Eurovision 2016: Εκτός τελικού η Ελλάδα (βίντεο)


Για πρώτη φορά από τη θέσπιση των ημιτελικών στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision η Ελλάδα δεν κατάφερε να προκριθεί, σε αντίθεση με την Κύπρο που θα εμφανιστεί στον τελικό της διοργάνωσης το Σάββατο 14 Μαΐου, στην Στοκχόλμη.

Τη χώρα μας εκπροσώπησε το συγκρότημα Argo, το οποίο εμφανίστηκε δεύτερο σε σύνολο 18 χωρών στον πρώτο ημιτελικό της διοργάνωσης την Τρίτη 10 Μαΐου, ερμηνεύοντας το τραγούδι Utopian Land.

Το ελληνικό συγκρότημα απάρτιζαν οι Βλαδίμηρος Σοφιανίδης τραγούδι-σύνθεση, Χριστίνα Λαχανά τραγούδι, Κώστας Τοπούζης ποντιακή λύρα, Μαρία Εlbrus-Βενετικίδου φωνητικά και Αλέκος Παπαδόπουλος τύμπανα.

Η έθνικ παρουσία τους, με την ποντιακή λύρα και το τύμπανο να δίνουν το ρυθμό, δεν κατάφερε να πείσει την κριτική επιτροπή.

Μαζί τους επί σκηνής εμφανίστηκε ο Βασίλης Ρόξενος χορευτής-performer, ενώ η κινησιολογία και η σκηνοθετική επιμέλεια ανήκαν στην Μαρία Λυραράκη.

Στον α’ ημιτελικό και στην 11η σειρά εμφάνισης διαγωνίστηκε και η Κύπρος η οποία κατάφερε να πάρει το εισιτήριο για τον τελικό του διαγωνισμού, με το ροκ τραγούδι Alter Ego από τους Minus One.

Οι υπόλοιπες χώρες που προκρίθηκαν στον τελικό της 61ης Eurovision είναι:
1. Αζερμπαϊτζάν
2. Ρωσία
3. Ολλανδία
4. Ουγγαρία
5. Κροατία
6. Αυστρία
7. Αρμενία
8. Τσεχία
9. Μάλτα

Στον β’ ημιτελικό, την Πέμπτη 12 Μαΐου, διαγωνίζονται οι:
1. Λετονία
2. Πολωνία
3. Ελβετία
4. Ισραήλ
5. Λευκορωσία
6. Σερβία
7. Ιρλανδία
8. ΠΓΔΜ
9. Λιθουανία
10. Αυστραλία (συμμετέχει για δεύτερη συνεχή χρονιά
11. Σλοβενία
12. Βουλγαρία
13. Δανία
14. Ουκρανία
15. Νορβηγία
16. Γεωργία
17. Αλβανία
18. Βέλγιο

Οι ελληνικές «απουσίες»
Η Ελλάδα πρωτοεμφανίστηκε στον θεσμό της Eurovision το 1975 με το τραγούδι των Κασταρού/Πυθαγόρα «Κρασί, θάλασσα και τ’ αγόρι μου» και ερμηνεύτρια την Μαρινέλλα. Παρότι είναι η πρώτη φορά που η χώρα μας αποκλείεται από τον τελικό, από επιλογή της δεν έχει συμμετάσχει στη Eurovision άλλες έξι χρονιές. 

  • 1975: Η Ελλάδα δεν συμμετείχε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πρώτη συμμετοχή της Τουρκίας, τη στιγμή που ήταν ακόμη νωπά τα γεγονότα του 1974.
  • 1982: Η ΕΡΤ ενώ είχε επιλέξει αρχικά τραγούδι (Σαρανταπέντε κοπελιές με ερμηνευτή τον Θέμη Αδαμαντίδη), το απέσυρε στη συνέχεια θεωρώντας το (όπως και τα άλλα υποψήφια της χρονιάς εκείνης), μη αντιπροσωπευτικό του ελληνικού τραγουδιού.
  • 1984: Τη χρονιά αυτή αποφασίστηκε ότι η Eurovision είναι διοργάνωση χαμηλού επιπέδου και η ΕΡΤ δεν προκήρυξε καν διαγωνισμό εκπροσώπησης.
  • 1986: Η Ελλάδα είχε δηλώσει αρχικά συμμετοχή (είχε μάλιστα κληρωθεί να εμφανιστεί στη 17η θέση) και πιθανότατα να είχε εκπροσωπηθεί με το τραγούδι Βάγκον Λι (Πωλίνα), αποσύρθηκε όμως όταν διαπίστωσε ότι η διοργάνωση είχε προγραμματισθεί να διεξαχθεί το Μεγάλο Σάββατο.
  • 1999: Τη χρονιά εκείνη η Ελλάδα αποκλείστηκε από την EBU με βάση τις βαθμολογίες της τα 5 τελευταία χρόνια, ένα σύστημα που απέκλειε μια σειρά χωρών για να μην υπάρχει μεγάλος όγκος συμμετοχών (δεν είχαν καθιερωθεί ακόμη οι ημιτελικοί).
  •  2000: Η επίσημη αιτιολογία της Ελληνικής απουσίας ήταν η έλλειψη χρημάτων.


tanea.gr