Γιώργος Κατρούγκαλος: «Νέα εποχή για τη χώρα μετά τη συμφωνία»


«Οδυνηρή αλλά συνταγματική και αναγκαία η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά» 
Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου παραχώρησε χθες το απόγευμα, στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Καλαμάτα, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, αλλά και βουλευτής Μεσσηνίας, Γιώργος Κατρούγκαλος.
Ο υπουργός βρέθηκε στην Καλαμάτα, με αφορμή την εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ και ομιλία του ιδίου απόψε στις 8.00 στο αμφιθέατρο «Αλέξανδρος Κουμουνδούρος», με θέμα «Οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και την Ευρώπη».
Ο Γιώργος Κατρούγκαλος τόνισε ότι μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο πρόσφατο Eurogroup η χώρα μπαίνει σε νέα εποχή. Με το κλείσιμο της αξιολόγησης παύει η πολιτική αβεβαιότητα, ενώ χαρακτήρισε πολύ σημαντική την καταγραφή του γεγονότος ότι και οι Θεσμοί παραδέχτηκαν ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο, κάτι που δεν τολμούσε να πει η κυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ.
Με τη συμφωνία για το χρέος, που περιλαμβάνει έναν «οδικό χάρτη», με σαφείς δεσμεύσεις και όχι αόριστες υποσχέσεις όπως παλαιότερα, θα ξεκινήσει η ελάφρυνση του από το 2018.
Ο κ. Κατρούγκαλος επισήμανε ότι για πρώτη φορά η συμβολική γραμμή των ανέργων έπεσε κάτω από το 1.000.000, ενώ από το 2001 και μετά βρίσκονται στην καλύτερη κατάσταση και οι δείκτες των προσλήψεων. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι πλέον η Ελλάδα δεν είναι η πρώτη χώρα στην ανεργία στην Ευρώπη, καθώς αυτή την οδυνηρή πρωτιά κατέχει πλέον η Ισπανία. Βέβαια, ξεκαθάρισε ότι όλες αυτές οι επισημάνσεις δεν προσφέρονται για πανηγυρισμούς, αλλά αποτελούν δείγματα ότι έχει αρχίσει η επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας. Αυτές οι διαπιστώσεις δεν είναι μόνο δικές του, υπογράμμισε ο κ. Κατρούγκαλος, αλλά και του οίκου αξιολόγησης “Standard & Poors”, που έδειξε σε πρόσφατη έκθεση του τις ανοδικές τάσεις της ελληνικής οικονομίας.
Ο υπουργός ολοκλήρωσε τονίζοντας ότι δεν είναι σκοπός της κυβέρνησης να ευημερούν οι αριθμοί και να δυστυχούν οι άνθρωποι, και πιστεύει ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε με τους Θεσμούς βάζει τις βάσεις για να έρθει σωστά η ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2016, παράλληλα με την ευημερία των ανθρώπων.
Στη συνέχεια, ο κ. Κατρούγκαλος απάντησε σε αρκετές ερωτήσεις των δημοσιογράφων των τοπικών ΜΜΕ.
 
«Τεχνικές φύσεως εκκρεμότητες για την εκταμίευση της δόσης»
Απαντώντας σε ερώτηση για το αν οι Θεσμοί ζητούν νέα μέτρα για την εκταμίευση της δόσης, ο κ. Κατρούγκαλος απάντησε ότι οι Θεσμοί ζήτησαν κάποιες τεχνικής φύσεως ρυθμίσεις στα ήδη ψηφισθέντα μέτρα, κάτι που θα ολοκληρωθεί και τυπικά μέσα στην επόμενη εβδομάδα και θα εκταμιευτεί κανονικά η δόση.
 
«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόδωσε την κοινωνία»
Ο κ. Κατρούγκαλος ερωτήθηκε για το γεγονός ότι υπάρχει η αίσθηση στην κοινωνία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρόδωσε τις ελπίδες των Ελλήνων πολιτών, καθώς δεν μπόρεσε να υλοποιήσει τα όσα υποσχέθηκε. Απαντώντας ο υπουργός τόνισε ότι δεν είναι νεοφιλελεύθεροι στο ΣΥΡΙΖΑ. Ξεκαθάρισε ότι η συμφωνία είχε μέτρα εμπροσθοβαρή, και δύσκολα αρκετά απ’ αυτά, όπως π.χ. η αύξηση του ΦΠΑ, που πλήττει όλα τα κοινωνικά στρώματα, αλλά η κυβέρνηση με την αύξηση του 1% του ΦΠΑ  κατάφερε να αποφύγει τις αυξήσεις στο νερό και τη ΔΕΗ από το 13% στο 23% που ζητούσαν οι δανειστές και θα ήταν καταστροφικές για την κοινωνία.
Επίσης, πρόσθεσε ότι τα διαπλεκόμενα μέσα διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα, παρουσιάζοντας μια εικόνα καταστροφής που δεν επιτρέπουν στην ελληνική κοινωνία να αντιληφθεί την ποιότητα των μέτρων και των μεταρρυθμίσεων που πέτυχε η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.
 
«Ο ΕΝΦΙΑ έγινε πιο δίκαιος»
Ερωτώμενος για τον ΕΝΦΙΑ, που η κατάργησή του αποτέλεσε «σημαία» στους προεκλογικούς αγώνες του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Κατρούγκαλος απάντησε ότι συμφωνεί ότι ο ΕΝΦΙΑ δεν είναι και ο δικαιότερος φόρος. Από την άλλη, επισήμανε ότι δεν ήταν εύκολη η αντικατάστασή του. Αυτό που προσπάθησαν και έκαναν, ήταν η δικαιότερη κατανομή του, καθώς φέτος περισσότεροι θα πληρώσουν λιγότερa και κάποιοι, λιγότεροι, θα επιβαρυνθούν περισσότερο.
 
«Οδυνηρό αλλά συνταγματικό το μέτρο με το ΦΠΑ στα νησιά»
Σχετικά με το σάλο που δημιουργήθηκε με τις επισημάνσεις του κ. Καμμένου αλλά και του προέδρου της Βουλής για τη συνταγματικότητα του μέτρου της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά, ο κ. Κατρούγκαλος υποστήριξε ότι όντως είναι οδυνηρό αυτό το μέτρο, αλλά είναι συνταγματικό. Δεσμεύτηκε, δε, ότι όταν η ελληνική οικονομία θα πάρει «μπρος», θα αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ η ελάφρυνση του συγκεκριμένου φορολογικού μέτρου.
 
«Όσοι έχουν πλαστογραφήσει πτυχίο θα απολυθούν»
O υπουργός Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης, ερωτήθηκε και για το πρόσφατο θέμα της επικαιρότητας, που θέλει 2.500 κατόχους πλαστών πτυχίων να δίνουν εξετάσεις για τη νομιμοποίησή τους. Ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε ότι χάρηκε γι’ αυτή την ερώτηση, καθώς ήθελε να ξεκαθαρίσει το τοπίο, μιας και ο ίδιος είχε ξεκινήσει αυτή τη διαδικασία όσο ήταν υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Ο υπουργός ήταν κατηγορηματικός ότι όσοι έχουν πιαστεί με ψεύτικα πτυχία ή πλαστά θα απολυθούν. Οι εξετάσεις που βασίζονται σ’ ένα παλαιότερο μέτρο της κας Γιαννάκου της Νέας Δημοκρατίας, ξεκαθάρισε ότι αφορούν υπαλλήλους στους οποίους οι παραβάσεις που έχουν βρεθεί έχουν να κάνουν με την αναγνώριση των ιδιωτικών ιδρυμάτων που έχουν τα πτυχία. Γι’ αυτούς και μόνο αυτούς υπάρχει η σκέψη να υπάρχουν εξετάσεις.
 
«Αυτά τα μέτρα ήταν τα τελευταία»
Κλείνοντας τη μακροσκελή συνέντευξη Τύπου και απαντώντας σε ερώτηση για το αν η ελληνική κοινωνία αντέχει άλλα μέτρα, αλλά και για το περιεχόμενο του περιβόητου «κόφτη», ο κ. Κατρούγκαλος ξεκαθάρισε ότι αυτά τα μέτρα θα είναι τα τελευταία, καθώς η κοινωνία όντως δεν αντέχει νέα.
Όσον αφορά στον κόφτη, τόνισε ότι η συμφωνία του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει πρόβλεψη για πολύ μικρότερα πλεονάσματα, εν αντιθέσει με τη Συμφωνία της κυβέρνησης Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ, που είναι απόλυτα εφικτός ο στόχος της επίτευξής τους, καθώς ήδη η χώρα το 2015 έκλεισε με 0,7 % πλεόνασμα, και έτσι δεν υπάρχει ανησυχία για περαιτέρω μέτρα που ούτως ή άλλως δεν αντέχει η κοινωνία.
 
Από την πλευρά του, ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ στη Μεσσηνία, Σπύρος Μωρακέας, κάλεσε την κοινωνία της Καλαμάτας να δώσει το «παρών» στην αποψινή συγκέντρωση στις 19:00 στο «Αλέξανδρος Κουμουνδούρος», που αποσκοπεί στην πληροφόρηση του κόσμου για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε απέναντι στην προπαγάνδα των διαπλεκόμενων ΜΜΕ. 

 
Του Κώστα Γαζούλη 

https://youtu.be/vEroap-IM9U

https://youtu.be/y-XsPjg6l9w