Τα πλέον επίσημα στοιχεία υποστηρίζουν ότι η επαγγελματική ζωή των μικρομεσαίων και μικρών επιχειρήσεων στην Καλαμάτα, τα τελευταία χρόνια, έχει μεταβληθεί σε… κόλαση του Δάντη. Και μέσα στις υποχρεώσεις, τα ενοίκια, τον ΟΑΕΕ και τους φόρους έχουν να αντιμετωπίσουν και έναν-τουλάχιστον- αρτηριοσκληρωτικό δημόσιο τομέα, που τους ρουφάει ό,τι έχει απομείνει.
Ένα παράδειγμα είναι όσα έζησε χθες επιχειρηματίας της πόλης, με την περιβόητη πρώην ΔΕΗ. Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα με τη σειρά. Η ηρωίδα της ιστορίας μας είχε προβεί, από τον περασμένο Οκτώβριο, σε ρύθμιση δόσεων με την εταιρεία για ένα ποσό της τάξης των 1.200 ευρώ. Φρόντιζε, φυσικά, να είναι τακτική στις πληρωμές της. Στο μεσοδιάστημα ήλθαν άλλοι δύο τακτικοί λογαριασμοί. Ο πρώτος πληρώθηκε κανονικά και ο δεύτερος με ένα μήνα καθυστέρησης.
Παρ’ όλα αυτά στις 21 Μαρτίου υποτίθεται ότι ήρθε συνεργείο της εταιρείας στην πολυκατοικία, στο ισόγειο της οποίας διατηρεί το κατάστημα, και υπό τις «διαταγές» εξωτερικού συνεργαζόμενου εργολάβου προχώρησε σε διακοπή παροχής ρεύματος, όπως βεβαίωσε ο ίδιος με έγγραφη υπογραφή του.
Η επιχειρηματίας, όμως, χωρίς να γνωρίζει τίποτα για τα όσα συνέβησαν, συνέχιζε να έχει ρεύμα μέχρι χθες.
Το πρωί πήγε και πάλι συνεργείο με τον ίδιο εργολάβο, προκειμένου να κόψει το ρεύμα από «ασφαλές σημείο», μια και, όπως έμμεσα φαίνεται, κάποιοι στη ΔΕΗ πίστευαν ότι γίνεται… ρευματοκλοπή.
Βεβαίως, για μία ακόμα φορά το συνεργείο έφτασε σαν τον… κλέφτη. Δεν ενημέρωσε κανέναν, έστω και αν μια απότομη διακοπή θα μπορούσε να καταστρέψει μηχανήματα αξίας που υπήρχαν στο μαγαζί.
Για καλή τύχη της ηρωίδας μας, αυτή τη φορά έγιναν αντιληπτοί και τους ρώτησε τι προτίθενται να κάνουν, αφού θεωρούσε αδιανόητο να της κόψουν το ρεύμα, εφόσον τηρούσε τις υποχρεώσεις της προς την εταιρεία. Ο εξωτερικός εργολάβος επέμεινε να προχωρήσει και ήρθε η Αστυνομία να… βοηθήσει την κατάσταση.
Όταν έφτασαν στα γραφεία της εταιρείας, έμαθαν ότι η καθυστέρηση στην πληρωμή του λογαριασμού (έναντι) 265 ευρώ ήταν η αιτία που το σύστημα τους πέταξε στα… σκουπίδια, αφού ο νόμος ισχυρίζεται έστω και μία ημέρα καθυστέρησης είναι αρκετή για να σε κηρύξει ασυνεπή.
Μ’ εκείνα και με τ’ άλλα και με πρωτοβουλία υπαλλήλου, από αυτούς που με τη δουλειά τους κρατούν το σύστημα όρθιο, το θέμα διευθετήθηκε και πλέον θεωρείται λήξαν.
Τα ερωτήματα, όμως, που προκύπτουν είναι εύλογα: Υπήρξε κάποιος έλεγχος από την εταιρεία στις υποχρεώσεις της επιχειρηματία πριν προχωρήσει στην ενέργεια της διακοπής; Γιατί δεν ενημερώνονται όταν πρόκειται να γίνει διακοπή, ιδιαίτερα αυτοί που διαθέτουν ευαίσθητα μηχανήματα αξίας χιλιάδων ευρώ; Ηθικά πώς θα δικαιωθεί όταν έμμεσα κατηγορείται για ρευματοκλοπή;
Άραγε, υπάρχει κάποιο πρωτόκολλο που πρέπει να τηρεί η εταιρεία πριν προχωρήσει σε διακοπή ρεύματος οικίας ή καταστήματος; Πόσο δύσκολο είναι δυο – τρεις ημέρες πριν προχωρήσει σε οποιαδήποτε ενέργεια να ενημερώνει τον ενδιαφερόμενο; Εκτός από επαγγελματίες, υπάρχουν και πολίτες που ζουν στην πόλη υποστηριζόμενοι μηχανικά. Με αυτούς τι γίνεται;
Του Αντώνη Πετρόγιαννη