Ριζώνει ο πολιτιστικός σπόρος στο λιμάνι της Καλαμάτας (φωτογραφίες)


Εκατοντάδες άτομα επισκέπτονται καθημερινά το χώρο μπροστά από το “Πανελλήνιο”
 
Κεραμική από σήμερα στο εργαστήρι γλυπτικής
 
 
Δημιουργούς της κεραμικής τέχνης ετοιμάζονται να υποδεχτούν, από σήμερα, οι συμμετέχοντες στο Εργαστήρι Γλυπτικής, στο λιμάνι της Καλαμάτας, στο χώρο μπροστά από το πρώην «Πανελλήνιον». Γλύπτες και κεραμίστες θα δουλεύουν παράλληλα τα έργα τους, προκειμένου να τα παρουσιάσουν στις 26 Αυγούστου.
Για την ένταξη της κεραμικής στο 3ο Ανοιχτό Εργαστήρι Γλυπτικής μίλησαν χθες το μεσημέρι, σε συνέντευξη Τύπου στο χώρο της δημιουργίας, ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, Χάρης Βγενής, ο υπεύθυνος του Εργαστηρίου Γλυπτικής και του Τμήματος Γλυπτικής του Καλλιτεχνικού Στεκιού Καλαμάτας, Γιάννης Γκούζος, καθώς και ο υπεύθυνος του Τμήματος Κεραμικής του Καλλιτεχνικού Στεκιού, Ηλίας Χριστόπουλος.

Όπως σημείωσε ο τελευταίος, στο 3ο Εργαστήρι Γλυπτικής θα έρθουν, εκτός από τον ίδιο, πέντε κεραμίστες από την Πάτρα και την Αθήνα. Και οι πέντε είναι νέοι σε ηλικία κεραμίστες, αλλά με συμμετοχή σε πανελλήνιες και διεθνείς εκθέσεις και με αναγνώριση.
Θα λειτουργήσει και ηλεκτρικός τροχός κεραμικής, στον οποίο μάλιστα θα μπορούν να δοκιμάσουν τις δυνατότητές τους και επισκέπτες. Την Πέμπτη 25 Αυγούστου το βράδυ θα εφαρμοστεί η γιαπωνέζικη παραδοσιακή και εντυπωσιακή τεχνική ψηφίσματος Ρακού. Την επομένη θα γίνει η έκθεση τόσο των έργων γλυπτικής όσο και των κεραμικών έργων.

18steki-2.JPG

Ο Γιάννης Γκούζος σημείωσε από την πλευρά του ότι το Εργαστήρι Γλυπτικής μπαίνει στην τελική του φάση, καθώς ολοκληρώνονται τα έργα των δημιουργών. Κάποιοι, μάλιστα, τα έχουν ολοκληρώσει και έχουν ξεκινήσει καινούργια. Επανέλαβε δε, ότι πρόκειται για μια διοργάνωση του Καλλιτεχνικού Στεκιού Καλαμάτας με τη συνδρομή και υποστήριξη του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου και του Δήμου Καλαμάτας, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα, τα οποία χαρακτήρισε καλύτερα από αυτά που περίμεναν.

Χαρακτηριστικά, τόνισε ότι η προσέλευση του κόσμου ήταν πάνω από τις προσδοκίες των συμμετασχόντων, ενώ ανακοίνωσε ότι για το επόμενο Εργαστήρι, το καλοκαίρι του 2017, έχουν ήδη εκδηλώσει θερμό ενδιαφέρον να συμμετάσχουν ξένοι καλλιτέχνες, Γερμανοί, Ολλανδοί, Κύπριοι κ.ά.
Για τη συνάντηση που θα έχουν η γλυπτική με την κεραμική, ο Γιάννης Γκούζος ανέφερε ότι πρόκειται για μια σημαντική συνεργασία των καλλιτεχνών, που μπορεί να αποδώσει καρπούς στην προσπάθεια που καταβάλλεται για πολιτιστική αναγέννηση της περιοχής. Πρόσθεσε δε, ότι οι εκπρόσωποι των εικαστικών και πλαστικών τεχνών ξεχωρίζουν πλέον, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό, βάσει και των εγκωμιαστικών σχολίων που κάνουν οι ξένοι επισκέπτες στο Εργαστήρι Γλυπτικής.

18steki-4.JPG

Σε ό,τι αφορά το άγαλμα του Νέδοντα, το οποίο δημιουργεί ο ίδιος, σημείωσε ότι θα προσφερθεί στο Δήμο ως ανταπόδοση για τη στήριξη του Εργαστηρίου Γλυπτικής, ενώ εξέφρασε την ελπίδα να τοποθετηθεί σε ένα συγκεκριμένο σημείο, όπου θα αναδεικνύεται τόσο το ίδιο ως έργο όσο και ο Νέδοντας και η αξία του για την πόλη και την περιοχή.

18steki-1.JPG

Τέλος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, Χάρης Βγενής, τόνισε ότι τόσο το Νομικό Πρόσωπο του οποίου προΐσταται όσο και ο Δήμος Καλαμάτας είναι ικανοποιημένοι από το δεύτερο χρόνο συνεργασίας με την ομάδα Γλυπτικής από το Καλλιτεχνικό Στέκι.  Υποσχέθηκε δε, ότι η δράση θα στηριχτεί και ευελπιστεί ότι ο χώρος θα αποτελέσει κοιτίδα πολιτισμού για την πόλη.

Του Αντώνη Πετρόγιαννη