Παρουσιάστηκε το πρόγραμμα MOBOT στην Καλαμάτα


Το πρόγραμμα MOBOT παρουσιάστηκε χθες το πρωί στο Κέντρο Αποκατάστασης «ΔΙΑΠΛΑΣΗ», από το διοικητικό διευθυντή Νεκτάριο Γιαννόπουλο, το συντονιστή του προγράμματος και επίκουρο καθηγητή του ΤΕΙ Αθηνών στο Τμήμα Πληροφορικής, Γιάννη Κουμπούρο και την υπεύθυνη φυσίατρο και επιστημονική διευθύντρια της «ΔΙΑΠΛΑΣΗΣ», Αλεξάνδρα Καραβασίλη.
 
Το έργο
Το έργο MOBOT υλοποιείται στo πλαίσιο ενός χρηματοδοτούμενου έργου από την Ευρωπαϊκή Κομισιον, με προϋπολογισμό της τάξης των 4,2 εκατομμυρίων ευρώ και 75% χρηματοδότηση. Υλοποιείται από μια κοινοπραξία, που αποτελείται 8 εταίρους από 5 διαφορετικές χώρες: Το Πανεπιστήμιο του Μονάχου, Γερμανία, το οποίο αποσύρθηκε και στη συνέχεια πήρε τη θέση του το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αγγλίας στο Μπρίστολ, Ην. Βασίλειο (ως συντονιστής και διαχειριστής του έργου). Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ως τεχνικός συντονιστής του έργου). Το Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης, Γερμανία. Το ερευνητικό κέντρο ΙΝRIA, Γαλλία. Το ερευνητικό κέντρο ATHENA, Ελλάδα. Την εταιρεία υψηλής τεχνολογίας ΑCCREA, Πολωνία. Το Γηριατρικό Κέντρο της Χαϊδελβέργης, Γερμανία. Το Κέντρο Αποκατάστασης «ΔΙΑΠΛΑΣΗ» στην Καλαμάτα, Ελλάδα.
Το έργο ξεκίνησε το 2013 και περατώνεται μέσα στο 2016. Στόχος του ερευνητικού αυτού έργου είναι η ανάπτυξη ενός ρομποτικού βοηθήματος το οποίο θα εξυπηρετεί και θα υποστηρίζει άτομα με κινητικά και γνωσιακά ελλείμματα, ενώ εστιάζεται και σε άτομα της τρίτης ηλικίας.
Απευθύνεται ουσιαστικά σε άτομα με κινητικά ελλείμματα, όπως είναι ασθενείς με νόσο του Πάρκινσον, Σκλήρυνση κατά Πλάκας, πολυνευροπάθειες, μυοπάθειες, αλλά και άτομα τρίτης ηλικίας με έκπτωση στη λειτουργικότητα και συνέπειες στη βάδιση.
Στην ουσία το ΜΟΒΟΤ αντικαθιστά παλαιότερα βοηθήματα / υποστηρικτές συσκευές κίνησης και βάδισης, όπως είναι οι περιπατητήρες τύπου ‘Π’ ή rollators, ενισχύοντάς τα με σημαντικές λειτουργίες. Για παράδειγμα, με τη χρήση εξελιγμένων τεχνικών και αισθητήρων υποστηρίζει την έγερση του ασθενούς από καθιστή θέση, τη βάδιση και την πλοήγηση στο χώρο, δίνοντας κατάλληλες εντολές στον τελικό χρήστη, με αποτέλεσμα τη σχετική αυτονομία, την ασφάλεια και την πρόληψη πτώσεων, αποφορτίζοντας παράλληλα τους φροντιστές.
Είναι σημαντικό να τονισθεί πως το ΜΟΒΟΤ μπορεί και ενεργεί προληπτικά και αυτόνομα αντιλαμβανόμενο τον τρόπο και το μοτίβο βάδισης του ασθενή, τη στάση του σώματός του και άλλες παραμέτρους.
Ενσωματώνει δε σημαντικές λειτουργίες που έρχονται να βοηθήσουν τον τελικό χρήστη, όπως:
πλοήγηση και καθοδήγηση στο χώρο με προφορικές εντολές που δίνει το μηχάνημα στο χρήστη σε περίπτωση που αντιληφθεί ότι έχει χαθεί (όπως π.χ. στρίψε δεξιά, συνέχισε ευθεία κ.λπ.),
υποβοήθηση κατά τη βάδιση όταν ο ασθενής δυσκολεύεται να περάσει ή να ακολουθήσει μια συγκεκριμένη διαδρομή (π.χ. να πάει στο μπάνιο, να ανοίξει μια πόρτα κ.λπ.), αποφυγή εμποδίων και συγκρούσεων, υποβοήθηση στην έγερση από καθιστή θέση, μιας και οι λαβές του μπορούν και προσαρμόζονται σε ύψος και μήκος ανάλογα με τον τελικό χρήστη, προηγμένο επικοινωνιακό μοντέλο ανθρώπου μηχανής μέσω διαισθητικής αλληλεπίδρασης μέσω προφορικών εντολών που δίνει ο χρήστης στο ΜΟΒΟΤ ή μέσω χειρονομιών προκειμένου να εκτελέσει τις εντολές του χρήστη (π.χ. ΜΟΒΟΤ βοήθησέ με να σηκωθώ, ΜΟΒΟΤ πού βρίσκομαι, ΜΟΒΟΤ χρειάζομαι βοήθεια, ΜΟΒΟΤ μπορείς να ξεκουραστείς κ.ά.).
Για τους ανωτέρω σκοπούς το ΜΟΒΟΤ έχει εξελίξει τις τελευταίες τεχνολογίες σε πολλούς τεχνολογικούς τομείς, όπως ενδεικτικά σε αυτόν της μηχανικής όρασης (computer vision), της απτικής (haptic), της επεξεργασίας σημάτων ήχου και εικόνας και της αναγνώρισης φωνής.
Σημαντικό να τονισθεί πως το ΜΟΒΟΤ μπορεί και προσαρμόζεται αυτόματα στις ανάγκες του τελικού χρήστη, αντιλαμβανόμενο τα σημεία που χρειάζεται περισσότερο βοήθεια (π.χ. αν κάποιο άκρο έχει μεγαλύτερο έλλειμμα από άλλο και απαιτείται μεγαλύτερη υποβοήθηση, αν ο χρήστης πάει να πέσει κ.ά.).
Φυσικά όλα τα ανωτέρω, μιας και μιλάμε για ρομποτικό βοήθημα, συνδυάζονται με τα απαιτούμενα μέτρα προφύλαξης και ασφάλειας.
Από το έργο ήδη έχει παραχθεί σημαντικός αριθμός επιστημονικών δημοσιεύσεων σε παγκόσμια συνέδρια και έγκριτα επιστημονικά περιοδικά.
Τέλος, στο πλαίσιο του έργου έχει αναπτυχθεί ακόμη ένα εργαστηριακό πρωτότυπο, το οποίο προσπαθεί να εξομοιώσει τη συμπεριφορά του νοσηλευτή/φροντιστή.
 
Ο ρόλος της «ΔΙΑΠΛΑΣΗΣ»
Ο δε ρόλος της «ΔΙΑΠΛΑΣΗΣ» ήταν πολύ σημαντικός προκειμένου να κατευθύνει τις τεχνολογικές έρευνες, δίνοντας την κλινική ματιά σε σχέση με τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες των ατόμων με δυσκολία στην κίνηση, να αποτιμήσει και να αξιολογήσει τις λειτουργίες του τελικού προϊόντος σε πραγματικές συνθήκες.
Την ιατρική επίβλεψη στο σχεδιασμό και την κατασκευή του ΜΟΜΠΟΤ είχε η επιστημονική μονάδα του Κέντρου Αποκατάστασης «ΔΙΑΠΛΑΣΗ» με επικεφαλής την επιστημονική διευθύντρια Αλεξάνδρα Καραβασίλη. Αξίζει να σημειωθεί ότι η «ΔΙΑΠΛΑΣΗ» είχε την τιμή να είναι η μοναδική ιατρική ομάδα που εκπροσωπησε όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και την Ευρωπαική Ένωση στο πρόγραμμα.
Για την ολοκλήρωση του έργου και τη διεξαγωγή των τελικών πειραμάτων με πραγματικούς ασθενείς η «ΔΙΑΠΛΑΣΗ» έλαβε την απαιτούμενη έγκριση από την Επιτροπή Ηθικής και Δεοντολογίας του ΤΕΙ Αθήνας και την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.