Ελεύθεροι επαγγελματίες από την Καλαμάτα που συνδυάζουν την εργασία τους με τα φραγκόσυκα!

Ελεύθεροι επαγγελματίες από την Καλαμάτα που συνδυάζουν την εργασία τους με τα φραγκόσυκα!

Για πολλούς το φραγκόσυκο είναι ένα φρούτο ξεπερασμένο ή παρεξηγημένο. Ωστόσο, το «Θάρρος» συνάντησε κάποιους νέους ανθρώπους που αποφάσισαν να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα και ειδικότερα την καλλιέργεια του φραγκόσυκου.
Η ιστορία τους ξεκινά πέντε χρόνια πριν, όταν ένας κομμωτής, ο Γιώργος Μπλέκος, ένας πολιτικός μηχανικός, ο Νικόλαος Λαγούδης, μια καθηγήτρια μουσικής, η Μαρία Μπακάλη και ένας επιχειρηματίας, ο Γιάννης Τζανετουλέας, αποφάσισαν να ασχοληθούν εντατικά με την καλλιέργεια του φραγκόσυκου και με βασικό συστατικό το εν λόγω φρούτο να δημιουργήσουν νέα προϊόντα.
Ο λόγος σε αυτούς:
 
Πώς και πότε αποφασίσετε να ασχοληθείτε με το φραγκόσυκο;
Ακριβώς πέντε χρόνια πριν, λόγω των δύσκολων οικονομικών συνθηκών, που δυστυχώς υφίστανται έως και σήμερα, αποφασίσαμε να δραστηριοποιηθούμε στην πρωτογενή παραγωγή.
 
Είναι η κύρια δουλειά σας αυτή;
Προερχόμενα όλα τα μέλη από τον πολύπαθο τομέα της “παροχής υπηρεσιών”, με διαφορετικά αντικείμενα βέβαια ο καθένας, το πρώτο στοίχημα που έπρεπε να κερδηθεί, το οποίο ακόμα και σήμερα αποτελεί προτεραιότητά μας, ήταν αυτό της συνεργασίας ή, καλύτερα, της συνέργειας, της συνδυασμένης δηλαδή δράσης όλων των εμπλεκομένων, με διακριτούς ρόλους και ενέργειες – πρωτοβουλίες, αναλόγως των γνωστικών μας πεδίων.
Εν συνεχεία, το ερώτημα που έπρεπε να απαντηθεί ήταν με τι είδους καλλιέργεια θα ασχολούμασταν.
Δεδομένου ότι όλοι οι συμμετέχοντες στο εγχείρημα αυτό είχαμε την κύρια εργασία μας, έπρεπε να βρούμε μια καλλιέργεια η οποία θα μας απασχολούσε από άποψη χρόνου όσο το δυνατόν λιγότερο, αλλά ταυτόχρονα θα πληρούσε και τα εξής κριτήρια: θα ήταν οικονομική όσον αφορά στην επένδυση, αποδοτική όσον αφορά στο προϊόν, πρωτότυπη και καινοτόμα, συνεπώς ανταγωνιστική.
 
Μιλήστε μας για το φραγκόσυκο…
Κατόπιν έρευνας, καταλήξαμε ότι ενδεικνυόμενη καλλιέργεια ήταν αυτή του φραγκόσυκου, το οποίο συν τοις άλλοις απαντάται σε όλη τη μεσσηνιακή γη ως αυτοφυές φυτό. Κάπως έτσι προέκυψε και η ονομασία της εταιρείας, η Messinian Agro Choices.
Αρχικά μαζέψαμε όσες πληροφορίες μπορούσαμε μέσω διαδικτύου και εν συνεχεία, με την πολύτιμη βοήθεια και καθοδήγηση συνεργατών – επιστημόνων, όπως γεωπόνων, βιολόγων, μπήκαμε σε καθεστώς συστηματικής καλλιέργειας σε ιδιόκτητες εκτάσεις στη Δάφνη και τη Βαλύρα.
Πρόκειται, λοιπόν, για γραμμική καλλιέργεια, που ευδοκιμεί σχεδόν σε όλα τα εδάφη, από τα πιο φτωχά έως τα πιο πλούσια.
Δε χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα, όπως π.χ. χρήση λιπασμάτων, ζιζανιοκτόνων και θέλει ελάχιστο νερό, κάτι που το καθιστά κατάλληλο ακόμα και για ορεινές περιοχές με ύψος έως 800 μέτρα.
Ευνοείται από τις ακραίες θερμοκρασιακές μεταβολές, για το λόγο αυτό απαντάται στις ερήμους.
Το φυτό παράγει τους πρώτους του καρπούς την τρίτη χρονιά και η απόδοσή του μεγιστοποιείται κατά το 7ο έτος.
Βέβαια, όσο εύκολη είναι η καλλιέργειά του, τόσο δύσκολη είναι η συγκομιδή του, αφού σε ολόκληρη την επιφάνειά του καλύπτεται από ψιλά αγκάθια, τα οποία αποκολλούνται με χαρακτηριστική ευκολία, όπως π.χ. με αέρα. Έτσι, η συγκομιδή του γίνεται κυρίως πρωινές ή απογευματινές ώρες σε καθεστώς άπνοιας, εάν είναι εφικτό.
Επίσης καταλυτικό στοιχείο στην επιλογή της συγκεκριμένης καλλιέργειας ήταν ότι το φραγκόσυκο συμβάλλει στην καλή λειτουργία του οργανισμού, στο πλαίσιο πάντα μια ισορροπημένης διατροφής, αφού, μεταξύ άλλων, είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, με υψηλή περιεκτικότητα σε ουσίες με αντιοξειδωτική δράση και βιταμίνη C, βοηθά στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και περιέχει ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο και χαλκό, ενώ μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 βάσει διεθνών μελετών.
 
Πήγατε ένα βήμα παρακάτω και κάνετε το φραγκόσυκο χυμό. Πώς προέκυψε η ιδέα;
Στην επιλογή της ανωτέρω καλλιέργειας έπαιξε σημαντικό ρόλο, πέραν των ανωτέρω, η δυνατότητα αξιοποίησης όλου του φυτού.
Συγκεκριμένα, τα φύλλα που κλαδεύεις τα χρησιμοποιείς είτε ως μοσχεύματα για νέα φυτά είτε ως ζωοτροφή, αφού βέβαια καθαριστούν πολύ καλά.
Επίσης, μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις ως συστατικό σαλάτας (βλέπε τουρσί) ή να τα αποξηράνεις και να τα μετατρέψεις σε αλεύρι.
Από το άνθος του φραγκόσυκου προκύπτει αφέψημα, κοινώς τσάι, που είναι διουρητικό και ενδείκνυται για παθήσεις του προστάτη, σύμφωνα με τη βιβλιογραφία.
Το φραγκόσυκο είναι διάσημο, πέραν των φραγκάγκαθών του, για τα κουκούτσια που περιέχει, από τα οποία με ψυχρή έκθλιψη παράγεται αιθέριο έλαιο με εφαρμογή στην αισθητική προσώπου και σώματος.
Τέλος, από τον καρπό προκύπτουν διάφορα προϊόντα, όπως τεκίλα ή γλυκό του κουταλιού ή μαρμελάδες.
Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, λόγω του πλήθους των ιδιοτήτων του φραγκόσυκου, αλλά και των παραγώγων του, η πρόκληση της μεταποίησης του φρούτου ήταν το επόμενο στάδιο, στο οποίο έχουμε επικεντρώσει πλέον όλη μας την ενέργεια.
Έχοντας ένα «μοναδικό» φρούτο, κυρίως από πλευράς σύστασης και γεύσης, προέκυψε η επιθυμία δημιουργίας επίσης μοναδικών προϊόντων. Επιθυμία που μετουσιώθηκε σε πράξη φέτος, με τη συνδρομή των συνεργατών μας, οι οποίοι επιλέχτηκαν με γνώμονα την ικανότητά τους στην παραγωγή καινοτόμων προϊόντων. Χαρακτηριστικά αναφέρω την πολυβραβευμένη κα Μπαλαφούτη Γιάννα της Πυλιακής Γης, αλλά και τον κ. Γιαννακόπουλο Αθανάσιο, οι οποίοι ύστερα από επίπονες και μακροχρόνιες δοκιμές κατάφεραν να ικανοποιήσουν τις προσδοκίες μας και σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να διαθέσουμε ποιοτικά προϊόντα, χωρίς συντηρητικά, όπως: φυσικό χυμό φραγκόσυκου χωρίς πρόσθετη ζάχαρη,
χειροποίητη μαρμέλαδα φραγκόσυκου χωρίς πρόσθετη ζάχαρη, χειροποίητη μαρμέλαδα φραγκόσυκου με κανέλα, χειροποίητη μαρμέλαδα φραγκόσυκου με μήλο & κανέλα, χειροποίητη μαρμέλαδα φραγκόσυκου με φράουλα.
 
Ο κόσμος έχει ανταποκριθεί στα προϊόντα σας;
Εδώ θέλω να τονίσω ότι, ενώ είμαστε ακόμα στην αρχή, η αποδοχή των προϊόντων από την ντόπια κοινωνία είναι άκρως ενθαρρυντική.
Τα προϊόντα μας απευθύνονται τόσο σε οικιακούς καταναλωτές όσο και σε super market, επιχειρήσεις μαζικής εστίασης, μπαρ και ξενοδοχεία.
Ιδανικά θα θέλαμε να είμαστε σε κάθε σπίτι, σε κάθε επιχείρηση, ιδίως σε αυτές που ασχολούνται με τον τουρισμό, διότι το φραγκόσυκο είναι ένα φρούτο που χαρακτηρίζει τον τόπο μας.
Θα μας βρείτε σε επιλεγμένες επιχειρήσεις τόσο στην Καλαμάτα όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας, τις οποίες προκαταβολικά ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη τους. Ενδεικτικά:
1. Costa Navarino – Navarino Dunes
2. Elite Hotel
3. Κάβα Χριστόπουλος, Υπαπαντής 1
4. Γιαννίκος – παντοπωλείο , Νέα Είσοδος
5. Bistroteca, cafe – bar
6. Super Market ΜΟΥΡΓΗΣ Α.Ε.
7. Super Market ΤΡΟΥΜΑΝ (Μελιγαλάς)
8. Χριστοφιλόπουλος, cafe, Μεσσήνη.
Ταυτόχρονα, καταβάλλεται προσπάθεια για την προώθηση των προϊόντων στην ελληνική επικράτεια.
Στόχος μας είναι η δημιουργία μιας ευρείας γκάμας προϊόντων, που στο άμεσο μέλλον θα απευθυνθεί και στην αγορά του εξωτερικού. Για να γίνει κάτι τέτοιο πραγματικότητα, όμως, προϋποθέτει:
·ικανή παραγωγή φραγκόσυκου – που θα προστεθεί στην ήδη υπάρχουσα – ώστε να καλυφθεί η ζήτηση, άρα ανθρώπους νέους ή μη, αγρότες ή όχι, που θα στραφούν σε αυτό το είδος της καλλιέργειας και
·πιστοποίηση – ταυτοποίηση του μεσσηνιακού φραγκόσυκου, σε συνεργασία με τα επιστημονικά ιδρύματα του τόπου μας, κατεύθυνση στην οποία έχουν ήδη γίνει τα πρώτα βήματα.
 
Συχνά ακούμε νέους να λένε θα ασχοληθώ με τη γη. Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι;
Όσο κι αν είναι δύσκολο, για ανθρώπους νέους σαν εμάς, η πρωτογενής παραγωγή είναι αυτή που θα μας δώσει διέξοδο στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνουμε.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση