Π. Νίκας:Η κυβέρνηση θέλει…ΤΕΡΝΑ, ο ΣΥΡΙΖΑ αρνείται


Το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και η άπνοια στα όποια σχέδια υλοποίησης του έργου σχολιάστηκαν, χθες, από το δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα.
Όπως ανέφερε, μεταξύ άλλων, η κυβέρνηση φαίνεται να προκρίνει τη λύση της κεντρικής διαχείρισης με τις βελτιώσεις στους όρους της σύμβασης με την ανάδοχο εταιρεία ΤΕΡΝΑ, ενώ ο κομματικός μηχανισμός αντιδρά, ζητώντας να υλοποιηθεί ο τοπικός σχεδιασμός σε κάθε Δήμο ή ομάδες Δήμων, λόγω σαφώς μειωμένου κόστους στη διαχείριση.
Μάλιστα, ο δήμαρχος επανέλαβε στις δηλώσεις του ότι τα σχέδια των τοπικών διαχειρίσεων είναι αδιέξοδα, από τη στιγμή που δεν υπάρχει πρόνοια για ενίσχυση των υποδομών των Δήμων αλλά και πρόταση για το τι θα γίνει με το υπόλειμμα.
Θέλοντας, δε, να είναι και με… το χωροφύλακα και με τον αστυφύλακα, σχολίασε ότι αν η κυβέρνηση στήριζε με συγκεκριμένες ενέργειες την προσπάθεια αυτή, δε θα είχε καμία αντίρρηση. Ξεκαθάρισε, όμως, ότι, σύμφωνα και με την πλειοψηφική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, τάσσεται υπέρ της κεντρικής διαχείρισης με τις προσαρμογές στη σύμβαση που πέτυχε η κυβέρνηση.
Ακόμα και οι προσωρινές λύσεις διαχείρισης για τον ίδιο δεν μπορούν να δώσουν χειροπιαστό αποτέλεσμα.
 
ΚΕΔΕ: Να αναλάβουν οι Δήμοι
τη διαχείριση των απορριμμάτων
Θα πρέπει, πάντως, να σημειώσουμε ότι ο δήμαρχος Καλαμάτας διαφωνεί για μία ακόμα φορά με το συνδικαλιστικό όργανο των Δήμων της χώρας (ΚΕΔΕ). Κι αυτό, διότι με χθεσινή της ανακοίνωση η ΚΕΔΕ αιτείται «να απεγκλωβιστεί πλήρως η διαχείριση των απορριμμάτων από τα γρανάζια της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης και να αφεθεί στους Δήμους, που σηκώνουν το βάρος και το κόστος της καθημερινής διαχείρισης και δεν μπορούν να βρίσκονται αντιμέτωποι με προβλήματα για τα οποία δε φέρουν ευθύνη».
Η ΚΕΔΕ επισημαίνει ακόμη στην ανακοίνωσή της ότι «είναι επιβεβλημένη ανάγκη να αποφασίσουμε όλοι μαζί οι αρμόδιοι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης το πώς θα διαχειριστούμε αποτελεσματικά το συγκεκριμένο ζήτημα. Αν δεν υπάρξει διάλογος και συνεννόηση και δε δρομολογηθούν άμεσα συγκεκριμένες θεσμικές παρεμβάσεις, οι πολίτες θα ζήσουν οριακές καταστάσεις».
 
Του Αντώνη Πετρόγιαννη