Γιάννης Λαμπρόπουλος: «Η κυβέρνηση άφησε ανεξέλεγκτες τις εισαγωγές πατάτας από τρίτες χώρες»


Λόγο για ανεξέλεγκτες εισαγωγές πατάτας από τρίτες χώρες, με αποτέλεσμα οι πατάτες της Μεσσηνίας και της Αχαΐας να είναι στα αζήτητα ή να έχουν κατρακυλήσει οι τιμές παραγωγού, κάνει σε παρέμβασή του ο Μεσσήνιος, πρώην υπουργός, Ιωάννης Δ. Λαμπρόπουλος.
Όπως αναφέρει: «Όπως είναι γνωστό, οι καλλιεργούμενες εκτάσεις στις περιοχές της Μεσσήνης και της Καλαμάτας μπορούν να αποδώσουν έως το Πάσχα 10.000 και πλέον τόνους άριστης πατάτας και οι εκτάσεις από το Νομό Αχαΐας 30.000 τόνους.
Οι περιοχές Μεσσηνίας και Αχαΐας επαρκούν για τις ελλαδικές ανάγκες μέχρι το Πάσχα, σε λογικές τιμές, ώστε να καλύπτεται και η μικρότερη στρεμματική απόδοση, λόγω πρωιμότητας.
Δυστυχώς, όμως, η κυβέρνηση άφησε ανεξέλεγκτες τις εισαγωγές της πατάτας από τρίτες χώρες, οι οποίες στη συνέχεια πολλές ελληνοποιούνται.
Σήμερα, έχει γεμίσει η αγορά από εισαγόμενες και, μάλιστα, είναι για εκτελωνισμό ακόμη περίπου 10.000 τόνοι. Με αποτέλεσμα οι πατάτες της Μεσσηνίας και της Αχαΐας να είναι στα αζήτητα ή να έχουν κατρακυλήσει οι τιμές παραγωγού στα 30 λεπτά.
Την ίδια ώρα, στην Αθήνα, οι δικές μας πατάτες πωλούνται στον καταναλωτή 0,77 λεπτά το κιλό από 0,30 λεπτά που είναι η τιμή παραγωγού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το κράτος και ειδικότερα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχουν τα μέσα να εμποδίσουν ή να παρακωλύσουν χρονικά τις αθρόες εισαγωγές πατάτας, αφού το είχαμε πετύχει, άλλες δύσκολες χρονιές, με τους φυτοϋγειονομικούς ελέγχους που είχαμε επιβάλει στις εισαγωγές, και αυτό το θυμούνται καλά κάποιοι συνεταιριστές της Μεσσήνης».