Δραματικές διαστάσεις έχουν πάρει η κακοποίηση, ο βασανισμός και η θανάτωση ζώων στη χώρα μας, καθώς μέσα από τα επίσημα μόνο στοιχεία των αστυνομικών και δικαστικών αρχών επιβεβαιώνεται ότι σε καθημερινή βάση τουλάχιστον 3 έως 4 ζώα – «συντροφιάς» ως επί το πλείστον- πέφτουν θύματα της «συντροφικότητας» που φροντίζουν να τους επιδεικνύουν «συνάνθρωποί» μας.
Τα στατιστικά στοιχεία που συγκεντρώνουν οι αρμόδιες Αρχές με βάση καταγγελίες, συλλήψεις, σχηματισμό δικογραφιών, δίκες, καταδίκες κ.λπ., δείχνουν μια ανησυχητική αύξηση περιστατικών βίας, πολλές φορές τόσο ωμής, που μένει κανείς με την εντύπωση ότι οι έννοιες «ζώο» και «άνθρωπος» μάλλον συγχέονται, αν δεν έχουν αντιστραφεί κιόλας.
Μέσα από δικογραφίες που φθάνουν στη δικαιοσύνη έρχονται στο φως, όχι μόνο η θλιβερή έξαρση του φαινομένου, αλλά και οι ανατριχιαστικές περιγραφές της «κτηνωδίας» κάποιων ανθρώπων, που συχνά οδηγούν ακόμα και σε διεθνή διασυρμό της χώρας, αφού δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που έχουν γίνει επικριτικές παρεμβάσεις από ξένους φορείς.
Αυξητική τάση
Στον κατάλογο των θυμάτων (κακοποιημένων ή θανατωμένων ζώων) την… πρωτοκαθεδρία διεκδικούν τα πιο κοντινά στον άνθρωπο πλάσματα, οι σκύλοι και οι γάτες, ενώ στη σχετική λίστα έχουν ακόμα θέση άλογα, ημίονοι, πάπιες, πουλιά κ.λπ.
Συγκλονιστικές σε περιεχόμενο δικογραφίες αποκαλύπτουν θανατώσεις και κακοποιήσεις γατιών και σκυλιών (ακόμα και κουταβιών) με καυτό λάδι (!), με βέλη τοξοβολίας και αεροβόλα, φέρνουν στο φως απαγχονισμούς, ακρωτηριασμούς, εμπρησμούς, πνιγμούς, χτυπήματα με λοστούς, σκουπόξυλα, μαχαίρια, ακόμα και ξιφολόγχες, δηλητηριάσεις με δραστικά χάπια και φόλες, μέχρι και στραγγαλισμό πάπιας!
Οι δράστες είναι βέβαια στην πλειονότητά τους άνδρες, που κάποιες φορές εκδηλώνουν την… αγάπη τους για τα ζώα και ομαδικά (με την ενθάρρυνση παρέας), αλλά στους κατηγορούμενους και καταγγελλόμενους συγκαταλέγονται, δυστυχώς, και γυναίκες, αλλά και παιδιά.
Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για όσους συνηθίζουν να βασανίζουν και να θανατώνουν με άγριο τρόπο ζώα, καθώς πιστεύουν ότι εύκολα θα μπορούσαν να δείξουν αντίστοιχη ωμότητα και βιαιότητα και σε ανθρώπους, αποκτώντας στην ουσία χαρακτηριστικά «εν δυνάμει» δολοφόνου, αν δε φροντίσει κάποιος να αντιμετωπιστεί προσεκτικά και έγκαιρα ο προβληματικός ψυχικός τους κόσμος.
Παράλληλα με την έξαρση του φαινομένου έχουν πάντως αυξηθεί και οι καταγγελίες, καθώς ολοένα και περισσότεροι συμπολίτες μας δεν παραμένουν πια απαθείς, αλλά αντιδρούν, ειδοποιώντας τις Aρχές και τις φιλοζωικές οργανώσεις ή παρεμβαίνουν και οι ίδιοι δυναμικά για να εμποδίσουν κακοποιήσεις, βασανισμούς, να αποτρέψουν θανατώσεις.
Η αυστηροποίηση της νομοθεσίας τα τελευταία χρόνια με τη συνδρομή και εγκυκλίων της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου έχουν βοηθήσει στο να κινηθούν σε αρκετές περιπτώσεις αυτόφωρες διαδικασίες, ώστε να υπάρξουν σε κάποιες περιπτώσεις και ορισμένες παραδειγματικές τιμωρίες με ποινές φυλάκισης, που είναι μεν εξαγοράσιμες, αλλά οι οποίες συνοδεύονται συχνά από «τσουχτερές» έως και εξοντωτικές χρηματικές ποινές.
Ωστόσο, αρκετές φορές τα δικαστήρια (παρά τα βήματα προόδου), και παρά τη μεγάλη συνήθως δυσκολία εντοπισμού των δραστών, προτιμούν ηπιότερες ποινές χωρίς να εξαντλούν την αυστηρότητα που θα έπρεπε, ίσως, να επιδείξουν απέναντι σε απάνθρωπες στην κυριολεξία ενέργειες, μολονότι η νομοθεσία τούς επιτρέπει να φθάσουν σε ποινές φυλάκισης έως και 5 ετών, στην επιβολή χρηματικών κυρώσεων από 30.000 ευρώ ανά περίπτωση κ.λπ.
Στατιστικά στοιχεία
Με βάση τα επίσημα στοιχεία, τα τελευταία περίπου δυόμισι χρόνια, από τις αρχές του 2014 μέχρι και το φετινό καλοκαίρι, έχουν γίνει στις αρμόδιες αρχές πάνω από 3.000 καταγγελίες (για βασανισμούς, κακοποιήσεις, θανατώσεις ζώων), με βάση τις οποίες σχηματίστηκαν πάνω από 2.700 δικογραφίες, συνελήφθησαν 518 άτομα και κατηγορήθηκαν περισσότεροι από 1.700 ως δράστες.
Η αυξητική πορεία του φαινομένου επιβεβαιώνεται μέσα από τους αριθμούς, μολονότι είναι γνωστό ότι υπάρχουν πολλές ακόμα περιπτώσεις που δε φθάνουν στις Αρχές ή που καταλήγουν στο «αρχείο αγνώστων δραστών», ελλείψει στοιχείων, όπως συχνά συμβαίνει με μαζικές δηλητηριάσεις κ.λπ.
Οι καταγγελίες που έγιναν επίσημα στις Αρχές το 2014 έφθασαν τις 809, ενώ το 2015 αυξήθηκαν σε 1.307 και ήδη το πρώτο 9μηνο του 2016 ξεπέρασαν τις 1.060.
Την ίδια στιγμή, οι 143 συλλήψεις, οι 522 κατηγορίες και ο σχηματισμός 705 δικογραφιών κατά το 2014, αυξήθηκαν πέρυσι σε 219 συλλήψεις, 658 κατηγορίες, 1.135 δικογραφίες, αντίστοιχα, ενώ στο πρώτο 9μηνο του τρέχοντος έτους ήδη οι συλλήψεις έχουν ξεπεράσει τις 156, οι κατηγορίες τις 553 και οι δικογραφίες τις 940.
Σε κάποιες περιπτώσεις σχηματίστηκαν και δικογραφίες κατά δημάρχων, ύστερα από καταγγελίες για τις συνθήκες διαβίωσης των ζώων σε καταφύγια ή σε ειδικούς δημοτικούς χώρους, για τη μη τήρηση των κανόνων ευζωίας κ.λπ., αλλά και κατά οδηγών για εγκατάλειψη του ζώου που χτύπησαν με το όχημά τους.
Στο εδώλιο τα κτήνη που κακοποιούν ανυπεράσπιστα ζώα
