Οι πρώτοι σοβαροί σχεδιασμοί για τον Περιμετρικό της Καλαμάτας ξεκίνησαν στις αρχές της δεκαετίας του ’70. Από εκεί και πέρα, κύλησε πολύ νερό στ’ αυλάκι και ουσιαστικά το έργο έμεινε κάτι σαν όνειρο απατηλό.
Στην αρχή της θητείας του ο δήμαρχος Γιώργος Κουτσούλης, έπειτα από μαραθώνιο συναντήσεων στο υπουργείο Υποδομών, τότε ΥΠΕΧΩΔΕ, κατάφερε να βάλει το έργο και πάλι στο… χάρτη της υλοποίησης. Στο πέρασμα των ετών υπήρξαν ταλαντεύσεις, οπισθοχωρήσεις, ακόμα και κίνδυνος ματαίωσής του. Με τα πολλά ο Περιμετρικός οριστικοποιήθηκε ως προοπτική και πολύ σύντομα θα παραδοθεί στην κυκλοφορία.
Πριν προχωρήσουμε δε θα πρέπει να ξεχνάμε το τεράστιο κόστος του έργου, ακόμα και για παγκόσμια δεδομένα: ούτε 10 χιλιόμετρα κόστισαν πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ σύμφωνα με δημόσιες δηλώσεις του δημάρχου Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα, το γεγονός ότι ένα τόσο κοστοβόρο έργο δε διευκολύνει ουσιαστικά την προσπελασιμότητα προς τη Μάνη και, τέλος, την κακή «συμπεριφορά» του (σ.σ. σύμφωνα με το Δήμο Καλαμάτας) στις πλημμύρες της 7ης Σεπτεμβρίου.
Αν ξεχάσουμε τα αρνητικά παραπάνω στοιχεία, τότε θα πρέπει να μετράμε αντίστροφα το χρόνο για τις… κορδέλες. Βέβαια, η ολοκληρωμένη μορφή θα καθυστερήσει σε σχέση με τις προβλεπόμενες ημερομηνίες, αλλά το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να δοθούν στην κυκλοφορία οι τρεις πρώτοι κόμβοι, ενώ λίγες μέρες αργότερα θα δοθεί πλήρως σε λειτουργία.
Ο Περιμετρικός χαρακτηρίζεται από αυτούς που έχουν ασχοληθεί εντατικά με το έργο ως μία μικρογραφία της Αττικής Οδού, καθώς είναι πλήρως ανισοπεδοποιημένος και έχει χαρακτηριστικά κλειστού αυτοκινητόδρομου.
Η λειτουργία του θα φέρει, όμως, μεγάλες αλλαγές και στην κυκλοφοριακή κίνηση της Καλαμάτας, μειώνοντας δραστικά τη διαμπερή κίνηση μέσα στην πόλη, ευελπιστώντας έτσι ότι θα υπάρξει βελτίωσης της ποιότητας του περιβάλλοντος.
Το προς παράδοση νέο τμήμα έχει μήκος περίπου 7,5 περίπου χλμ. Αρχίζει από τον κόμβο της Εισόδου Καλαμάτας (που βρίσκεται στην περιοχή της Θουρίας, εγγύτατα του Νοσοκομείου Καλαμάτας, όπου σήμερα απολήγει ο εν λειτουργία αυτοκινητόδρομος Τρίπολης – Καλαμάτας) και φθάνει μέχρι και τον Ανισόπεδο Κόμβο του Νέδοντα (που συνδέει την Περιμετρική Οδό με το κέντρο της πόλης).
Του Αντώνη Πετρόγιαννη