Σήμερα στην Αθήνα κρίνεται η τύχη της σύμβασης με την ΤΕΡΝΑ


Ενωτικά θα πρέπει να κινηθούν οι Δήμοι της Πελοποννήσου σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων, εκτίμησε ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, σε χθεσινές του δηλώσεις, μιλώντας στους δημοσιογράφους εν όψει της σημερινής συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου, κατόπιν προσκλήσεως εκ μέρους της Διϋπουργικής Επιτροπής Μεγάλων Έργων Υποδομής.
Ο Π. Νίκας επισήμανε ότι από πλευράς κυβέρνησης θα γίνει «ανακοίνωση των συνεννοήσεων μεταξύ κυβέρνησης και ΤΕΡΝΑ, όσον αφορά στη διαχείριση των απορριμμάτων. Εμείς έχουμε πάρει εδώ μια απόφαση ως Δημοτικό Συμβούλιο και την απόφαση αυτή θα υποστηρίξω».
Πρόσθεσε δε τα εξής: «Μετά 30 χρόνια, μία ιστορία, η οποία έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο την Πελοπόννησο, πρέπει επιτέλους να τελειώσει, πάντοτε προτάσσοντας τα συμφέροντα του κόσμου που εκπροσωπούμε όλοι και του θεσμού που εκπροσωπούμε ιδιαιτέρως. Σε κάθε περίπτωση, εγώ θα προσπαθήσω να συμβάλω ώστε να κινηθούμε ενωτικά. Η κυβέρνηση, φυσικά, έχει τον πρώτο λόγο».
Σύμφωνα με τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας, φαίνεται να έχει βρεθεί κοινή γλώσσα μεταξύ κυβέρνησης και ΤΕΡΝΑ στα εξής σημεία:
1. Η ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα απορριμμάτων μειώνεται από τους 150.000 τόνους ετησίως στους 100.000 τόνους ετησίως.
2. Προστίθενται στο σχεδιασμό ακόμα πέντε Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ). Πρόκειται για λύση που θα μειώσει σημαντικά το κόστος μεταφοράς των απορριμμάτων ανά Δήμο. Κι αυτό, γιατί οι αποστάσεις που θα καλούνται να διανύσουν τα απορριμματοφόρα για να ξεφορτώσουν θα είναι πολύ μικρότερες, επομένως θα υπάρχει οικονομία καυσίμων, χρόνου, εργατοωρών. Επιπλέον, με τη συμπίεση των απορριμμάτων στα ΣΜΑ θα μειώνεται και το κόστος της μεταφοράς στον τελικό αποδέκτη (μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων). Η ωφέλεια υπολογίζεται ότι είναι της τάξης των 10 ευρώ/τόνο.
3. Το κόστος «εισόδου» (gate fee) των απορριμμάτων στη μονάδα επεξεργασίας παραμένει σταθερό.
4. Η μία από τις τρεις μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων, συγκεκριμένα αυτή της Μεσσηνίας, θα κατασκευαστεί σε δεύτερη φάση. Η περιοχή θα εξυπηρετηθεί από τα ΣΜΑ.
5. Όσον αφορά στη διάρκεια της σύμβασης με τον ιδιώτη, συμφωνήθηκε το εξής: μετά την ολοκλήρωση της περιόδου αποπληρωμής των δανείων του, θα εξεταστεί κατά πόσον έχει επιτύχει τους στόχους κερδοφορίας του και, αν αυτό έχει συμβεί, η σύμβαση θα τερματιστεί. Ο ανώτατος χρόνος διάρκειας παραμένει στα 28 έτη.
6. Η Τέρνα Ενεργειακή θα δωρίσει στον ΦΟΔΣΑ (Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων) Πελοποννήσου μια φωτοβολταϊκή μονάδα, ισχύος 3 MW, σε όποιον χώρο τής υποδειχθεί. Με τον τρόπο αυτό ο ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου θα αποκτήσει μόνιμη πηγή εσόδων. 

Του Αντώνη Πετρόγιαννη