Τη σφοδρή αντίθεση της Περιφερειακής Αρχής Πελοποννήσου στην επέκταση του ΠΟΠ και στην ένταξη της Ποικιλίας Ελιάς Καλαμών στον εθνικό κατάλογο και τη Γεωγραφική της Ένδειξη, εξέφρασε χθες η αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου, Ντίνα Νικολάκου. Στο περιθώριο της διοικητικής παράδοσης και παραλαβής του έργου της αναδιαρρύθμισης στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας, η κα Νικολάκου τόνισε: «Η Περιφερειακή Αρχή και η Περιφέρεια Πελοποννήσου θεωρούν ως αρνητική εξέλιξη το τελευταίο ΦΕΚ και την απόφαση του κ. υπουργού σε σχέση με την ένταξη της ποικιλίας «Ελιά Καλαμών» στον εθνικό κατάλογο. Το λέμε αυτό, γιατί θεωρούμε– κι αυτή είναι η μεγάλη αγωνία όλων των παραγωγών της Περιφέρειας Πελοποννήσου, κυρίως της Μεσσηνίας – ότι το επόμενο βήμα θα είναι οι Περιοχές Γεωγραφικής Ένδειξης, όπου, θέλω να το πω για να το καταλάβει όλος ο κόσμος, θα μπορεί πλέον να υπάρχει εμπορία της ποικιλίας Ελιάς Καλαμών από οποιοδήποτε μέρος, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά του κόσμου! Ελιά Ποικιλίας Καλαμών στον εθνικό κατάλογο και στη συνέχεια Γεωγραφική Προέλευση σημαίνει Ελιά Καλαμών από την Τυνησία, από την Τουρκία ή από οποιοδήποτε άλλο μέρος. Απ’ ό,τι αντιλαμβάνεστε, η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι απέναντι σ’ αυτή τη λογική και δεν είναι απλά απέναντι. Έχουμε ήδη κάνει συνάντηση του περιφερειάρχη σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της επέκτασης του ΠΟΠ, που εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να γίνεται μόνο, εκτός από τη Μεσσηνία, στη Λακωνία, σε τμήμα της Αρκαδίας και στη νότια Ηλεία. Χαρήκαμε πάρα πολύ που στη συνάντηση με τον περιφερειάρχη, όπου ήταν οι συνεταιρισμοί της Λακωνίας και της Μεσσηνίας αλλά και οι υπηρεσίες μας, για πρώτη φορά υπήρξε μία ομόφωνη απόφαση να κατευθυνθούμε όλοι μαζί, ν’ ανταλλάξουμε απόψεις προς αυτή την κατεύθυνση. Άρα, λοιπόν, όχι στην επέκταση του ΠΟΠ σ’ όλη την επικράτεια και κυρίως όχι, μετά την ήδη αυτή τη στιγμή απόφαση της κυβέρνησης να εντάξει στον εθνικό κατάλογο ποικιλιών την Ελιά Καλαμών, όχι – με τίποτα – στην Προέλευση Γεωγραφικής Ένδειξης, για να μην έχουμε πάρα πολύ δυσάρεστες επιπτώσεις γι’ αυτό το μοναδικό και ξεχωριστό προϊόν.
Η Ελιά Καλαμών, η ποικιλία Ελιά Καλαμών, με αυτά τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που έχει σε ποιότητα και γεύση, μπορεί να παραχθεί μόνο όταν υπάρχει το ειδικό μικροκλίμα, όταν υπάρχουν οι ειδικές συνθήκες σε ό,τι αφορά το έδαφος σε αυτές τις περιοχές. Θα είμαστε έτοιμοι, με μια ειδική μελέτη, πλήρως τεκμηριωμένη, να αποδείξουμε πως αυτό που λέμε είναι το επιστημονικά ορθό και δε θα επιτρέψουμε, σε καμία περίπτωση, στο υπουργείο να παίρνει αποφάσεις εναντίον των πελοποννησιακών προϊόντων».
Του Ηλία Γιαννόπουλου