Εκπτώσεις: Άπνοια επικρατεί στην αγορά της Καλαμάτας


Η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας βλέπει δυσοίωνο το μέλλον 
Όταν για επτά χρόνια ζει στην έρημο της κρίσης, κάποιες σταγόνες νερού δεν μπορούν να ξεδιψάσουν τον οδοιπόρο. Κάπως έτσι μας περιέγραψε την κατάσταση την περίοδο του καλοκαιριού και των θερινών εκπτώσεων, η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Λίλιαν Ψηλάκη.
Σε δηλώσεις της στο “Θάρρος” παραδέχτηκε ότι η πόλη της Καλαμάτας έχει κόσμο, αλλά δύσκολα βάζει το χέρι του στην τσέπη για αγορές. “Βέβαια τα πράγματα για φέτος δεν είναι και για…αυτοκτονία, αλλά μοιάζουν με σταγόνα στον ωκεανό για τους επαγγελματίες. Θα μπορούσα να πω ότι ο περσινός Αύγουστος, ακόμα και με τα capital controls, ήταν καλύτερος από άποψη τζίρου για τους μικρομεσαίους της πόλης”, τόνισε.
Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι η όποια ελπίδα μπορεί να αχνοφαίνεται, φέτος, είναι έτοιμη να γκρεμιστεί με την υπερφορολόγηση που υφίστανται οι ίδιοι, αλλά και οι καταναλωτές. “Καθένας μας έχει τόσα πολλά στο κεφάλι του να τον βασανίζουν, ώστε δεν έχει καν τη διάθεση να βγει μία βόλτα στα μαγαζιά. Θέλω να πιστεύω ότι μέχρι το τέλος και των θερινών εκπτώσεων, θα υπάρξει μια νότα αισιοδοξίας.
Επ’ αυτού, όμως, πρέπει να αλληλοβοηθηθούμε. Πέρυσι, στη ‘Λευκή Νύχτα’ δούλεψαν μόνο οι πολυεθνικές. Αν ο ένας  δεν στηρίξει τον άλλο και όλοι μαζί την τοπική μας αγορά, δεν πρόκειται να αλλάξουν τα πράγματα.
Το αντίθετο, μάλιστα, μπορεί να συμβεί. Κι αυτό, διότι προβλέπω ένα δύσκολο Φθινόπωρο και ακόμα έναν ποιο δύσκολο χειμώνα. Δεν θέλω να γίνω μάντισσα κακών, αλλά στο βραχυπρόθεσμο μέλλον, προβλέπω τέσσερα στα πέντε μαγαζιά να κλείνουν. Φυσικά, το εμπόριο δεν πρόκειται να πεθάνει. Θα αλλάξει απλά χέρια και θα περάσουμε σε μια ολιγοπωλιακή αγορά”, συμπλήρωσε.
Πάντως και τα γενικότερα στοιχεία δείχνουν μια άπνοια στην αγορά. Στα περυσινά επίπεδα και ενδεχομένως με μία μεσοσταθμική πτώση μεταξύ 5% και 8% υπολογίζει το τζίρο, για τις εμπορικές επιχειρήσεις τη θερινή εκπτωτική περίοδο, η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ).
Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, «αν και το εμπόριο είχε προσδοκίες να κινηθεί η αγορά καλύτερα από την περυσινή περίοδο τελικά, σύμφωνα με τα στοιχεία, φαίνεται ότι ο τζίρος διαμορφώθηκε σχεδόν στα περυσινά επίπεδα και ενδεχομένως με μία πτώση που μπορεί να διαμορφωθεί τελικά μεταξύ 5% και 8%, καθώς ο τουρισμός δεν έφερε έσοδα στο εμπόριο».
Ο κ. Κορκίδης σχολίασε: «υπάρχουν καλοκαιρινά μελτέμια στο εμπόριο και τρικυμία στην αγορά», ενώ ανέφερε ότι αυτές τις ημέρες γίνεται επεξεργασία των στοιχείων και την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανακοινωθεί η έρευνα της ΕΣΕΕ για την πορεία των θερινών εκπτώσεων

Του Αντώνη Πετρόγιαννη