67 μετανάστες από χθες στο κλειστό γήπεδο της Πύλου


Πρέπει αρχικά να συμβιβαστούμε με την ιδέα ότι η Μεσσηνία, λόγω γεωγραφικής θέσης, έχει δεχθεί, δέχεται, αλλά και θα συνεχίσει να δέχεται μετανάστες, ανθρώπους που επιχειρούν το δικό τους ταξίδι προς τη Γη της Επαγγελίας.
Μέχρι σήμερα έχουν φτάσει στο νομό εκατοντάδες πρόσφυγες, όμως αποτελεί ζητούμενο τι γίνεται μέχρι να φύγουν από τη Μεσσηνία. Στο παρελθόν είχαμε δει βουλευτές- δημοτικούς συμβούλους και άλλους φορείς να τους υποδέχονται όλο καμάρι, να βρίσκουν χώρους, αλλά και να αναλαμβάνουν τη φιλοξενία τους, μέχρι να ξεκαθαριστεί αν έχουν δικαίωμα παραμονής στη χώρα ή όχι.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα φιλοξενίας είναι η διαμονή στις αποθήκες του λιμανιού, καθώς και στην κερκίδα στο Δημοτικό Στάδιο Καλαμάτας, χώροι σίγουρα όχι κατάλληλοι, αλλά τουλάχιστον καλύτεροι από τα κρατητήρια.
Χθες τα ξημερώματα, λοιπόν, άλλοι 67 μετανάστες, μεταξύ αυτών περίπου 20 παιδιά, έφτασαν στο λιμάνι της Πύλου και έπειτα μεταφέρθηκαν, με τη συγκατάθεση και τη βοήθεια του Δήμου Πύλου- Νέστορος, στο κλειστό γήπεδο της πόλης, όπου θα παραμείνουν για 2-3 ημέρες, ενώ για τη σίτιση και το ρουχισμό βοηθούν, κυρίως, ιδιώτες της περιοχής.
Πλέον αναμένεται να ξεκαθαριστεί ποιοι έχουν δικαίωμα παραμονής στην Ελλάδα και ποιοι θα απελαθούν, αφού υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση, ανάλογα με τη χώρα προέλευσης.
Ωστόσο, πρέπει κάποια στιγμή να υπάρξει οργάνωση από τους αρμόδιους φορείς, ώστε κάθε φορά που φτάνουν μετανάστες στη Μεσσηνία να υπάρχει μια «στάνταρ διαδικασία» και όσοι έχουν ευθύνη, να την αναλαμβάνουν.
Μάλιστα, στο παρελθόν είχαμε γράψει ότι, όταν έγινε συγκέντρωση τροφίμων και ρούχων από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, θα έπρεπε να μείνει ένα απόθεμα πίσω, αφού ήταν σίγουρο ότι θα έρχονταν ξανά μετανάστες.
Η Μεσσηνία θα είναι έτοιμη την επόμενη φορά που θα φτάσουν μετανάστες να τους διαχειριστεί ή και πάλι οι φορείς θα αφήσουν την Αστυνομία και το Λιμενικό να βγάλουν «τα κάστανα από τη φωτιά»;

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση

Ανακοίνωση Λιμενικού Σώματος
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος: «Ενημερώθηκε πρώτες πρωινές ώρες χθες η Λιμενική Αρχή Καλαμάτας για την ύπαρξη ικανού αριθμού προσφύγων σε σκάφος αγνώστων λοιπών στοιχείων, το οποίο βρισκόταν σε δυσχερή θέση, χωρίς να προσδιορίζεται η θαλάσσια περιοχή.
Άμεσα απέπλευσε πλωτό Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., το οποίο εντόπισε ύστερα από έρευνες, στη θαλάσσια περιοχή νότια της ν. Σαπιέντζας και συγκεκριμένα στις βραχονησίδες “Δύο Αδέρφια”, ένα σκάφος μήκους 9 μέτρων, προσαραγμένο και ημιβυθισμένο.
Στις ανωτέρω βραχονησίδες είχαν αποβιβαστεί συνολικά εξήντα επτά (67) πρόσφυγες, οι οποίοι μεταφέρθηκαν με  το περιπολικό σκάφος Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ, το Θ/Γ-Ε/Γ “ΜΠΑΛΚΑΝ” Ν. Πειραιά 6990 και το Τ/Χ “ΜΑΡΙΑΝΝΑ” Σ. Πύλου 229, στο λιμένα Μεθώνης.
Προανάκριση διενεργείται από τη Λιμενική Αρχή Πύλου».