Είναι πλέον αναμφισβήτητο ότι σημαντικά προβλήματα δημιουργούνται από τη διέλευση του περιμετρικού δακτυλίου της Καλαμάτας, τα οποία χρειάζονται τη σοβαρή, επίμονη και άμεση αντιμετώπισή τους από το Δήμο Καλαμάτας.
Αν δεν αντιμετωπιστούν άμεσα, θα δημιουργήσουν χρόνια προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή διέλευσης κοντά αλλά και μέσα στον οικιστικό ιστό της πόλης.
Παρά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Δημαρχείο της Καλαμάτας με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Υποδομών, δεν έχουν δρομολογηθεί λύσεις ή παίρνονται πίσω λύσεις που είχαν δοθεί, όπως η κατασκευή πεζογέφυρας κοντά στον κόμβο Καρέλια.
Η μη έγκαιρη αντιμετώπιση των καταστάσεων θα έχει ενδεχομένως επίπτωση στην καθυστέρηση του έργου με προσφυγές πολιτών στη δικαιοσύνη και μελλοντική οικονομική επιβάρυνση του Δήμου για την αποκατάσταση των προβλημάτων.
Το θέμα, μάλιστα, απασχόλησε πρόσφατα και την “Εφημερίδα των Συντακτών”, όπου η Χαρά Τζαναβάρα στο ρεπορτάζ σημειώνει: “Χωρίς πρόσβαση στην πόλη της Καλαμάτας κινδυνεύει να μείνει ο οικισμός Ασπρόχωμα στα βόρεια του κόμβου Καρέλια, αφού με τα έργα του αυτοκινητόδρομου Κορίνθου-Τρίπολης-Καλαμάτας καταργήθηκε ο μοναδικός δρόμος που εξυπηρετούσε τους κατοίκους και τους ιδιοκτήτες ακινήτων στην περιοχή.
Η ολοκλήρωση της περιφερειακής οδού, που θα γίνει σε δύο στάδια ως το φθινόπωρο, δεν προβλέπει σύνδεση του οικισμού με την πόλη, ενώ οι παλιότερες γραπτές διαβεβαιώσεις του υπουργείου Υποδομών για κατασκευή πεζογέφυρας, θα μείνουν «στα χαρτιά» για οικονομικούς λόγους, όπως ανακοινώθηκε σε πρόσφατη σύσκεψη στο δημαρχείο Καλαμάτας.
Στην περιοχή υπήρχε τοπικός δρόμος ο οποίος οδηγούσε στην οδό Αθηνών, αλλά καταργήθηκε για να κατασκευαστεί η περιφερειακή και ο δυτικός κόμβος Καλαμάτας, στο 25ο χλμ. κοντά στο εργοστάσιο Καρέλια, που για λόγους οδικής ασφάλειας δεν μπορεί να συνδεθεί με το τοπικό δίκτυο, όπως βεβαιώνει η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Υποδομών σε παλιότερο έγγραφό της (Οκτώβριος 2012).
Για την εξυπηρέτηση της περιοχής το υπουργείο είχε δεσμευτεί τότε να βελτιώσει τον παράδρομο που οδηγεί στον οικισμό Λαίικων και το Πολυκλαδικό όπου υπάρχει άλλος ανισόπεδος κόμβος.
Θα μπορούσε να είναι μια λύση ανάγκης, καθώς η απόσταση ως τον κόμβο της Αγίας Τριάδας φτάνει τα τρία χιλιόμετρα από το δυτικό άκρο του οικισμού. Ωστόσο, και αυτό το μέτρο θα μείνει στα «θα»… Έτσι οι κάτοικοι θα έχουν στη διάθεσή τους μόνον έναν στενό χωματόδρομο.
Πρόκειται για «αγροτική οδό με χαλίκι», όπως αναφέρει η Πυροσβεστική Υπηρεσία Καλαμάτας σε έγγραφό της με ημερομηνία 7 Μαρτίου 2016, στο οποίο τονίζει επίσης ότι «με δυσκολία μπορούν να κινηθούν τα μεγάλα οχήματα της υπηρεσίας», που έχουν βάρος 10 τόνων.
Προειδοποιεί μάλιστα ότι τα πυροσβεστικά οχήματα κινδυνεύουν να μπλοκαριστούν σε περίπτωση που θα διασταυρωθούν με αυτοκίνητα τα οποία κινούνται στην αντίθετη κατεύθυνση, αφού το πλάτος του δρόμου σε πολλά σημεία είναι μόνον 3 μέτρα.
Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, οι «πολιορκημένοι» κάτοικοι και ιδιοκτήτες ακινήτων στο Ασπρόχωμα αποφάσισαν να κινητοποιηθούν και συγκεντρώνουν υπογραφές σε κείμενο διαμαρτυρίας, ενώ ετοιμάζονται να στείλουν εξώδικο στις υπηρεσίες του υπουργείου Υποδομών.
«Κατανοούμε και αποδεχόμαστε ότι το έργο είναι μεγάλης σημασίας σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, όμως πρέπει να δοθεί λύση στο αίτημά μας ώστε να μην επηρεαστεί αρνητικά η διαβίωσή μας στην περιοχή», αναφέρουν οι κάτοικοι και επισημαίνουν ότι η πεζογέφυρα και η βελτίωση του παράδρομου δεν απαιτούν μεγάλα κονδύλια”.
Του Αντώνη Πετρόγιαννη