Τέσσερα τα αιτήματα του Π. Νίκα προς τον πρωθυπουργό

Τέσσερα τα αιτήματα του  Π. Νίκα προς τον πρωθυπουργό

Μήνυμα ανάπτυξης και αισιοδοξίας η παράδοση του περιμετρικού 
Το σήριαλ που αφορούσε στην κάθοδο ή όχι του πρωθυπουργού έληξε χθες με την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Καλαμάτα. Ο λόγος άφιξής του στην πόλη ήταν η παράδοση του περιμετρικού της Καλαμάτας, κάτι που έγινε λίγο πριν από τις 2.00 το μεσημέρι, με μια σύντομη ομιλία στο ύψος της γέφυρας, όπου είχε στηθεί εξέδρα.
 
Ειδικό Σχολείο
Πριν από τα εγκαίνια – παράδοση ο πρωθυπουργός έκανε δύο στάσεις στην Καλαμάτα. Η πρώτη ήταν στο 1ο Ειδικό Σχολείο, στην οδό Βασ. Γεωργίου και η δεύτερη στο νέο Δημαρχείο.
Στο Ειδικό, συνοδευόμενος- μεταξύ άλλων- από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας, αρμόδιο για το ΕΣΠΑ, Αλέξανδρο Χαρίτση, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και πλήθος αυτοδιοικητικών, ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με μαθητές και καθηγητές.
Μάλιστα, τα παιδιά τραγούδησαν τα κάλαντα στον κ. Τσίπρα και του προσέφεραν δώρα που είχαν φτιάξει τα ίδια.
Λίγο πριν αναχωρήσει, σε δήλωσή του ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «αυτά είναι τα πιο ωραία και ελπιδοφόρα δώρα που παίρνουμε. Αυτό το χαμόγελο και αυτή η ζεστασιά είναι η μεγαλύτερη ικανοποίηση για μας».
Μιλώντας για την ειδική αγωγή στη χώρα, δήλωσε ότι «φέτος κάναμε μεγάλη προσπάθεια να εφαρμοστεί ο νόμος για την ειδική αγωγή.
Είχαμε 9.500 διορισμούς εκπαιδευτικού προσωπικού και 578 νέα τμήματα ειδικών σχολείων πανελλαδικά. Παρά τις δυσκολίες, θα προσπαθήσουμε να καλύψουμε τις ανάγκες».
 
Στο Δημαρχείο
Επόμενος σταθμός για τον Αλέξη Τσίπρα ήταν το Δημαρχείο, όπου στην κεντρική είσοδο του κτηρίου τον περίμενε ο δήμαρχος Π. Νίκας και μαζί ανέβηκαν στον τρίτο όροφο, όπου είναι το γραφείο του.
Με το που έφτασαν εκεί τον περίμεναν τα παιδιά του Μουσικού Σχολείου, τα οποία και έψαλαν τα κάλαντα, ενώ αμέσως μετά ο πρωθυπουργός συνομίλησε μαζί τους, ρωτώντας τι όργανο παίζει το καθένα. Θέλησε, δε, να ενημερωθεί για το Μουσικό Σχολείο, καθώς και τη λειτουργία του.
Κι αφού ολοκληρώθηκε αυτή η παιδική νότα, οι Π. Νίκας και Α. Τσίπρας κάθισαν στο γραφείο του δημάρχου, πλαισιωμένοι από αντιδημάρχους και δημοτικούς συμβούλους, ενώ στο χώρο βρίσκονταν οι δύο υπουργοί, οι βουλευτές, καθώς και τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο διάλογος των δύο αντρών μπροστά στις κάμερες ξεκίνησε με το καλωσόρισμα του δημάρχου στον κ. Τσίπρα, μη κρύβοντας τη χαρά του, αφού σε λίγο θα εγκαινίαζε ένα έργο το οποίο κυριολεκτικά αλλάζει τη μορφή της πόλης, δίνοντας μεγάλη αναπτυξιακή ώθηση στην Καλαμάτα και όλη τη Μεσσηνία.
Στη συνέχεια, ο δήμαρχος είπε ότι η Καλαμάτα είναι μια αισιόδοξη πόλη, ενώ σχετικά με τα προβλήματα της κρίσης, ανέφερε ότι τα ξεπερνά καλύτερα και ευκολότερα σε σχέση με άλλες περιοχές της πατρίδας. Δήλωσε, δε, ότι από πλευράς Δήμου γίνεται ό,τι καλύτερο μπορούν και δεν τα περιμένουν όλα από την κυβέρνηση.
Σχετικά με την ιστορία της Καλαμάτας, ενημέρωσε τον κ. Τσίπρα ότι η πόλη είναι στην καλύτερη φάση της ιστορίας της και σε αυτό έχει βοηθήσει ο αυτοκινητόδρομος, καθώς την έχει κάνει το κέντρο της Νότιας Πελοποννήσου.
Επίσης, ενημέρωσε τον κ. Τσίπρα για τα σχολεία που υπάρχουν στην πόλη και το αεροδρόμιο, ενώ μίλησε για τα οικονομικά του Δήμου. Όπως είπε, είναι σε καλή κατάσταση, αναφέροντας είναι πλεονασματικός.
 
Τα προβλήματα
Στη συνέχεια της ενημέρωσης ο κ. Νίκας ανέφερε και τα προβλήματα που υπάρχουν, με κυριότερα αυτά από τις πλημμύρες και το δάκο. Όπως σημείωσε, καταστράφηκε η παραγωγή σε σημαντικό ποσοστό και αυτό ήταν πλήγμα, αφού η πόλη ζει και από τη γεωργία, ενώ ζήτησε σχετικά τη βοήθεια του ΕΛΓΑ.
 
Τι ζήτησε
Κλείνοντας τη σύντομη ενημέρωση μπροστά στις κάμερες, ο Παναγιώτης Νίκας θέλησε να θέσει στον Αλέξη Τσίπρα τέσσερα θέματα που αφορούν στην Καλαμάτα και ζήτησε τη βοήθειά του, αφού τα χαρακτήρισε μείζονα. Όπως είπε, δε, έχει κατανόηση για την κατάσταση που επικρατεί ανά τη χώρα και έτσι θα σταθεί μόνο σε αυτά.
Πρώτο ζήτημα είναι αυτό του αεροδρομίου, που, όπως είπε, είναι το ταχύτερο της χώρας και έτσι πρέπει άμεσα να εκσυγχρονιστεί, αφού κάθε ώρα «κατεβαίνουν» δύο αεροπλάνα, ενώ θα πρέπει να μπορούν να «κατεβαίνουν» τέσσερα. Συμπλήρωσε δε ότι το αεροδρόμιο δεν είναι μόνο της Καλαμάτας, αλλά της Μεσσηνίας, της Αρκαδίας, καθώς και άλλων γειτονικών νομών, ενώ σε πρώτη φάση χρειάζονται υπάλληλοι, χώροι υποδομής, όπως και χώροι στάθμευσης των αεροπλάνων.
Στο σημείο εκείνο ο Αλ. Τσίπρας θέλησε να μάθει για τον αεροδιάδρομο, αν είναι επαρκής, και η απάντησε που πήρε ήταν θετική.
Το δεύτερο ζήτημα αφορούσε στη Δυτική Παραλία και ειδικότερα την έκταση των 49 στρεμμάτων του Δημοσίου, στην οποία, όπως είπε ο δήμαρχος, ο Δήμος έχει κάνει 4-5 έργα, αθλητικά κυρίως, και θέλει να δοθεί ο χώρος κατά χρήση και όχι ιδιοκτησιακά. Κάτι που επιδιώκει εδώ και 10 χρόνια. Το πρόβλημα, όπως εξήγησε ο κ. Νίκας, δεν είναι οικονομικό. Ο πρωθυπουργός τότε θέλησε να μάθει το ιδιοκτησιακό καθεστώς και έλαβε την απάντηση ότι αυτό ανήκει στο Δημόσιο και ειδικότερα στην ΕΤΑΔ.
Το τρίτο θέμα αφορούσε στους δρόμους Καλαμάτα- Ριζόμυλος και Ριζόμυλος- Μεθώνη. Για αυτό το ζήτημα ο Π. Νίκας είπε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο έχει αποφασίσει ο δρόμος να είναι παραλιακός, ενώ μελετητικά είναι 100% ώριμο το έργο. Το χαρακτήρισε δε έργο εθνικής σημασίας, καθώς θα υπάρξει ανάπτυξη του Μεσσηνιακού κόλπου, ενώ είναι γη που μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη όλης της περιοχής.
Κλείνοντας αναφέρθηκε στο Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, λέγοντας πως είχε υποστήριξη τα τελευταία χρόνια και έτσι ζήτησε την ίδια και φέτος.
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε το δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο για την υποδοχή, αναφέροντας πως είναι χαρά του να βρίσκεται στην Καλαμάτα, μια πόλη με μεγάλη ιστορία και δυνατότητες, που μπορεί να συνδυάσει ταυτόχρονα τον τουρισμό και την εξαιρετική παραγωγή αγροτικών προϊόντων, κυρίως αυτή του ελαιολάδου, για το οποίο, μάλιστα, φημίζεται.
Μιλώντας για τον κόσμο της πόλης, τον χαρακτήρισε αισιόδοξο, πεισματάρη, εργατικό και γενικότερα ανέφερε ότι η Καλαμάτα είναι μια πόλη που έχει αφήσει το στίγμα της και στα πολιτιστικά πράγματα. Τη χαρακτήρισε, δε, ως μία από τις ομορφότερες της Ελλάδας, αφού διαθέτει φυσική ομορφιά και πολλές δυνατότητες.
Όπως είπε ακόμη, η δική του η γενιά έμαθε την Καλαμάτα από τους σεισμούς και τις προσπάθειες που έκανε τότε ο δήμαρχος Σταύρος Μπένος, για τον οποίο συμπλήρωσε πως και τώρα έχει σημαντική συμβολή στο χώρο του πολιτισμού με το «Διάζωμα».
Μιλώντας για τη Δημοτική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, είπε ότι είναι χαρά του να έχει καλή συνεργασία, αφού αν δε συνεργαστούν, δε γίνεται να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα. Όταν, βέβαια, έρθει η ώρα των εκλογικών αναμετρήσεων ο καθένας θα πει τα δικά του, συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας, αλλά καθ’ όλη τη διάρκεια της μάχης πρέπει να υπάρχει συντονισμός των προσπαθειών προς όφελος των πολιτών.
Μιλώντας για τη χθεσινή επίσκεψη, δήλωσε χαρούμενος που ο λόγος είναι σημαντικός, καθώς είναι το πρώτο μεγάλο έργο που ολοκληρώνεται, «ένας αυτοκινητόδρομος που ολοκληρώνεται στο σύνολό του, κι αυτό αποτελεί μια εξαιρετική σημαντική είδηση».
Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι ενώ θα μπορούσε να πει ότι αυτό είναι αυτονόητο, τελικά φάνηκε ότι δεν ήταν, αφού, όπως εξήγησε, όταν βρέθηκε σε θέση ευθύνης, το έργο ήταν ήδη δύο χρόνια παρατημένο και υπήρχε, μάλιστα, μεγάλος κίνδυνος, όχι μόνο να μην ολοκληρωθεί εγκαίρως, αλλά και να χαθούν τα κονδύλια και να υπάρξει πρόστιμο. Έτσι έγινε μια διυπουργική επιτροπή και έπειτα από προσπάθεια το έργο εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ, ενώ σημαντικό ρόλο, όπως είπε ο πρωθυπουργός, έπαιξε ο Αλέξης Χαρίτσης, ο οποίος έχει καταφέρει να απορροφήσει μεγάλο ποσό για όλη τη χώρα από το ΕΣΠΑ, με το ποσοστό απορρόφησης να αγγίζει το 98%, ποσοστό ρεκόρ όπως σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας.
Συνεχίζοντας για τον περιμετρικό, είπε ότι ο κ. Σπίρτζης προσπάθησε να βάλει το έργο στις ράγες και, τελικά, φτάσαμε στην ημέρα των εγκαινίων.
Κλείνοντας ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι η χθεσινή παράδοση αποτελεί ένα μήνυμα ότι η επιστροφή στην ανάπτυξη που συντελείται ήδη οριακά από το 2016 και το 2017 αναμένεται σε μεγαλύτερους ρυθμούς, δεν είναι ένα κενό γράμμα, «είναι μια πραγματικότητα που επιτυγχάνεται με πολύ μεγάλες, επίμονες προσπάθειες, σχέδιο και δουλειά. Η χώρα συνολικά βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή στο κατώφλι αυτής της ανάκαμψης και χρειάζεται θετική διάθεση, συνεργασία και προσπάθεια για να καταφέρουμε να βγούμε από την κρίση και να γίνει αξιοποίηση των μεγάλων δυνατοτήτων που έχει». Για το λόγο αυτό, μάλιστα, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι το 2017 θα επιστρέψει στην Καλαμάτα, στο πλαίσιο μιας περιοδείας που θα γίνει σε όλη τη χώρα, ώστε να υπάρξουν συζητήσεις και σχεδιασμός για την παραγωγική ανασυγκρότηση της κάθε περιφέρειας ξεχωριστά.
Ενημέρωσε ακόμη τον Παναγιώτη Νίκα ότι το γραφείο του, όπως και των υπουργών του, είναι πάντα ανοιχτά στις προτάσεις για συνεργασία και αντιμετώπιση προβλημάτων.
Απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους, μας ευχήθηκε χρόνια πολλά, να έχουμε δουλειές που θα πληρώνουν, ενώ σχετικά με το τοπίο των ΜΜΕ πανελλαδικά και περιφερειακά, είπε ότι είναι στις προθέσεις του αυτό να ξεκαθαριστεί.
Μετά, λοιπόν, τις δηλώσεις ο Παναγιώτης Νίκας πρόσφερε στον Αλέξη Τσίπρα αναμνηστικά του Δήμου καθώς και τοπικά προϊόντα, ενώ σε αναφορά για την επανάσταση του 1821, ο κ. Τσίπρας είπε ότι πρέπει να υπάρξει συνεργασία για τη διοργάνωση των εορτασμών των 200 ετών, ώστε να δοθεί η έμφαση που αξίζει σε αυτή την περίσταση.
 
Διαμαρτυρία για το κλείσιμο του Α.Τ. Φιλιατρών
Πέρα από τους δεκάδες αστυνομικούς που υπήρχαν σε κάθε σημείο από το οποίο πέρασε ο πρωθυπουργός, διαμαρτυρία που αφορούσε στους αστυνομικούς υπήρξε στην οδό Αθηνών, απέναντι από το Δημαρχείο.
Ειδικότερα, κάτοικοι των Φιλιατρών είχαν στήσει πανό και περίμεναν τον πρωθυπουργό για να του εκφράσουν την αντίθεσή τους στο κλείσιμο του Α.Τ. Φιλιατρών.
Τελικά, έπειτα από διαβουλεύσεις Αστυνομίας και κατοίκων η διαμαρτυρία σταμάτησε ειρηνικά, αφού δόθηκε η υπόσχεση ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντούσε αντιπροσωπεία των κατοίκων.
Σε σχετική δε ανακοίνωση του Δήμου Τριφυλίας αναφέρεται: «Ενημερώνουμε ότι σήμερα 23/12/2016 (σ.σ. χθες) αντιπροσωπεία δημοτικών και τοπικών συμβούλων της Δημοτικής Ενότητας Φιλιατρών του Δήμου Τριφυλίας διαδήλωσε έξω από το Δημαρχιακό Μέγαρο Καλαμάτας την πλήρη αντίθεση του φιλιατρινού λαού στην κατάργηση του Αστυνομικού Τμήματος Φιλιατρών και ζήτησε συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, που επισκεπτόταν την περιοχή. Ο κ. πρωθυπουργός ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημά μας για συνάντηση μαζί του και τον ευχαριστούμε ιδιαιτέρως γι’ αυτό.
Στη συνάντηση, από την αντιπροσωπεία εκτέθηκε η αναγκαιότητα διατήρησης και ενίσχυσης της λειτουργίας του Αστυνομικου Τμήματος Φιλιατρών και του ζητήθηκε άμεση πολιτική παρέμβαση για να αρθεί η αδικία που γίνεται στην πόλη των Φιλιατρών.
Ο κ. πρωθυπουργός άκουσε με ενδιαφέρον τις απόψεις μας και δεσμεύτηκε να εξετάσει ο ίδιος το θέμα και να μας απαντήσει σε σύντομο χρονικό διάστημα». 

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση