Αντιδράσεις για τις «εύκολες» άδειες μπαρ, καφέ


Η πρόταση να καταργηθεί η άδεια μουσικών οργάνων σε εστιατόρια, μπαρ κ.λπ. φαίνεται ότι δίχασε περισσότερο από όλες τις προτάσεις του υπουργείου Οικονομίας για τη διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας.
Πολίτες που υποφέρουν από την ηχορρύπανση, σύλλογοι, ακόμη και Δήμοι, τάχθηκαν κατά της ρύθμισης, υποστηρίζοντας ότι θα δημιουργήσει νέα προβλήματα.
Η διαβούλευση για το σχέδιο νόμου «Νέο θεσμικό πλαίσιο για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας και άλλες διατάξεις» ολοκληρώθηκε τις προηγούμενες ημέρες.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Γιώργου Λιάλιου στην “Καθημερινή”,  «το σχέδιο περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την απλούστευση της αδειοδότησης καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος (καφετέριες, εστιατόρια κ.λπ.), προβλέποντας ότι ο ενδιαφερόμενος θα ξεκινά τη λειτουργία της επιχείρησής του καταθέτοντας μόνο μια γνωστοποίηση στο Δήμο. Η γνωστοποίηση καλύπτει και την άδεια μουσικής ή χρήσης μουσικών οργάνων, που προτείνεται να καταργηθεί.
Σειρά Δήμων εξέφρασαν επιφυλάξεις για σειρά διατάξεων. Ειδικά για την άδεια χρήσης μουσικών οργάνων, εκτιμήθηκε ότι αφαιρείται από τους Δήμους ένα εργαλείο για τον έλεγχο παραβατικών συμπεριφορών. Οι Δήμοι εκφράζουν επίσης την αντίρρησή τους σε διάταξη που προτείνει μόνο χρηματικές κυρώσεις στους παραβάτες: Εφόσον οι κυρώσεις δεν μπορούν να οδηγήσουν στη διακοπή της λειτουργίας του καταστήματος, δεν υπάρχει σοβαρό αντικίνητρο για κάποιον επιχειρηματία να ξεκινήσει μία δραστηριότητα χωρίς γνωστοποίηση. Θα έχει επιπλέον δύο ακόμη συνέπειες. Η πρώτη είναι ότι μπορούν να γίνονται αρπαχτές, δηλαδή επιχειρήσεις που θα ξεκινούν και θα σταματούν τη λειτουργία τους χωρίς ποτέ να ελεγχθούν, με σκοπό ένα πρόσκαιρο κέδρος.
Η δεύτερη είναι ότι θα συστήνονται επιχειρήσεις με χρήση παρένθετων προσώπων, τα οποία δε θα έχουν ατομική περιουσία, ώστε οι συνέπειες ενός διοικητικού προστίμου να είναι ουσιαστικά μηδαμινές γι’ αυτούς. Θα επεκταθεί, δηλαδή, η πρακτική του αυτοφωράκια εκτός από τις ποινικές, και στις διοικητικές κυρώσεις.
Σε ανάλογο κλίμα κινούνται και οι απόψεις του Δικτύου Οργανώσεων και Πολιτών για τα Ιστορικά Κέντρα (το οποίο συντονίζει η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού). “Με την κατάργηση της προέγκρισης και της άδειας μουσικής, διευκολύνονται οι κακές διοικητικές πρακτικές, αντί να ισχυροποιηθούν τα κριτήρια που εξετάζονται στην αδειοδότηση από τα πολιτικά όργανα του δήμου”, αναφέρει. “Όσον αφορά στη βασική φιλοσοφία του σχεδίου, για μετάθεση του κέντρου βάρους στον έλεγχο και όχι στην αδειοδότηση, το Δίκτυο δε θα είχε αντίρρηση αν πραγματικά εξασφαλιστούν αποτελεσματικοί μηχανισμοί ελέγχου και εποπτείας”, επισημαίνει».