Αναβάθμιση Χαρίτση… υποβάθμιση Καστρούγκαλου

Αναβάθμιση Χαρίτση… υποβάθμιση Καστρούγκαλου

Το παρασκήνιο των προηγούμενων ημερών για αναβάθμιση του μέχρι πρότινος Καλαματιανού υφυπουργού Ανάπτυξης, Αλέξη Χαρίτση, στο νέο κυβερνητικό σχηματισμό, επιβεβαιώθηκαν πλήρως. Στη νέα σύνθεση της κυβέρνησης, που ανακοινώθηκε προχθές το βράδυ, ανέλαβε τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης.
Αντίθετα, ο έτερος Μεσσήνιος βουλευτής, μέχρι πρότινος υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι υποβαθμίστηκε, αφού ανέλαβε  αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.
Γενικότερα, η επιλογή των προσώπων στον ανασχηματισμό δείχνει τη συμφιλίωση με μια σκληρή πραγματικότητα και εκφράζει τη βούληση να τηρηθούν απαρέγκλιτα τα συμφωνηθέντα με τους δανειστές. Δηλαδή, αφορά στην προσαρμογή στις απαιτήσεις ενός δρόμου που επιλέχθηκε πέρσι το Σεπτέμβριο. Τα πρόσωπα υπηρετούν αυτή την επιλογή.
Ο «σαρωτικός και δομικός» ανασχηματισμός κινήθηκε σε αβαθή πολιτικά νερά, η τράπουλα ανακατεύτηκε χωρίς σχέδιο και το βασικό στίγμα της νέας κυβέρνησης δίνουν τελικά δύο απουσίες και δύο παράλληλοι – και εν πολλοίς αντιφατικοί – συμβιβασμοί.
Τις – ισχυρές, όσο και διαφορετικής, πολιτικής σημασίας – απουσίες διαμορφώνουν η έξοδος του Νίκου Φίλη από την κυβέρνηση και η έλλειψη κάθε στοιχείου διεύρυνσης παρά τις περί του αντιθέτου προαναγγελίες. Στους δε συμβιβασμούς, καταγράφεται η επιχείρηση τήρησης των εσωκομματικών ισορροπιών που διαμόρφωσε το συνέδριο και η ταυτόχρονη προσπάθεια για «άνοιγμα» προς τους δανειστές και απεγκλωβισμό από τα σύνδρομα των υπουργικών, πολιτικών και ιδεολογικών, ενοχών.
Η πολιτική εμπειρία λέει ότι οι ανασχηματισμοί δεν μπορούν να αλλάξουν ριζικά μια κυβέρνηση, όμως είναι ενδεικτικοί για το πού το πάει αυτή. Και ο πρώτος ανασχηματισμός του Αλέξη Τσίπρα δείχνει πολύ καθαρά την κατεύθυνση. Μένει να δούμε τον αντίκτυπο σε επίπεδο πολιτικού συστήματος, αλλά και επικοινωνιακά και διεθνώς. Μόλις κατακάτσει ο τηλεοπτικός κουρνιαχτός, το τοπίο μάλλον θα είναι γνώριμο και οικείο, εκτός και εάν στη γωνία υπάρχουν και εκπλήξεις.
Α.Π.