Παρέμβαση για τα εγκαταλελειμμένα διατηρητέα κτήρια με…κίνητρα


Ξεπαγώνει” το πρόβλημα από το Υπουργείο Περιβάλλοντος

Το δημοσίευμα του “Θάρρους” τις προηγούμενες ημέρες για την απαράδεκτη κατάσταση που υπάρχει εδώ και χρόνια με τα διατηρητέα και εγκαταλελειμμένα κτήρια της Καλαμάτας, αποτέλεσε την αφορμή για περαιτέρω διερεύνηση του θέματος. Πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος, που επικοινώνησαν μαζί μας, υπογράμμισαν ότι το πρόβλημα δεν έχει αφεθεί στη…μοίρα του, αλλά υπάρχει ομάδα επιστημόνων η οποία εξετάζει συνολικά την κατάσταση και αναμένεται μέσα στους επόμενους μήνες να καταθέσει και συγκεκριμένη πρόταση.
Ειδικότερα, την παροχή κινήτρων στους ιδιοκτήτες των εγκαταλελειμμένων κτηρίων προκειμένου να προχωρήσει η αποκατάστασή τους εξετάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος, το οποίο έχει επανασυστήσει τη σχετική επιτροπή με στόχο να έχει καταλήξει σε ένα σχέδιο νόμου ίσως και πριν από το καλοκαίρι.
Αν και οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί ακόμα, η ηγεσία του υπουργείου προσανατολίζεται σε μια λύση στη φιλοσοφία της παλαιάς αντιπαροχής, ώστε να εξασφαλίζεται τόσο ο ιδιοκτήτης όσο και ο δήμος για τις εργασίες που θα κριθούν απαραίτητες.

Συναίνεση

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που καθιστά σαφές ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης, είναι ότι θα επιδιωχθεί η συναίνεση του ιδιοκτήτη τους και δεν θα προωθηθούν λύσεις που είχαν συζητηθεί στο παρελθόν όπως η παραχώρηση της χρήσης έως 50 χρόνια σε δήμους ή επενδυτικούς οργανισμούς.
Το ζήτημα βρίσκεται ακόμα υπό διερεύνηση. Ωστόσο, βέβαιο είναι πως το υπουργείο είναι εντελώς αντίθετο με τη λογική της άτυπης “δήμευσης” μιας ιδιοκτησίας, διαδικασία την οποία θεωρεί αντισυνταγματική, σύμφωνα και με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, ο οποίος φέρεται να τονίζει ότι δεν είναι πολύ μεγάλο το χρονικό διάστημα για την παραχώρηση ενός ακινήτου.
Ο ίδιος προσθέτει ότι στόχος είναι να υπάρξει συναίνεση ιδιοκτήτη και Πολιτείας. Αν ένα κτήριο πρέπει να αποκατασταθεί, να μπορεί να υπάρξει ένα συμβόλαιο μεταξύ δήμου και ιδιοκτήτη, με το οποίο θα συμφωνούν ότι ο πρώτος θα μπορεί να προχωρήσει στην αναπαλαίωσή του και στη συνέχεια να το μισθώσει για λογαριασμό του λαμβάνοντας τα ενοίκια π.χ. για μια 15ετία ή εάν μισθωθεί για τριάντα χρόνια τα ενοίκια να μοιράζονται μεταξύ δήμου και ιδιοκτήτη. Αυτό που εξετάζεται είναι μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία στη λογική της αντιπαροχής, χωρίς ωστόσο να υπάρχει ακόμα καταληκτικό σχέδιο.

Το πρώτο βήμα

Η σχετική επιτροπή έχει ήδη συνεδριάσει τρεις φορές και σύμφωνα με μέλη της, το πρώτο βήμα είναι να οριστεί επακριβώς ποια κτήρια θεωρούνται εγκαταλελειμμένα και να καταγραφούν επίσημα όσα εντάσσονται σ΄ αυτήν την κατηγορία. Στη συνέχεια θα αποφασιστεί και ο τρόπος παρέμβασης, με την αρχή να γίνεται πιθανότατα από τα δημόσια κτήρια των οποίων το καθεστώς ιδιοκτησίας είναι πιο ξεκάθαρο.
Στην επιτροπή συμμετέχει και ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Διατηρητέων Κτηρίων, ο οποίος και στο παρελθόν είχε θέσει αίτημα απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ. Αν και το αίτημα υφίσταται ακόμα, θεωρείται μάλλον απίθανο να γίνει αποδεκτό δεδομένης της δημοσιονομικής κατάστασης. Για την ερχόμενη εβδομάδα, πάντως, έχει προγραμματιστεί συνάντηση στη Γενική Γραμματεία ΕΣΠΑ με στόχο να βρεθούν χρηματοδοτικά εργαλεία.
Το υπό διαμόρφωση νομοσχέδιο έχει και τη συναίνεση του Συλλόγου, σημειώνοντας ότι βρίσκεται σε μια πιο σωστή κατεύθυνση, αφού με το προηγούμενο δινόταν η δυνατότητα να περιέλθει η χρήση των κτηρίων στο δήμο με συνοπτικές διαδικασίες για διάστημα 50 ετών, αλλά τον ΕΝΦΙΑ θα τον πλήρωνε ο ιδιοκτήτης αφού θα είχε την κυριότητα.

Του Αντώνη Πετρόγιαννη