Ολοκληρώνεται σήμερα το 2ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς της Καλαμάτας


Με μεγάλη επιτυχία, πλήθος συμμετοχών αλλά και σημαντικές θεματικές ενότητες, ολοκληρώνεται σήμερα στο ξενοδοχείο “Elite City Resort”, το 2ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς της Καλαμάτας. Στόχος των διοργανωτών  είναι μέσα από τα συμπεράσματα του συνεδρίου να μπει ένα λιθαράκι για την δημιουργία “εθνικής στρατηγικής” για την πραγματική ανάδειξη και αξιοποίηση του ελληνικού ελαιολάδου και της ελιάς και παράλληλα την στήριξη των παραγωγών και της ελληνικής οικονομίας. Το 2ο Φεστιβάλ τίμησε με την παρουσία του ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Χαράλαμπος Κασίμης.
 
Η έναρξή του πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή το απόγευμα από τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας και βασικό διοργανωτή, Μιχάλη Αντωνόπουλο. Ο Μιχάλης Αντωνόπουλος τόνισε ,κατά το σύντομο χαιρετισμό του, ότι η Μεσσηνία ζει και αναπνέει για το ελαιόλαδο και την ελιά. Επισήμανε δε, ότι στόχος του Φεστιβάλ είναι η ανάδειξη του εθνικού προϊόντος  τόσο για ξεχωριστά χαρακτηριστικά του όσο και για τις ευεργετικές ιδιότητες των προϊόντων ελαιολάδου στην προστασία της υγείας.
Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Χαράλαμπος  Κασίμης, εξέφρασε την χαρά του που δίνει το παρών στο 2ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς που έρχεται ως επιστέγασμα της επιτυχίας που σημείωσε η πρώτη διοργάνωση. Στη συνέχεια παρουσίασε τους βασικούς στρατηγικούς στόχους του νέου προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης του ΕΣΠΑ.

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης,  τόνισε  ότι η ελαιοκομιδή αποτελεί εδώ και εκατοντάδες χρόνια, μια “γιορτή” για τους κατοίκους της Πελοποννήσου και παράλληλα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της παράδοσης μας. Αναφέρθηκε επίσης στην αξία των προϊόντων του ελαιολάδου στην διατροφική αλυσίδα και ευχήθηκε να αλλάξει σύντομα και η πορεία της αλυσίδας της αγορά με τη μεγαλύτερη ανάδειξη αυτών των προϊόντων. Τέλος, επισήμανε ότι είναι καθήκον όλων μας να αναδείξουμε το κορυφαίο προϊόν μας μέσα από τις σύγχρονες μορφές τεχνογνωσίας που διαθέτουμε.
Ο αντιδήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, μετέφερε το χαιρετισμό του δημάρχου, Παναγιώτη Νίκα, ο οποίος απουσίαζε, τονίζοντας τη σημασία που έχει για την περιοχή μας το Φεστιβάλ.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Δημήτρης Μανιάτης, επισήμανε ότι το μεγάλο βάρος πρέπει να δοθεί  στην προώθηση των εξαγωγών του τυποποιημένου ελαιολάδου, τονίζοντας ότι αυτή είναι η μοναδική διέξοδος για την υποστήριξη των επιχειρήσεων που ασχολούνται στον ελαιοκομικό τομέα.

Ο Παναγιώτης Κάτσαρης, εκπρόσωπος του Ελληνικού Οργανισμού του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης «Δήμητρα», ενημέρωσε το κοινό για την πρόταση του ΕΛΓΟ “Δήμητρα”  προς την Περιφέρεια προκειμένου να χρηματοδοτηθεί από το νέο ΕΣΠΑ η πιστοποίηση των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών και των ιδιοτήτων των  ποικιλιών ελιάς στην Πελοπόννησο.
Ο πρόεδρος του παραρτήματος Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου, Σωτήρης Λαμπρόπουλος, υπογράμμισε  ότι το ελαιόλαδο και η ελιά είναι από τα λίγα πράγματα που εξακολουθούν να μας κάνουν υπερήφανους ως Έλληνες, ενώ ανέφερε την Καλαμάτα  ως την “πατρίδα” της ελιάς. Στη συνέχεια επισήμανε και αυτός με τη σειρά του την άμεση ανάγκη δημιουργίας ενός εθνικού σχεδιασμού και στρατηγικής από το ελληνικό κράτος για την ανάδειξη των προϊόντων ελαιολάδου και ελιάς.
Χαιρετισμούς, κατά τη διάρκεια της έναρξης, απηύθυναν επίσης ο αντιδήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Μελιάδης, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Νίκος Πατσαρίνος, ο περιφερειακός σύμβουλος Παναγιώτης Αλευράς καθώς και οι πρώην βουλευτές Θανάσης Πετράκος και Δημήτρης Σαμπαζιώτης, ενώ μήνυμα έστειλε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώτα Κοζομπόλη.

Παράλληλα με το Φεστιβάλ, και στο πλαίσιο αυτού, λειτουργεί και έκθεση  επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον ελαιοκομικό αλλά και αγροτικό τομέα της περιοχής.  
 Αρκετά ενδιαφέρουσες είναι και οι 5 ενότητες του Φεστιβάλ. Χθες το πρωί εκπρόσωποι από το Υπουργείο εξωτερικών αναφέρθηκαν στις δυνατότητες διείσδυσης και ανάπτυξης των προϊόντων στις διεθνείς αγορές. Ακολούθησε το μεσημέρι η 2η θεματική ενότητα όπου συζητήθηκαν οι καλλιεργητικές τεχνικές και η ποιότητα. Το απόγευμα, με τη συμμετοχή των καθηγητών του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Τριχοπούλου και Μαγιάτη αλλά και του κ. Καστανά από το Πανεπιστήμιο της Κρήτης, ακολούθησε η ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ενότητα όπου αναπτύχθηκαν θέματα γύρω από τα νέα δεδομένα για τη διατροφική αξία του ελαιολάδου. Τις χθεσινές εργασίες του Φεστιβάλ, έκλεισε η 4η ενότητα που αφορούσε τη διαχείριση των προϊόντων ΠΟΠ.
 
Το σημερινό πρόγραμμα περιέχει παρουσιάσεις ενώ συνεχίζονται και τα workshop αλλά και η έκθεση με τη συμμετοχή επιχειρηματιών της περιοχής. Παράλληλα θα πραγματοποιηθεί και περιήγηση στον ελαιώνα της “Μάνης” σε συνεργασία με την ομάδα “Πάμε Βόλτα”. Οι εργασίες του 2ου Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς θα κλείσουν στις 6 το απόγευμα με την απονομή των βραβείων από το διαγωνισμό ποιότητας ελαιολάδου.
 
Του Κώστα Γαζούλη