Σταύρος Θεοδωράκης:«Δεν πιστεύουμε στη διακυβέρνηση του κ. Τσίπρα»

Σταύρος Θεοδωράκης:«Δεν πιστεύουμε στη διακυβέρνηση του κ. Τσίπρα»

Ο πρώτος πολιτικός αρχηγός που επισκέφθηκε το νέο Δημαρχείο Καλαμάτας ήταν ο πρόεδρος του «Ποταμιού», Σταύρος Θεοδωράκης, που λίγο μετά τις 11.30 χθες το πρωί πέρασε την πόρτα του γραφείου του δημάρχου.
Σε πολύ φιλικό κλίμα ο Παναγιώτης Νίκας τον υποδέχθηκε και, μάλιστα, εξέφρασε την ελπίδα ο κ. Θεοδωράκης να αποδειχθεί γουρλής για το νέο κτήριο.
 
Συνομιλία με Π. Νίκα
Αρχικά ο δήμαρχος τον ενημέρωσε για το νέο Δημαρχείο και τους «αγώνες» που δόθηκαν για να φτάσουμε στην εικόνα που παρουσιάζει σήμερα ο χώρος, ενώ επισήμανε πως το μεγαλύτερο θέμα όλα αυτά τα χρόνια ήταν τα προβλήματα που προέκυπταν από το Ελληνικό Δημόσιο, προβλήματα που, όπως είπε, ταλαιπωρούν όλους τους Δήμους της χώρας.
Στη συνέχεια ο κ. Νίκας μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τον πρόεδρο του «Ποταμιού», «έναν άνθρωπο λογικό», στον οποίο ευχήθηκε οι ψήφοι προς αυτόν να πολλαπλασιαστούν και να φτάνει όλο και πιο ψηλά, ενώ χαρακτήρισε την παρουσία του θετική.
Από την πλευρά του, ο Σταύρος Θεοδωράκης παρατήρησε ότι κάθε φορά που έρχεται στην πόλη τη βλέπει αλλαγμένη, αφού παρατηρεί κάτι νέο να υπάρχει, ενώ ενημέρωσε το δήμαρχο ότι βρέθηκε ξανά εδώ, ώστε να μιλήσει στο Σχολείο Τουρισμού Καλαμάτας. Κατά τη γνώμη του, είναι ένα μεγάλο άλμα για την πόλη, ενώ η τάση αυτή θα βοηθήσει όλη τη χώρα.
Ο δεύτερος λόγος που βρέθηκε στην Καλαμάτα ήταν για να συζητήσει με το δήμαρχο το θέμα της αποκέντρωσης των αρμοδιοτήτων, ένα πρόβλημα σοβαρό, όπως είπε, «και πρέπει να υπάρξει πίεση, ώστε το καθεστώς αυτό να αλλάξει». Ωστόσο, δε φάνηκε αισιόδοξος, καθώς, όπως εξήγησε, εξυπηρετεί το κομματικό κράτος.
Χαρακτηριστικά, δε, ανέφερε την πρόταση που έχει κάνει το κόμμα του για τη μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους Δήμους.
Όπως είπε εν συνεχεία, το «Ποτάμι» πιστεύει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και, κυρίως, στους δημάρχους. «Πιστεύουμε, δηλαδή, ότι οι δήμαρχοι, οι Δημοτικές Αρχές, θα πρέπει να ενισχυθούν με ευθύνες, θα πρέπει να ενισχυθούν με πρόσωπα, με χρήματα, για να μπορούν να κάνουν το καλύτερο δυνατό για τους πολίτες» εξήγησε.
Σχολιάζοντας αυτό το ζήτημα, ο Π. Νίκας δήλωσε ότι, όταν υπήρχαν στη χώρα κρατικοί νομάρχες, ήταν καλύτερα, αφού υπήρχε περισσότερη αποκέντρωση, ενώ πλέον αυτή έχει περιοριστεί στα λόγια.
Κλείνοντας τη συνομιλία τους μπροστά στα μικρόφωνα οι δύο άνδρες, ο δήμαρχος ενημέρωσε τον αρχηγό του «Ποταμιού» για τις πρόσφατες καταστροφές από τις πλημμύρες και ζήτησε τη βοήθειά του. Επισήμανε δε, ότι αυτό που ζητούν είναι δίκαιη κατανομή των αποζημιώσεων, ενώ αποκάλυψε ότι τρόμος δικός του είναι να μην αλλάζουν οι υπουργοί, αφού πρέπει από την αρχή να μαθαίνει τα προγράμματα αλλά και τις απόψεις των νέων.
Τότε ο κ. Θεοδωράκης, αστειευμένος, του απάντησε ότι ο ανασχηματισμός είναι προ των πυλών, οπότε να ξεκινήσει το ψάξιμο, ενώ ενημέρωσε το δήμαρχο ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση σε θέματα αποζημιώσεων δε δείχνει την ίδια ευαισθησία προς όλες τις χώρες κι αυτό μπορεί να οφείλεται στην αναξιοπιστία της Ελλάδας.
 
Δηλώσεις
Μετά την κλειστή συνάντηση με το δήμαρχο Καλαμάτας ο Σταύρος Θεοδωράκης απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για θέματα της επικαιρότητας.
Για τη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής όσον αφορά στο θέμα της σύστασης του ΕΣΡ: «Νομίζω ότι πρέπει να τελειώσουν τα μικροκομματικά παιχνίδια. Θα πρέπει όλα τα κόμματα και, βεβαίως, η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση να συνεργαστούμε και να συγκροτήσουμε το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, που θα αποφασίσει στη συνέχεια για όλα τα σημαντικά. Η χώρα μπήκε σε μια μεγάλη περιπέτεια με όλα αυτά που έκανε ο κ. Παππάς, αλλά θα πρέπει να γυρίσουμε σελίδα. Η Ελλάδα έχει κι άλλα προβλήματα. Πρέπει να υπηρετήσουμε τον ελληνικό λαό, άρα πρέπει να φύγουμε από το μέτωπο της τηλεόρασης, να βρούμε μια λύση, και να ασχοληθούμε με τα σοβαρά προβλήματα της χώρας. Νομίζω ότι οι επόμενες μέρες θα είναι καθοριστικές και ο καθένας θα πρέπει να πάψει να σκέφτεται τι συμφέρει το κόμμα του και να σκεφτεί τι συμφέρει την κοινωνία.
Η χώρα αντιμετωπίζει εθνικούς κινδύνους. Έχουμε προβλήματα και στην Ευρώπη και, βέβαια, υπάρχει το καθημερινό πρόβλημα της οικονομίας. Άρα, δεν μπορούμε να ασχολούμαστε μόνο με το θέμα της τηλεόρασης». 
Συμπληρώνοντας για τη στάση του κόμματός του στη Σύνοδο, είπε: «Το “Ποτάμι”, από την προηγούμενη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων, είπε ότι πρέπει να υπάρξει επιτέλους ένα ΕΣΡ που θα αναλάβει όλες τις αρμοδιότητες. Τα λάθη της κυβέρνησης είναι πολλά. Αν όμως μένουμε και συζητάμε για τα λάθη των κυβερνώντων, δε θα κάνουμε ποτέ ένα βήμα μπροστά. Ας ξεπεράσουμε, λοιπόν, το προηγούμενο σκηνικό χτίζοντας ένα καινούργιο. Βεβαίως, λέμε ξεκάθαρα ότι ο νόμος Παππά για την τηλεόραση ούτε πρέπει να εφαρμοστεί αλλά ούτε είναι η βάση για τη συζήτηση. Η βάση για τη συζήτηση είναι μια πρόταση που θα εμπεριέχει πολλά κανάλια, πολλούς εργαζομένους και περισσότερα λεφτά στα δημόσια ταμεία».
Για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης και το ενδεχόμενο εκλογών: «Η κυβέρνηση ετοιμάζεται για ανασχηματισμό. Ήδη φτιάχνουν καινούργια υπουργεία. Βέβαια, φοβάμαι ότι τα προβλήματα δε θα ξεπεραστούν, γιατί για να τα ξεπεράσει κάποιος, πρέπει να φύγει από τις δικές του κακές συνταγές και να πάει σ’ έναν άλλο τρόπο διακυβέρνησης. Δεν πιστεύουμε στη διακυβέρνηση του κ. Τσίπρα, αλλά προφανώς, ο ίδιος ετοιμάζεται να κάνει ένα ρετούς, και με αυτή την έννοια είπα ότι πρέπει να ετοιμαζόμαστε να δεχθούμε τους καινούργιους υπουργούς».
Για τη συνταγματική αναθεώρηση που είχε τεθεί ως ζήτημα αλλά «έχει παγώσει»: «Η συνταγματική αναθεώρηση δεν μπορεί να είναι περιοδεύων θίασος. Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα πράγματα με επιπολαιότητα. Η συνταγματική αναθεώρηση σημαίνει ότι όλα τα κόμματα συνεννοούνται με συνταγματολόγους, και να συζητήσουν τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν. Η πλατφόρμα που παρουσίασε η κυβέρνηση, δηλαδή να γίνουν συνελεύσεις σε όλη τη χώρα, όπου να συζητούν τη συνταγματική αναθεώρηση, προκαλεί γέλια στους πολίτες, που υποφέρουν από συγκεκριμένα ζητήματα. Αναφέρομαι στο θέμα της λιτότητας, της ανεργίας και των λουκέτων. Αυτά είναι που ενδιαφέρουν τον κόσμο, αυτά προσπαθούν να αντιμετωπίσουν και όχι να συμμετέχουν σε μια παρωδία διόρθωσης ενός Συντάγματος, κάτι που υποχρεούται να κάνει το πολιτικό σύστημα».
Για το Σχολείο Τουρισμού Καλαμάτας, αλλά και τον τομέα του τουρισμού, όπου ενώ αυξάνονται οι τουρίστες μειώνονται τα κατά κεφαλή έξοδα: «Υπήρξε ένα σημαντικό συνέδριο, με στελέχη του τουρισμού, από όλη την Ελλάδα, εδώ στην Καλαμάτα. Θα πρέπει να επαναλάβουμε ότι ο δρόμος της Ελλάδας είναι η τουριστική ανάπτυξη. Όχι απλώς και μόνο η αύξηση των αφίξεων. Τουριστική ανάπτυξη σημαίνει γαστρονομικός τουρισμός, σημαίνει πολιτισμός, όλα αυτά τα καινούρια που έχουν προστεθεί στον τουρισμό, και που θα δώσουν στη χώρα περισσότερα λεφτά. Γιατί αυτό που βλέπουμε είναι ότι αυξάνονται οι τουρίστες και μειώνονται τα κατά κεφαλή έξοδα των τουριστών στη χώρα μας. Αυτή την πορεία πρέπει να αντιστρέψουμε και πρέπει η Ελλάδα ως χώρα – μπουτίκ, ως χώρα  – όνειρο, να εξασφαλίζει πολύ περισσότερα λεφτά από τους τουρίστες που την επισκέπτονται».
  
Τηλεοπτική παρουσία
Το βράδυ της Δευτέρας ο Σταύρος Θεοδωράκης έδωσε συνέντευξη στην τηλεόραση Best-Τv και ειδικότερα στο δημοσιογράφο Θέμη Κανελλόπουλο.
Ακολουθούν κάποιες από τις απαντήσεις που έδωσε στις ερωτήσεις του δημοσιογράφου:
Για την ανάγκη να αλλάξει ατζέντα στη δημόσια συζήτηση: «Πρέπει να κλειστούν σε ένα δωμάτιο οι εκπρόσωποι των κομμάτων και να αποφασίσουν ότι θα απαλλάξουν την επικαιρότητα από αυτό το θέμα. Θα συμφωνήσουμε στις βασικές αρχές και θα αφήσουμε από εδώ και πέρα το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης να αποφασίσει για τα κανάλια. Είναι αστείο, η χώρα έχει προβλήματα, έχει προβλήματα η οικονομία, έχει προβλήματα στις σχέσεις της με την Ευρώπη, έχει προβλήματα με την Τουρκία και ξαφνικά εδώ και τρεις μήνες έχουμε αποκτήσει τον τίτλο μια μονοθεματικής δημοκρατίας. Το μόνο που μας απασχολεί είναι τα κανάλια. Νομίζω ότι ο κόσμος έχει βαρεθεί, πρέπει να αλλάξει, λοιπόν, η ατζέντα. Πρέπει να κλείσει αυτό το θέμα και να ασχοληθούμε με τα προβλήματα του κόσμου».
Για την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση: «Η κυβέρνηση προσθέτει μερικά ακόμη υπουργεία. Στο νόμο για τον κόφτη, στο πολυνομοσχέδιο, η κυβέρνηση πρόσθεσε στην κρατική μηχανή 75 καινούργιες γραμματείες. Με υπαλλήλους, με συμβούλους, με μετακλητούς που προστέθηκαν στον κρατικό μηχανισμό. Και τώρα η κυβέρνηση προσθέτει κάποια καινούργια υπουργεία. Είναι κάποια κόλπα των ανθρώπων που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να επεκτείνουν το κομματικό κράτος. Το κύριο σημείο που συνδέει το ΣΥΡΙΖΑ με τους προηγούμενους, με τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ δηλαδή, είναι η φροντίδα των δικών τους παιδιών. Όπως συμβαίνει πάντα στην Ελλάδα, το κόμμα που κυβερνάει θέλει να ταΐζει, να φροντίζει τα δικά του παιδιά. Δημιουργεί ένα στρατό από έμπιστους μέσα στην κρατική μηχανή. Τα ίδια πράγματα προσπαθεί να κάνει στη Δικαιοσύνη, στα Σώματα Ασφαλείας, στο Στρατό αλλά, κυρίως, στο Δημόσιο».
Για τις πολιτικές εξελίξεις: «Θα έχουμε, προφανώς, ανασχηματισμό. Δε βλέπω ποια είναι η δεξαμενή, ποιος είναι ο πάγκος που λέμε, του κ. Τσίπρα. Φοβάμαι ότι θα οδηγηθούμε σε καινούργια πρόσωπα, που θα είναι μία από τα ίδια, δηλαδή κομματικοί υπάλληλοι, άνθρωποι που δεν έχουν εμπειρία ζωής, άνθρωποι που καθυστερούν, άνθρωποι που δεν αποφασίζουν σωστά. Παρ’ όλα αυτά, θα έχουμε ανασχηματισμό και δεν προβλέπω ότι θα έχουμε σύντομα εκλογές. Οι 153 θα ψηφίζουν για ένα διάστημα ακόμα ό,τι τους λέει ο κ. Τσίπρας, άρα δεν υπάρχει περίπτωση να καταφύγει σε εκλογές».
Για τη συνεννόηση που προτείνει το «Ποτάμι»: «Στο “Ποτάμι”, και δε θέλω να μιλήσω για κανέναν άλλον, ποτέ δεν έλειψε η συνεννόηση. Είπαμε στον κ. Παππά εξ αρχής: βγάλε τα παράλογα από τις ρυθμίσεις σου και εμείς είμαστε εδώ να σπάσουμε το τρίγωνο της διαπλοκής: τράπεζες, media, πολιτική. Δεν είναι παράλογο, όμως, να επιμένει μια κυβέρνηση σε τέσσερις άδειες; Δεν είναι παράλογο να επιμένει μια κυβέρνηση να καταργεί το ΕΣΡ για να κάνει έναν καναλάρχη υπουργό; Εμείς είπαμε: Κόψτε τις υπερβολές που μας οδηγούν πίσω και δε μας λύνουν τα προβλήματα και εμείς θα συναινέσουμε στα υπόλοιπα».
Για την υποψηφιότητα Πολύδωρα στο ΕΣΡ: «Ήταν μια ντροπιαστική απόφαση του κ. Τσίπρα για την υποψηφιότητα του κ. Πολύδωρα. Επιλέγει έναν ενεργό πολιτικό αρχηγό, ενός ακροδεξιού κόμματος. Είναι τυχαίο ότι η Χ.Α χαιρέτισε την υποψηφιότητά του για το ΕΣΡ; Αυτά είναι απίθανα πράγματα και νομίζω ότι ακόμα και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δε θα τα δεχόντουσαν. Θα είδατε κάποιες αντιδράσεις που λένε ότι είναι εξευτελιστική η πρόταση».
Για τον τουρισμό: «Ο τουρισμός κρατά καλά και αξίζει τα μπράβο μας, αλλά δεν έχουμε κατακτήσει αυτό που θέλουμε να κατακτήσουμε. Κάθε χρόνο μειώνονται τα λεφτά που αφήνουν οι τουρίστες στην Ελλάδα. Εάν δεν αντιστρέψουμε αυτήν την πορεία, τα πράγματα δε θα είναι καλά για τον τουρισμό. Δε μας ενδιαφέρει να έχουμε περισσότερα εκατομμύρια τουρίστες, μας ενδιαφέρει κυρίως να έχουμε τουρίστες που αφήνουν περισσότερα λεφτά στη χώρα. Και πώς αφήνει ένας τουρίστας λεφτά στη χώρα; Όταν υπάρχει γαστρονομικός τουρισμός, πολιτισμός και όλα αυτά τα πράγματα που συνοδεύουν το σύγχρονο τουρίστα στις διακοπές του. Ο σύγχρονος τουρίστας δε θέλει μόνο βραχιολάκι, ήλιο, μπύρα και θάλασσα, θέλει πολλά παραπάνω και εμείς μπορούμε να τα προσφέρουμε».
Για τις τηλεοπτικές άδειες: «Η πρότασή μας ήταν να φύγουμε από το κακό παρελθόν, να φύγουμε από τα θαλασσοδάνεια, να φύγουμε από την ανομία που υπήρχε σε κάποιες περιπτώσεις. Ταυτόχρονα, όμως, πρέπει να έχουμε ένα σύστημα που θα εξασφαλίζει τους εργαζόμενους, αλλά θα βάζει χρήματα και στα δημόσια ταμεία και βέβαια θα προσφέρει περισσότερη διαφάνεια. Δεν μπορεί το βασικό χαρακτηριστικό της τηλεόρασης να είναι το πορτοφόλι. Η δική μας πρόταση αφορά περισσότερα κανάλια, ενώ το ΕΣΡ θα αποφάσιζε ποιος είναι ο τελικός αριθμός. Αλλά ήταν σαφές ότι στην Ελλάδα μπορούσαν να εκπέμπουν 8 με 10 κανάλια. Ενώ η πρόταση του κ. Παππά θα έφερνε 250 εκατομμύρια σε βάθος δεκαετίας, η δική μας προβλέπει γύρω στα 400 εκατομμύρια, αλλά με έναν τρόπο πιο ξεκάθαρο σε σχέση με την προέλευση των χρημάτων. Το πολιτικό σύστημα πρέπει να εξασφαλίσει ότι αυτά τα λεφτά που έρχονται είναι νόμιμα. Γι’ αυτό εμείς προτείναμε μια προκαταβολή, και ετησίως τα κανάλια να δίνουν ένα ποσοστό επί των ακαθάριστων εσόδων τους -όχι επί των κερδών τους, για να μην μπορούν να κάνουν αλχημείες και να έχουν λίγα κέρδη».
Για τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης: «Εξ αρχής καλέσαμε τους πολιτικούς αρχηγούς να μην κάνουν προβλέψεις. Ήταν λάθος του κ. Τσίπρα που στη Θεσσαλονίκη έκανε πρόβλεψη για την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Όπως ήταν λάθος και η πρόβλεψη του κ. Μητσοτάκη, για το Συμβούλιο της Επικρατείας. Δε θα πρέπει να πιέζουμε με τις δικές μας πολιτικές προβλέψεις τους ανώτατους δικαστές της χώρας. Γι’ αυτό το “Ποτάμι”, παρότι διαφωνούσε με το νόμο Παππά, άφησε ανεπηρέαστους τους δικαστές. Το Σύνταγμα μιλά για διαχωρισμό εξουσιών. Οι δικαστές είναι μια ξεχωριστή εξουσία. Δεν είναι υποκατάστημα της πολιτικής. Θα πρέπει, λοιπόν, ν’ αφήνουμε τους δικαστές ανεπηρέαστους, όπως δε θέλουμε οι δικαστές να σχολιάζουν τις αποφάσεις των πολιτικών πέρα από τις δικαστικές τους αποφάσεις».
Για το ενδεχόμενο πολιτικών συνεργασιών: «Έχουμε συμμάχους μεταρρυθμιστές, εκσυγχρονιστές, ανθρώπους που πιστεύουν στις μεγάλες και ριζικές αλλαγές. Αλλά το να ενταχθεί το “Ποτάμι” είτε στη Δημοκρατική Συμπαράταξη είτε στη Νέα Δημοκρατία που λένε κάποιοι, είτε στον ΣΥΡΙΖΑ που λένε κάποιοι άλλοι, αυτό δε θα γίνει. Το “Ποτάμι” θέλει να είναι ένας καινούριος πόλος, γιατί υπάρχει μια διαφορά σε σχέση με όλο το άλλο πολιτικό σκηνικό. Οι υπόλοιποι βασανίζονται να φέρουν τη διακυβέρνηση στα δικά τους μέτρα. Το “Ποτάμι” βασανίζεται να αλλάξει το σύνολο του πολιτικού σκηνικού».

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση