Αδιέξοδο και αίσθημα ασφυξίας για ένα μέρος της κοινωνίας της Καλαμάτας

Αδιέξοδο και αίσθημα ασφυξίας για ένα μέρος της κοινωνίας της Καλαμάτας

Για τους περισσότερους πια η ζωή περιφέρεται γύρω από τα απολύτως βασικά: κάλυψη των κύριων αναγκών, ανταπόκριση στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις. Η καταστροφή της εναλλακτικής έγινε παραδοχή της τέλειας αδυναμίας να υπάρξει εναλλακτική λύση.
Κανένα ισοδύναμο (!) ή μερεμέτι δεν μπορεί να ανατρέψει την καταστροφική δυναμική για την ελληνική κοινωνία. Επ’ αυτού, λοιπόν, είναι σημαντικό να καταλάβουμε πως η Ελλάδα δε βρίσκεται πια σε κρίση. Αυτό που συμβαίνει είναι πως οδεύει ταχύτατα στο να μετατραπεί σε «αποτυχημένο κράτος». Σε ένα μόρφωμα, δηλαδή, που δε θα μπορεί σύντομα να ανταποκρίνεται σε στοιχειώδεις ανάγκες της κοινωνικής αναπαραγωγής.
Πράγμα που σημαίνει πως μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού είναι «περιττοί άνθρωποι», οι οποίοι θα γίνονται, όχι μόνο περισσότεροι, αλλά όλο και περισσότερο περιττοί. Αν θέλαμε, νομίζω, να περιγράψουμε μονολεκτικά την κατάσταση που βιώνει η ελληνική κοινωνία, αυτόν τον κακό Νοέμβριο του 2016, η λέξη του τίτλου είναι η καταλληλότερη: Αδιέξοδο. Αδιέξοδο και αίσθημα ασφυξίας, πνιγμού καλύτερα.
Οι ιστορίες επιτυχίας, που επιχειρείται να εκπεμφθούν, θα συνιστούσαν απλές αστειότητες, υπό άλλες συνθήκες. Έτσι κι αλλιώς, δεν τις πιστεύει κανείς σοβαρός άνθρωπος.
Μόνο με αυτό τον τρόπο θα μπορούσαμε να “μεταφράσουμε” τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Δήμος Καλαμάτας για προνοιακά θέματα:
1. Δημοτικό Εστιατόριο: υποστηρίζονται καθημερινά 66 συνάνθρωποί μας, με αξιολόγηση από τη Διεύθυνση Πρόνοιας. Τα πλεονάσματα από τη σίτιση του Μουσικού Σχολείου μεταφέρονται στο Δημοτικό Εστιατόριο και διατίθενται σε συμπολίτες που τα έχουν ανάγκη.
2. Δεκατιανό σε μαθητές: από την προσεχή Δευτέρα 7 Νοεμβρίου  ξεκινά η διανομή σε πεντακόσιους μαθητές Δημοτικών Σχολείων και Γυμνασίων της πόλης και του Δήμου, τους οποίους επιλέγουν οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης. Το σχετικό κόστος πληρώνεται από το δημοτικό προϋπολογισμό.
3. Δημοτικό Παντοπωλείο: κρίθηκε αναγκαία η λειτουργία του για όσο διάστημα συνεχίζεται η οικονομική κρίση. Θα ανοίγει τακτικά, συγκεκριμένες ημέρες κάθε μήνα και θα διανέμει ρούχα και τρόφιμα, κατά την εισήγηση της Διεύθυνσης Πρόνοιας.
4. Δημοτικό Ιατρείο και Δημοτικό Φαρμακείο: θα συνεχίσουν να λειτουργούν με στελέχωση από ειδικό επιστημονικό προσωπικό και με προσφορά δωρεάν υπηρεσιών και φαρμάκων. Οι συγκεκριμένες Δομές θα μεταφερθούν, σε 5 μήνες περίπου, στο συγκρότημα του νέου Δημαρχείου (ισόγειο του κτηρίου της πρώην Καρδιολογικής Κλινικής).

Του Αντώνη Πετρόγιαννη