Kalamata21: Μας ζητούν να ξεχάσουμε την ιστορία μας


Μέχρι σήμερα ο κύριος μύθος – ιδεολόγημα που «είχε… στολίσει» την υποψηφιότητα της Καλαμάτας για Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα το 2021 ήταν η σύνδεση του παρελθόντος με το παρόν, η συμπλήρωση 200 χρόνων από τον αγώνα της εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Αμέσως μετά την επιλογή της Καλαμάτας για τον τελικό γύρο, μαζί με την Ελευσίνα και τη Ρόδο, είχε δηλώσει: «Θα είναι τιμή για όλους μας και για την πόλη πρωτίστως, να είμαστε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021. Πρέπει να συστρατευθούμε όλοι σε αυτό τον αγώνα».
Ο δήμαρχος είχε τονίσει ακόμη ότι διακόσια χρόνια μετά την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης και την απελευθέρωση της πόλης, η Καλαμάτα διεκδικεί να είναι Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης «κι αυτό θα είναι το καλύτερο μνημόσυνο για αυτούς που αγωνίστηκαν και ξεκίνησαν τον αγώνα της παλιγγενεσίας απ’ αυτόν εδώ τον ιστορικό τόπο».
Αν διαβάσει, όμως, κάποιος τις παρατηρήσεις της κριτικής επιτροπής προς τις τρεις υποψήφιες ελληνικές πόλεις, τέτοιου είδους δηλώσεις απαγορεύονται! Αναφέρεται χαρακτηριστικά στο σχετικό κείμενο: «Η ιστορία, η πολιτιστική κληρονομιά και η υπάρχουσα πολιτιστική και τουριστική δραστηριότητα μίας πόλης, παρόλο που μπορούν να διαμορφώσουν μία βάση για το σχεδιαζόμενο πρόγραμμα, ΔΕΝ παίζουν κανέναν ρόλο στην αξιολόγηση και την τελική απόφαση.
Το 2021 είναι η διακοσιοστή επέτειος από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Θα υπάρχει πληθώρα εθνικών εορταστικών εκδηλώσεων και αναμένεται ότι οι περισσότερες πόλεις θα διοργανώσουν και δικές τους επετειακές εκδηλώσεις.
Οι προκρινόμενες πόλεις θα πρέπει να διαβεβαιώσουν ότι θα υπάρχει σαφής διαχωρισμός μεταξύ του προγράμματος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας και του επετειακού προγράμματος του 2021 (το οποίο και μπορεί να συμπεριλαμβάνεται στο πρόγραμμα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, αλλά όχι ως βασικό στοιχείο).
Η Επιτροπή Επιλογής αναμένει, λόγω της περίστασης, η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης να συμπεριλάβει στο πρόγραμμά της  συμμετοχές και συνεργασίες με Τούρκους καλλιτέχνες και πολιτιστικούς φορείς, αντιπροσωπεύοντας τις Ευρωπαϊκές Αξίες της Συμφιλίωσης».
Από τα παραπάνω φαίνεται ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με το ιδεολογικό περιεχόμενο που θέλει να δώσει ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας στην υποψηφιότητα της πόλης, οπότε χρήζει επανακαθορισμού του.

 
Του Αντώνη Πετρόγιαννη