Με βοηθό την άπνοια, έσωσαν τον Ταΰγετο


Η έγκαιρη κινητοποίηση των δυνάμεων και η άπνοια που επικρατούσε βοήθησαν να αντιμετωπισθεί – ίσως – η πιο επικίνδυνη πυρκαγιά του φετινού καλοκαιριού, η οποία ξέσπασε στα Πηγάδια Ταϋγέτου και αποτέφρωσε περίπου 500 στρέμματα δασικής έκτασης.
Στο ίδιο σημείο, το οποίο είναι δύσβατο, είχε ξεσπάσει πυρκαγιά και πριν από 4-5 χρόνια, καίγοντας και πάλι αρκετά στρέμματα.
Το περίεργο στην όλη ιστορία είναι ότι η φωτιά ξέσπασε λίγο μετά τις 11.00 το βράδυ της Κυριακής.
 
Μεγάλη δύναμη
Στην περιοχή από την πρώτη στιγμή έσπευσε η 9 τόνων υδροφόρα του Δήμου Καλαμάτας, ενώ υπήρξε κινητοποίηση και από την Αντιπεριφέρεια Μεσσηνίας και το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας για την αποστολή μηχανημάτων. Ως βοήθεια στην Πυροσβεστική στάλθηκε μια ερπυστριοφόρα, η οποία συνέδραμε στη διάνοιξη δρόμων, προκειμένου να έχουν πρόσβαση οι δυνάμεις κατάσβεσης.
Η περιοχή ήταν δύσβατη, ενώ η νύχτα δεν επιτρέπει την πτήση πυροσβεστικών αεροπλάνων και ελικοπτέρων.
Στο σημείο της πυρκαγιάς έφθασαν 17 πυροσβεστικά οχήματα από όλη την Πελοπόννησο και μέχρι τα ξημερώματα στον Ταΰγετο βρίσκονταν και 2 πεζοπόρα τμήματα, όπως και η ΕΜΑΚ.
 
Σε χαράδρα
Με το πρώτο φως της μέρας άρχισαν οι πτήσεις των PZL, ενώ κατέφθασαν και αεροπλάνα καναντέρ και πυροσβεστικό ελικόπτερο. Η φωτιά, όμως, είχε ήδη κατευθυνθεί σε χαράδρα και δυσκόλευε το έργο της κατάσβεσης, με αποτέλεσμα ρίψεις νερού να μπορεί να κάνει μόνο το ελικόπτερο.
Καθώς οι καιρικές συνθήκες βοήθησαν, νωρίς το πρωί οι δυνάμεις κατάφεραν να ελέγξουν την πυρκαγιά και μέχρι το μεσημέρι να την έχουν θέσει υπό έλεγχο.
Λίγο πριν από τις 11.00 το πρωί, με ελικόπτερο πάνω από τον Ταΰγετο βρέθηκε και ο υπαρχηγός της Πυροσβεστικής Θανάσης Σερεντέλλος, για να έχει εικόνα της κατάστασης. Από εδάφους, το έργο της κατάσβεσης συντόνιζε από τη νύχτα ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου της Πυροσβεστικής, Χαράλαμπος Χιώνης.
Το απόγευμα, στην περιοχή παρέμεναν δυνάμεις μόνο για φύλαξη, καθώς η μεγαλύτερη δύναμη αναχώρησε για το Γύθειο, όπου εκδηλώθηκε άλλη πυρκαγιά.
Δηλώσεις για το θέμα έκανε ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας. Μιλώντας χθες το πρωί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανέφερε ότι η φωτιά ήταν σε ύφεση και σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε, δεν υπήρχε ενεργό μέτωπο που να εμπνέει ανησυχία, ενώ τόνισε ότι βοήθησαν πολύ οι καιρικές συνθήκες προκειμένου να οριοθετηθεί η φωτιά.

Της Βίκυς Βετουλάκη