου των τραπεζογραμματίων.
Οι πολίτες παρακαλούνται να ενημερώνουν άμεσα τις Αστυνομικές Αρχές σε κάθε περίπτωση που αντιλαμβάνονται ή διαπιστώνουν τέτοιες συμπεριφορές. Μπορούν να απευθύνονται στο Τμήμα Ασφαλείας της περιοχής τους, ενώ για άμεση αστυνομική επέμβαση μπορούν να επικοινωνούν με την Άμεση Δράση, καλώντας τον τριψήφιο αριθμό 100 ή/και στέλνοντας δωρεάν μήνυμα (SMS) στον ίδιο αριθμό.
Β.Β.