Θεματική εκδήλωση, υπό τον τίτλο «Αρχαία ελληνικά: “Νεκρή γλώσσα” ή διδασκαλία τους στο σχολείο;», θα διεξαχθεί την προσεχή Δευτέρα, 22 Αυγούστου, στις 8.15 το βράδυ, στην «Mπουκαδούρα».
Για το θέμα θα μιλήσουν η Παναγιώτα Μουρδουκούτα- φιλόλογος, η Ναντιάνα Κουτίβα- γλωσσολόγος και ο Κωνσταντίνος Κωστέας-φιλόλογος, ενώ τη συζήτηση θα συντονίσει ο Βασίλης Χάντζος.
Η μία άποψη (Μαρία Ρεπούση) χαρακτηρίζει τα Αρχαία Ελληνικά (όπως και τα λατινικά) «νεκρή γλώσσα», επειδή δεν έχει φυσικούς ομιλητές και προτείνει να γίνουν προαιρετικά και στο Λύκειο. Θέση που χαρακτηρίστηκε αντιεπιστημονική από τον καθηγητή Γλωσσολογίας, Γεώργιο Μπαμπινιώτη.
Η άλλη άποψη πιστεύει ότι η διδασκαλία αρχαίων κειμένων από το πρωτότυπο είναι χρήσιμη για τη γλωσσική κατάρτιση στα Νέα Ελληνικά. Σοβαρό επιχείρημα που έρχεται σε σύγκρουση με την άποψη δύο έγκριτων γλωσσολόγων – όπως ο Εμμανουήλ Κριαράς και ο Φανούριος Βώρος -, που υποστήριξαν ότι τα Αρχαία δεν πρέπει να διδάσκονται από το πρωτότυπο και να περιοριστούν μόνο στo Λύκειο.
Η σημασία των Ελληνικών στην εκπαίδευση έχει απασχολήσει στο παρελθόν τους δύο κορυφαίους ελληνιστές, τη Ζακλίν Ντε Ρομιγί και τον Ζαν Πιερ Βερνάν, ενώ ο Μπόρχες έχει εκθειάσει τη λογοτεχνική τους αξία.
Εδώ στην Ελλάδα, στην αιώνια διαμάχη του «γλωσσικού ζητήματος», οι υποστηρικτές της κατάργησης της διδασκαλίας τους προβάλλουν ως κύριο επιχείρημα ότι η Νέα Ελληνική είναι μια ολοκληρωμένη γλώσσα και δε χρειάζεται τα Αρχαία για να σταθεί.
Την επιμέλεια της εκδήλωσης θα έχει ο Σωτήρης Θεοδωρόπουλος.
«Αρχαία Ελληνικά: “Νεκρή γλώσσα” ή διδασκαλία τους στο σχολείο;»
Δείτε επίσης.
«Αν αυτοί που μιλάνε άσχημα για εμένα γνώριζαν τι γνώμη έχω γι’ αυτούς, θα μιλούσαν πολύ χειρότερα»
Πριν 94 χρόνια
Λιμάνι Καλαμάτας: Δεν τα χωράει όλα!
Καλαμάτα ’80: Μετά την πρόκριση στους «8» του Λιγκ Καπ, ώρα για Volley League και Πανιώνιο…
Στα 5,14 εκατ. ευρώ το έργο για τη διάβρωση της ακτογραμμής του Πεταλιδίου
Τέλος τα σκαψίματα, οι βαθιές τομές και τα εργοτάξια για τις αποκαταστάσεις στο κεντρικό δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων
Α. Σ. Τζούντο Καλαμάτας: Με 13 μετάλλια και 7η θέση στη συλλογική κατάταξη επέστρεψε από το Διεθνές Κύπελλο Ηλιούπολης
Ο καιρός αύριο Σάββατο στην Καλαμάτα
Τοπικά 30.10.2026, 20:00
Αναστάτωση για τις εκδρομές σε σχολεία και γονείς της Μεσσηνίας
Τοπικά 30.10.2026, 19:00
LEADER Μεσσηνίας: Έρχεται η πρόσκληση για ιδιωτικές επενδύσεις
Τοπικά 30.10.2026, 18:00
Δήμος Τριφυλίας: Διαγωνισμός δημοτικής οδοποιίας 561.935,84 ευρώ
Φόρτωση…










