Το Pokemon Go δεν είναι ένα videogame σαν όλα τα άλλα, οι λόγοι, μάλιστα, που το έκαναν να ξεχωρίσει από τη πρώτη κιόλας μέρα της κυκλοφορίας του είναι οι ακόλουθοι:
Αρχικά, υπολογίζεται πως ο ημερήσιος τζίρος της εφαρμογής είναι 10.000.000$, ενώ το κοινό, στο οποίο απευθύνεται δεν είναι μόνο οι έφηβοι, αλλά και άτομα ηλικίας από 18 έως και 34 ετών. Αυτό συμβαίνει, καθώς στους μεγαλύτερους, κυρίως, δημιουργεί μία αναπόληση των παιδικών χρόνων τους και με το να παίζουν θυμούνται τα χρόνια εκείνα. Το καθιστά, επίσης, ξεχωριστό, ότι εξαναγκάζει τους παίκτες του να βγουν στο δρόμο και να περπατήσουν, ψάχνοντας τα υποτιθέμενα πόκεμον.
Βέβαια, αυτό θα έπρεπε να μας προβληματίσει , γιατί δεν κάνουμε τίποτε άλλο παρά να είμαστε, θα έλεγα, πιόνια της εφαρμογής ή του εκάστοτε κατασκευαστή. Και ίσως όλο αυτό θα έπρεπε να το ελέγξουμε κάπως, εκτός και αν μας αρέσει να μας χειραγωγούν και να «παίζουν» μαζί μας.
Ο αντίλογος
Όσο καλό και πρωτοποριακό μπορεί να είναι το Pokemon Go, με το να βγάζει τον κόσμο στο δρόμο αντί να είναι κλεισμένος στους τέσσερις τοίχους και μπροστά σε μία οθόνη, ζώντας σε μία εικονική πραγματικότητα, τόσο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι ψυχαναγκάζει τους χρήστες να κυνηγούν πόκεμον, οδηγώντας τους πολλές φορές, σε ακραίες συμπεριφορές και μάλιστα, σε σοβαρά ατυχήματα.
Και βέβαια, δεν είναι ότι πιο ευχάριστο να βλέπεις την νεολαία να βγαίνει στους δρόμους μόνο και μόνο για να μαζέψει πόκεμον και αυτό επειδή το προϋποθέτει το ίδιο το παιχνίδι.
Γι’ αυτόν το λόγο, ρωτήσαμε ορισμένα άτομα, ποια άποψη έχουν για το Pokemon Go, και ποιά είναι η στάση τους απέναντι στο παιχνίδι, που έχει κάνει μεγάλο ντόρο τους τελευταίους μήνες. Ας δούμε τι μας είπαν:
Θέλξη: Δεν γνωρίζω καθόλου την εφαρμογή Pokemon Go και ούτε έχω μπει και θα μπω στη διαδικασία να την κατεβάσω και να παίξω. Μάλιστα, για τα ατυχήματα που συμβαίνουν λόγω του παιχνιδιού, γελάω, καθώς είναι αστεία να συμβαίνουν τέτοια πράγματα απλά και μόνο για να μαζέψει κάποιος ένα πόκεμον
Δώρα: Το παιχνίδι Pokemon Go προφανώς και το γνωρίζω και το έχω κατεβάσει κιόλας. Η αφορμή για να το ξεκινήσω ήταν μία φίλη μου που έπαιζε και το κατέβασα από απλό ενδιαφέρον . Είναι ένα ενδιαφέρον παιχνίδι, αλλά θα πρέπει να βάζουμε ένα μέτρο την ώρα που παίζουμε , γιατί πράγματι συμβαίνουν πολλά ατυχήματα, που θα μπορούσαμε να τα αποφύγουμε. Όσο για τα σημεία στη πόλη μας που είναι γεμάτα από πόκεμον είναι η κεντρική πλατεία και η περιοχή του Πανελληνίου στη παραλία.
Αντώνης: Φυσικά και το γνωρίζω το παιχνίδι! Και ποιος δε το ξέρει! Ωστόσο, δεν το έχω κατεβάσει και ούτε πρόκειται να παίξω ποτέ. Το θεωρώ ανούσιο και χάσιμο χρόνου να παίζω ένα παιχνίδι κυνηγώντας πόκεμον, την ώρα, μάλιστα που συμβαίνουν πολλά ατυχήματα. Όσον αφορά τα ατυχήματα, βέβαια, ευθύνονται οι ίδιοι οι χρήστες και όχι το παιχνίδι.
Σταύρος και Παναγιώτης: Το γνωρίζουμε το παιχνίδι αλλά ούτε το έχουμε παίξει ούτε γνωρίζουμε για τα σημεία με τα πολλά πόκεμον μέσα στη πόλη. Γενικά, με αφορμή το παιχνίδι, θα πρέπει να προσέχουμε περισσότερο τις κινήσεις μας, όταν είμαστε κολλημένοι σε μία οθόνη και βρισκόμαστε στο δρόμο, ώστε να προσέχουμε που βαδίζουμε. Το συγκεκριμένο παιχνίδι, μάλιστα, εξαναγκάζει τον κόσμο να βγει στους δρόμους, κάτι που είναι θετικό, γιατί δίνεται στους παίκτες η δυνατότητα να περπατήσουν, να γυμναστούν και να ξεφύγουν από το χώρο του σπιτιού.
Ο Παναγιώτης, όπως μας είπε, θα έμπαινε στη διαδικασία να κατεβάσει το παιχνίδι και να παίξει, γιατί θα αποτελούσε ένα κοινό θέμα συζήτησης με τους φίλους του, αλλά και για να περάσει η ώρα του ευχάριστα.
Γιώργος: Το Pokemon Go, ένα απλό παιχνίδι, βασισμένο στο Google Maps, είναι ένα παιχνίδι που συνδέεται με τη πραγματικότητα και σε βγάζει στους δρόμους για να πιάσεις πόκεμον και να ανέβεις πίστα. Συγκεκριμένα, υπάρχουν πολλά σημεία αλληλεπίδρασης του παιχνιδιού με τον πραγματικό κόσμο, κυρίως όταν βρίσκεις σημεία της πόλης που αποτελούν χώρους εφοδιασμού στο παιχνίδι και όταν μπορείς να ανταγωνιστείς άλλους παίκτες, για να ανέβεις πίστα. Αφορμή για να κατεβάσω το παιχνίδι ήταν ότι το είχα ζήσει από μικρός και ήταν ευκαιρία να ξαναπαίξω και φυσικά είναι κάτι που μας ενώνει και πάλι με τη παρέα μου.
Για τους ενδιαφερόμενους, σημεία με πολλά πόκεμον, αν και δεν είμαι από εδώ, και όπως βλέπω μέσα από το παιχνίδι, είναι η πλατεία και ο χώρος με τα φουσκωτά και το Πανελλήνιο στη παραλία.
Βέβαια, σε σχέση με τα ατυχήματα, πάντοτε σε τέτοιες μόδες γίνονται υπερβολικά πράγματα, γι’ αυτό και θέλει προσοχή. Μάλιστα, οι ίδιοι οι κατασκευαστές έχουν κάνει κάποιες ενημερώσεις και όταν κάποιος κινείται με μεγάλη ταχύτητα βγάζει ειδοποίηση από μόνο του το παιχνίδι «μην παίζεις όταν οδηγείς».
Αλίνα και Σοφία: Φυσικά και το γνωρίζουμε το παιχνίδι, αλλά δεν έχουμε παίξει ποτέ. Δεν είναι σωστό και θα έπρεπε να μην υπάρχει σαν εφαρμογή, καθώς είναι πολύ επικίνδυνο. Ωστόσο, είναι απ’ την άλλη θετικό, γιατί οι παίχτες βρίσκουν λόγο να βγουν έξω, αλλά και πάλι θα πρέπει να είναι κανείς προσεκτικός, όταν είναι στους δρόμους και παίζει.
Θανάσης και Χρήστος: Δεν έχουμε κατεβάσει ούτε έχουμε παίξει το παιχνίδι. Βέβαια, το γνωρίζουμε και θεωρούμε πως δεν είναι καλό να ασχολείται κανείς συνέχεια με αυτό. Ωστόσο, το θεωρούμε και καλό, γιατί βγάζει τον κόσμο στους δρόμους, αλλά και κακό, γιατί προξενεί πολλά ατυχήματα.
Σοφία: Το παιχνίδι, Pokemon Go, το γνωρίζω αν και δεν έχω παίξει ποτέ. Απ’ ότι ξέρω οι περισσότεροι το απορρίπτουν, όπως και εγώ, καθώς το θεωρώ γελοίο να βγαίνω και να μαζεύω πόκεμον. Σχετικά με τα πολλά ατυχήματα που συμβαίνουν , προκαλούνται καθώς βάζουν τον κόσμο σε μία διαδικασία, στη οποία τον χειραγωγούν. Αυτός είναι και ο λόγος που απορρίπτω και το παιχνίδι. Μάλιστα, όσο και να οδηγεί τον κόσμο στους δρόμους, το θεωρώ αρνητικό, γιατί όλοι στο δρόμο μιλάνε για το πόσα πόκεμον έχουν πιάσει και για το πόσα πόκεμον υπάρχουν σ’ αυτό το σημείο και στο άλλο.
Σπύρος και Νίκος: Σαν παιχνίδι το γνωρίζουμε, αλλά δεν το έχουμε κατεβάσει σαν εφαρμογή ούτε έχουμε παίξει. Μάλιστα, όσο και αν λένε ότι έχει κάτι το θετικό, εμείς πιστεύουμε πως είναι αρνητικό, γιατί αναγκάζει τους χρήστες να κυκλοφορούν με ένα κινητό στο χέρι και να είναι αφοσιωμένοι μόνο σε αυτό.
Ηλίας: Το Pokemon Go σαν παιχνίδι το γνωρίζω, ωστόσο δεν το έχω στο δικό μου κινητό, γι’ αυτό κιόλας και δεν ασχολούμαι. Για τα ατυχήματα που προκύπτουν μέσα από το παιχνίδι εμείς οι ίδιοι ευθυνόμαστε, πόσο μάλλον οι ενήλικες γιατί για τα ανήλικα παιδιά φταίνε καθαρά οι γονείς. Ωστόσο, κάτι θετικό μπορεί να προκύψει από το συγκεκριμένο παιχνίδι, καθώς βάζει τους παίκτες από τη νοοτροπία του videogame μπροστά σε μία οθόνη μέσα στο σπίτι, αλλά από την άλλη γίνονται ατυχήματα που θα μπορούσαν να μην είχαν συμβεί. Επομένως, είμαι από αυτούς που δεν θα κατέβαζα το παιχνίδι στο κινητό μου.
Παναγιώτης και Γιώργος: Δεν έχουμε παίξει ποτέ με το παιχνίδι ( μάλιστα το ένα από τα παιδιά ούτε καν το γνώριζε), καθώς έχουμε ακούσει ότι γίνονται πολλά ατυχήματα. Καλό θα ήταν, βέβαια, για να μη συνεχιστούν, να πετάξουμε το κινητό από τα χέρια μας ή έστω να μην ασχολούμαστε συνέχεια με αυτό. Φυσικά κρατάμε αρνητική στάση απέναντί του, γιατί δεν είναι σωστό να βλέπεις παιδιά 19 χρονών να κάθονται με ένα κινητό στο χέρι. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο και δεν θα κατεβάζαμε την εφαρμογή.
Για το Pokemon Go, αλλά και για κάθε εφαρμογή που θα βγαίνει από εδώ και πέρα και θα είναι σίγουρα αντίστοιχης λειτουργίας, βλέπουμε πως ο κόσμος διχάζεται και σίγουρα ανησυχεί. Μήπως θα έπρεπε να έχουμε όλοι το πίσω μέρος του μυαλού μας, ότι αυτό, μπορεί να είναι απλά η αρχή για μία χειραγώγηση των λαών , όπου οι ισχυροί κινούν και κατευθύνουν τον κόσμο σαν πιόνια προς τα πού θέλουν και όπου φυσικά υπάρχουν συμφέροντα;
Της Σταυριανής Μητροπούλου