Ο Κρέων του Σοφοκλή στην Αντιγόνη δεν ήταν ακριβώς ένας τύραννος. Έγινε, όμως, γιατί παίρνοντας την απόφαση να μην ταφεί ο Πολυνείκης ήλθε σε σύγκρουση με την Αντιγόνη, την αδελφή του νεκρού, με τους άγραφους νόμους. Ήταν μια λανθασμένη απόφαση και δε μετάνιωσε εγκαίρως γι’ αυτήν. Γνωστά τα παραπάνω, ιδιαίτερα στους… φιλολόγους.
Βέβαια, όλοι οι άνθρωποι κάνουν λάθη. Αλλά όποιος τα αναγνωρίζει και δεν εμμένει σ’ αυτά, μπορεί να αλλάξει τα πράγματα. Η έπαρση αντίθετα οδηγεί τον ηγέτη αυτόν να γίνεται απόλυτος, μέχρι που τελικά φτάνει σε τέλεια ανικανότητα επικοινωνίας. Ο πολιτικός αυτός μπορεί να βυθιστεί όλο και πιο βαθιά στο λάθος του, καθώς προσπαθεί να προφυλάξει τον εαυτό του από την αμφισβήτηση.
Την ίδια ακριβώς συμπεριφορά βλέπουμε και στους πρόθυμους χειροκροτητές αυτών. Όποιος πιστεύει στη δική του μόνο γνώμη είναι κενός, παρατηρεί ο Σοφοκλής. Υπάρχουν περισσότερες από μία απόψεις και η απόφαση μπορεί να βγει έπειτα από αντιπαράθεση αυτών των απόψεων.
Ο πνευματικός τους ορίζοντας δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της δημοκρατίας.
Αυτά ως εισαγωγή για τη στάση του δημάρχου Παναγιώτη Νίκα, την παρελκυστική του πολιτική, αλλά και την ενοχή που επέδειξε σε διάφορους «νταήδες» ψηφοφόρους του που είχαν γεμίσει ασφυκτικά την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, κατά την προχθεσινή συνεδρίαση για την πράξη εφαρμογής της πολεοδομικής μελέτης του Ασπροχώματος.
Ούτε τη διευθύντρια Πολεοδομίας, Παναγιώτα Κουράκλη, σεβάστηκαν. Όχι γιατί είναι του αντίθετου φύλου από τους… κλακαδόρους. Αλλά επιστήμονας με γνώσεις και μεγάλη εμπειρία, η οποία υποστήριξε με απλό, ήρεμο και άκρως πειστικό τρόπο την εισήγησή της.
Στην αρχή, βέβαια, ο δήμαρχος θέλησε να την προστατέψει. Αλλά όταν δεχόταν η ίδια σωρηδόν ερωτήσεις, βλέποντας ο ίδιος ότι χάνει πολύτιμο τηλεοπτικό χρόνο, εξεμάνη εναντίον της.
Έπειτα, πώς να σχολιάσει κάποιος την επιλογή του χώρου για τη συζήτηση; «Παστωμένοι» ήταν δημοτικοί σύμβουλοι, υπηρεσιακοί παράγοντες, κάτοικοι και δημοσιογράφοι.
Αλλά και γι’ αυτό υπάρχει… εξήγηση. Τα… γήπεδα κλουβιά εξυπηρετούν το φανατισμό και τη γηπεδούχο ομάδα, ώστε να πετύχει πιο άνετα το αποτέλεσμα που επιδιώκει.
Από την άλλη, είναι γνωστή η ιστορία στην Ελλάδα. Όταν δε θέλεις να λύσεις ένα πρόβλημα ή όταν έχεις πρόβλημα, μπορείς να κάνεις κάτι απλό: παραπέμπεις το θέμα σε μιαν… επιτροπή και καθάρισες. Ούτε το πρόβλημα θα λυθεί ποτέ ούτε εσένα θα κατηγορήσουν για αδράνεια.
Να μην πούμε, λοιπόν, τα πράγματα με αποδείξεις και ονόματα; Να μη μάθουμε ποιοι είναι οι ανεπαρκείς, οι άσχετοι, οι κατεργάρηδες; Δε διψά ο πολίτης για αλήθεια, όπως κόπτονται κυρίως όσοι διακρίνονται στης Χαλιμάς τα παραμύθια;
Αυτά καταλάβαμε με την αρχική τοποθέτηση του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Μανώλη Μάκαρη, στο επίμαχο θέμα. Την ώρα, όμως, της ψηφοφορίας άλλαξε στάση και πήρε την ευθύνη της ψήφου του.
Για δημιουργία βιομηχανίας απευθείας αναθέσεων έργων κατηγόρησε τη Δημοτική Αρχή ο κ. Μάκαρης. Σημείωσε, μάλιστα, ότι από τις 4 Μαρτίου έως τις 29 του ίδιου μήνα έγιναν 61 τέτοιες πράξεις! Ο δήμαρχος, φυσικά, απάντησε ότι όλα γίνονται νόμιμα…
Ο κ. Νίκας ανακοίνωσε ότι δε θα παραστεί στην αυριανή εκδήλωση παρουσίασης της μελέτης για τη σιδηροδρομική σύνδεση της Πάτρας με την Καλαμάτα μέσω Πύργου. Κι αυτό, γιατί τη θεωρεί περίπου ως μια πομφόλυγα, αφού όλα είναι υπό ιδιωτικοποίηση. Αντίθετα, ήταν ένθερμος για τον προαστιακό της Καλαμάτας, ενώ για μια ακόμα φορά δεσμεύθηκε ότι θα συμβάλει οικονομικά και ο Δήμος, αν τεθεί θέμα.
Άραγε, ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας, Παναγιώτης Αλούπης, ανήκει στη δημοτική παράταξη «Ανοιχτός Δήμος- Ενεργοί Πολίτες» ή ανεξαρτητοποιήθηκε;
Αυτά… περίπου… από την προχθεσινή συνεδρίαση.
Α.Π.