Πλειοψηφία και μειοψηφίες θεώρησαν «ψίχουλα» το ποσό για αποκατάσταση πληγέντων και υποδομών

Πλειοψηφία και μειοψηφίες θεώρησαν «ψίχουλα» το ποσό για αποκατάσταση πληγέντων και υποδομών

 Κριτική σε υψηλούς τόνους για τη χρηματοδότηση του Δήμου Καλαμάτας
 
Το προοίμιο για το τι θα ακολουθούσε στη χθεσινοβραδινή έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, με θέμα την έγκριση της τροποποίησης του προϋπολογισμού του Δήμου ώστε η χρηματοδότηση των 727.000 ευρώ που έδωσε η κυβέρνηση να αποδοθεί από την άλλη εβδομάδα στους πληγέντες με τη μορφή των επιδομάτων που προβλέπει η νομοθεσία, γράφτηκε στη μεσημεριανή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής.
Επίσης, έγινε τροποποίηση στον προϋπολογισμό ώστε και η έκτακτη χρηματοδότηση του Δήμου από την κυβέρνηση, ύψους 200.000 ευρώ, να κατανεμηθεί σε εργολαβίες για την αποκατάσταση των ζημιών.
Από την πλευρά των μελών της συμπολίτευσης ήταν δεδομένο ότι η κριτική για το ύψος της χρηματοδότησης που θα διατεθεί στη βελτίωση των υποδομών του Δήμου θα ήταν σκληρή, θεωρώντας «κοροϊδία» και «ψίχουλα» τα 200.000 ευρώ που αποφάσισε να κατανείμει το υπουργείο Εσωτερικών.
Στον ίδιο τόνο κινήθηκε και ο επικεφαλής της «Αλλαγής», Θόδωρος Μπρεδήμας, ζητώντας, μάλιστα, από τη Δημοτική Αρχή να μη δεχτεί τα χρήματα!
Επιπλέον, αναφέρθηκε στη μη πραγματοποίηση σύσκεψης, ακόμη τουλάχιστον, με σκοπό τη διερεύνηση ενδεχόμενων ευθυνών της κοινοπραξίας που υλοποιεί το εναπομείναν κομμάτι της περιμετρικής Καλαμάτας σε σχέση με τις καταστροφές που σημειώθηκαν.
Ο κ. Μπρεδήμας σχολίασε ότι πλέον υπάρχει απόλυτη σιγή για το συγκεκριμένο ζήτημα, ενώ διερωτήθηκε ποιος καλύπτει τον «Μορέα» στην Αθήνα, για τον οποίο είπε ακόμη ότι είναι κράτος εν κράτει.
Πάντως, την παράσταση έκλεψε ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας και επικεφαλής του τμήματος Αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ στη Μεσσηνία, Σταμάτης Μπεχράκης. Ενώ όλοι θα περίμεναν ότι η επίκληση της δυσχερούς οικονομικής κατάστασης της χώρας θα ήταν ένα σοβαρό αντεπιχείρημα, ο ίδιος κατέθεσε διαφορετική άποψη. Ούτε έκανε χρήση του επιχειρήματος ότι οι καταστροφές έρχονται από «αμαρτίες του παρελθόντος» και ένα σύστημα που εξέθρεψαν οι κυβερνήσεις της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ.
Ειδικότερα, σημείωσε ότι «ο καταμερισμός της χρηματοδότησης» από την κυβέρνηση προς το Δήμο Καλαμάτας «δεν ήταν δίκαιος», εξέφρασε όμως την πεποίθηση ότι «η αδικία θα αποκατασταθεί» στο μέλλον.
Πρόσθεσε, δε, ότι έχει γίνει λάθος ως προς τη χρηματοδότηση των 200.000 ευρώ για τα έργα αποκατάστασης, το οποίο θα διορθωθεί άμεσα, ώστε το ποσό να αυξηθεί στα 250.000 ευρώ.
Ο Σταμάτης Μπεχράκης σχολίασε, επίσης, ότι σε τέτοιες περιπτώσεις Δήμοι επιχειρούν να επωφεληθούν, παίρνοντας χρηματοδοτήσεις σε βάρος άλλων που τις δικαιούνται, και αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στο δήμαρχο Πύλου-Νέστορος, Δημήτρη Καφαντάρη, που έλαβε από την κυβέρνηση 100.000 ευρώ για την αποκατάσταση ζημιών.
Ο εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Τάσος Νιάρχος, από την πλευρά του, υπογράμμισε ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και ο ίδιος ο Δήμος δίνουν ανεπαρκέστατα ποσά για την αποκατάσταση των ζημιών και την ανακούφιση των πληγέντων.
Σχολίασε δε, ότι ουσιαστικά κυβέρνηση και Δήμος συνεχίζουν την ίδια πολιτική, η οποία δεν προστατεύει τη ζωή των εργαζομένων.
Τόνισε ακόμη ότι η παράταξή του επιμένει στην πρότασή της για άμεση εκταμίευση ποσού ύψους 1.000.000 ευρώ από τον προϋπολογισμό του Δήμου, για την κάλυψη των αναγκών που προκάλεσε η πλημμύρα, για άμεση αποζημίωση των πληγέντων, καθώς και για απαλλαγές των πληγέντων από διάφορες οικονομικές υποχρεώσεις.
 
Του Αντώνη Πετρόγιαννη