Δραματική εξομολόγηση διασωθέντων Σομαλών στο “Θάρρος” για το χαμό 450 ανθρώπων στη Μεσόγειο

Δραματική εξομολόγηση διασωθέντων Σομαλών στο “Θάρρος” για το χαμό 450 ανθρώπων στη Μεσόγειο

Αδιευκρίνιστες πολλές λεπτομέρειες του πολύνεκρου ναυαγίου

Έφυγαν για την Αθήνα οι 41 μετανάστες που βρέθηκαν στην Καλαμάτα

Ελεύθεροι στην Καλαμάτα παρέμειναν χθες οι 41 μετανάστες που αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της πόλης την Κυριακή το πρωί, ύστερα από τη διάσωσή τους στη Μεσόγειο.
Με πρωτοβουλία του Δήμου Καλαμάτας, αργά χθες το απόγευμα οι 41 μετανάστες μεταφέρθηκαν στην Αθήνα, σε οργανωμένη δομή ΜΚΟ.
Σύμφωνα με τις μαρτυρίες τους, αλλά και όλες τις ενδείξεις, οι 41 Σομαλοί, Αιθίοπες, Αιγύπτιοι, αλλά και από την Ερυθραία, που κατόρθωσαν να φθάσουν μέχρι την Καλαμάτα, είναι οι μοναδικοί επιζήσαντες μια τραγωδίας, με περισσότερους από 400 ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους στη Μεσόγειο θάλασσα.
Εντύπωση προκαλεί ότι αρκετές ημέρες μετά παραμένουν αδιευκρίνιστες πολλές σημαντικές λεπτομέρειες του ναυαγίου, ενώ η ιστορία έχει προξενήσει το ενδιαφέρον των μεγαλύτερων ΜΜΕ του κόσμου, που προσπαθούν να ξετυλίξουν το κουβάρι αυτής της ανείπωτης τραγωδίας.

Guardian”
Όπως αναφέρει, χθεσινό δημοσίευμα του “Guardian” της Μεγάλης Βρετανίας, παραμένει αδιευκρίνιστη η ημερομηνία του ναυαγίου, ενώ οι μαρτυρίες των διασωθέντων διαλευκάνουν μια έντονη φημολογία που είχε αναπτυχθεί τις τελευταίες ημέρες, με αντικρουόμενες πληροφορίες, για ναυάγιο πλοίου που είχε ξεκινήσει είτε από την Αίγυπτο είτε από τη Λιβύη.
Όπως τονίζει η βρετανική εφημερίδα, οι επιζώντες δε θα απελαθούν στην Τουρκία, καθώς αναχώρησαν από τη Λιβύη, μια χώρα κατεστραμμένη από τον πόλεμο, με την οποία η Ε.Ε. δεν έχει ακόμη διαπραγματευθεί μια συμφωνία για τις επιστροφές.
Τέλος, ο “Guardian” υπογραμμίζει ότι οι ροές από τη Λιβύη προς την Ευρώπη αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά το επόμενο διάστημα, ύστερα από το «κλείσιμο» της διόδου της Τουρκίας μετά τη συμφωνία της Ε.Ε. με τη γείτονα χώρα…

Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων
Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας για τους πρόσφυγες, Καρλότα Σάμι, και όσα δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, μετανάστες που διασώθηκαν στη Μεσόγειο και αποβιβάστηκαν στην Καλαμάτα δήλωσαν ότι είδαν ένα ναυάγιο που στοίχισε τη ζωή σε έως και 500 ανθρώπους.
Σαράντα ένας άνθρωποι από τη Σομαλία, το Σουδάν και την Αιθιοπία –37 άνδρες, τρεις γυναίκες και ένα παιδί τριών ετών που ταξίδευε με την οικογένειά του – περιγράφουν «ένα μεγάλο ναυάγιο στη Μεσόγειο, κατά το οποίο έχασαν τη ζωή τους περίπου 500 άνθρωποι» εξήγησε η εκπρόσωπος της UNHCR για τη νότια Ευρώπη με έδρα τη Ρώμη.
Οι μετανάστες ναυάγησαν και το Σάββατο διασώθηκαν, ενώ την Κυριακή αποβιβάστηκαν στην Καλαμάτα, πρόσθεσε, διευκρινίζοντας πως δεν είναι σαφές πότε έγινε το ναυάγιο.
Οι μετανάστες είχαν ξεκινήσει το θαλάσσιο ταξίδι τους από μια περιοχή κοντά στην Τομπρούκ, στην ανατολική Λιβύη, με ένα σαπιοκάραβο που μετέφερε 100 έως 200 ανθρώπους. Μεσοπέλαγα συνάντησαν ένα άλλο σκάφος γεμάτο μετανάστες, πάνω στο οποίο οι διακινητές επιχείρησαν να τους ανεβάσουν. Όμως, λόγω της υπερφόρτωσης και της θαλασσοταραχής, το μεγαλύτερο σκάφος ανατράπηκε. «Μεταξύ των 41 επιζώντων βρίσκονται άνθρωποι που δεν είχαν ακόμη επιβιβαστεί στο μεγαλύτερο σκάφος, καθώς και άνθρωποι που κατάφεραν να κολυμπήσουν μέχρι το πιο μικρό σκάφος, μετά το ναυάγιο», εξήγησε η Σάμι.

Δηλώσεις στο «Θάρρος»

Το «Θάρρος» συνάντησε χθες το πρωί στον πεζόδρομο της Αριστομένους μια ομάδα περίπου 15 Σομαλών, από τους 41 διασωθέντες, με τους οποίους συνομίλησε για το ναυάγιο.
Όπως ανέφεραν: «Ξεκινήσαμε από τη Σομαλία. Ήμασταν αρκετοί μαζί… Από τη Σομαλία μέχρι τη Λιβύη ταξιδεύαμε 15 ημέρες. Στη Λιβύη ξεκινήσαμε το ταξίδι 510 άνθρωποι για την Ιταλία… Λίγο αφότου ξεκινήσαμε το πλοίο βούλιαξε, οι 41 που σωθήκαμε καταφέραμε να κολυμπήσουμε και να μπούμε σε μια μικρότερη βάρκα που ήταν εκεί κοντά…».
Όσο για το κόστος του ταξιδιού, σχολίασαν ότι «πληρώσαμε από 1.000 έως και 2.000 ευρώ, ανάλογα με όσα μπορούσε να δώσει ο καθένας».
Για, δε, τα σχέδιά τους από εδώ και πέρα, είπαν: «Εάν βρούμε κάποια δουλειά, δεν έχουμε πρόβλημα να μείνουμε και στην Καλαμάτα, για την ώρα έχουμε άδεια παραμονής για 6 μήνες στην Ελλάδα. Όλοι μένουμε ακόμα στο Στάδιο. Μας είπαν ότι μπορούμε να πάμε στην Αθήνα, όπου υπάρχουν χώροι οργανωμένοι για μετανάστες και ότι μπορεί να μας πάνε εκεί με λεωφορείο… Θα δούμε…
Σκοπός μας είναι να φθάσουμε σε μια χώρα όπως η Γερμανία… Γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίση και η κατάσταση εδώ δεν είναι και η καλύτερη».

Των Παναγιώτη Μπαμπαρούτση & Κώστα Γαζούλη

*Με πληροφορίες από το AΠΕ – ΜΠΕ και την εφημερίδα “Guardian”