Μήνυμα ελπίδας έστειλε χθες από την Καλαμάτα ο Γιώργος Κατρούγκαλος

Μήνυμα ελπίδας έστειλε χθες από την Καλαμάτα  ο Γιώργος Κατρούγκαλος

Συνέντευξη Τύπου χθες στην Καλαμάτα, παρουσία των βουλευτών Μεσσηνίας και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ
 
 Η ανάπαυλα των εορταστικών ημερών επιβάλλει στην κυβέρνηση να στραφεί στο εσωτερικό, με περιοδείες κορυφαίων στελεχών της στην περιφέρεια. Έτσι, χθες το πρωί, από την Καλαμάτα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, παρουσία και των δύο άλλων βουλευτών Μεσσηνίας, Γιώτας Κοζομπόλη – Αμανατίδη και Πέτρου Κωνσταντινέα, αλλά και του γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής, Σπύρου Μωρακέα, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης.
Ο κ. Κατρούγκαλος προχώρησε σε ευοίωνες προβλέψεις για την ελληνική οικονομία, εκτιμώντας ότι, παρά τις καταστροφολογικές και κινδυνολογικές προβλέψεις πολλών, η ελληνική οικονομία μπαίνει σε θετική φάση και η λέξη ανάπτυξη θα αρχίσει πλέον να περνά το επόμενο διάστημα και στην πραγματική οικονομία, δηλαδή στους πολίτες, αφού σκοπός της κυβέρνησης δεν είναι «να ευημερούν οι αριθμοί, αλλά η κοινωνία».
Στη συνέχεια, επισήμανε ότι η κυβέρνηση παρεμβαίνει και πετυχαίνει να αλλάξει τους πολιτικούς συσχετισμούς στην Ευρώπη. Παραδέχτηκε δε ότι οι ακραίοι συντηρητικοί κύκλοι της Ευρώπης διατηρούν ισχύ, αλλά σχολίασε ότι δεν αποτελούν πλέον την πλειοψηφική τάση και αυτό φάνηκε και στις εξελίξεις που αφορούν στα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.
Εξέφρασε, μάλιστα, τη βεβαιότητα ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς υποχωρήσεις από την κυβέρνηση, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα εργασιακά, αν και σχολίασε ότι «ο σκοπός μας δεν είναι να κάνουμε την Ελλάδα Κούγκι».
Για τη διαμόρφωση των πολιτικών συσχετισμών στην Ευρώπη, ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε ότι «η προσπάθεια που ξεκίνησε από την πρώτη περίοδο της διακυβέρνησής μας, από τις πρώτες εκλογές, να επέμβουμε και να αρχίζουμε σταδιακά να αλλάζουμε τους συσχετισμούς δύναμης στην Ευρώπη, αρχίζει να αποδίδει καρπούς. Ήδη οι σοσιαλδημοκράτες στην Ευρώπη έχουν επιλέξει στρατηγικά να απεμπλακούν από την προηγούμενή τους συμμαχία με τις συντηρητικές δυνάμεις».
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε ακόμη την αισιοδοξία του για την έκβαση της δεύτερης αξιολόγησης, τονίζοντας ότι «χωρίς να υποχωρήσουμε στα κρίσιμα θέματα, ειδικά στα εργασιακά, θα ολοκληρωθεί αυτή η αξιολόγηση με απομόνωση ξανά των ακραίων δυνάμεων στην Ευρώπη, προς απογοήτευση και των Ελλήνων υποστηρικτών τους».
Ερωτηθείς για το ύφος της επιστολής Τσακαλώτου σχετικά με το μέρισμα από το πλεόνασμα που δόθηκε στους συνταξιούχους, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών μίλησε για «αναγκαίο διπλωματικό χειρισμό, για να αδρανοποιήσουμε αυτούς που θέλουν όχι το καλό της χώρας ούτε το καλό της Ευρώπης».
Επιπρόσθετα, σε ερώτηση του “Θάρρους” για τις δημοσκοπήσεις, σύμφωνα με τις οποίες οι ερωτώμενοι δε φαίνεται να ενστερνίζονται την αισιοδοξία της κυβέρνησης για βελτίωση της κατάστασης, ο κ. Κατρούγκαλος, αφού άφησε αιχμές για την αντικειμενικότητα αυτών των ερευνών και σχολίασε τις αποτυχημένες προβλέψεις τους επανειλημμένως στο πρόσφατο παρελθόν, τόνισε ότι ακόμη και αυτές που δημοσιεύονται την τελευταία περίοδο δε δείχνουν τη Νέα Δημοκρατία να ξεπερνά τα ιστορικά αρνητικά ποσοστά της.
Πρόσθεσε δε ότι οι ψηφοφόροι που φαίνεται να αποστασιοποιούνται από το ΣΥΡΙΖΑ δεν πηγαίνουν σε άλλον κομματικό σχηματισμό και εκτίμησε ότι αυτό δείχνει πως οι πολίτες περιμένουν να δουν τα χειροπιαστά αποτελέσματα των προσπαθειών της κυβέρνησης.
Αναφερόμενος στις δράσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της Μεσσηνίας, υποστήριξε ότι πρώτος στόχος, πλέον, είναι ο δρόμος Καλαμάτα – Μεσσήνη – Ριζόμυλος- Πύλος. Δεν παρέλειψε, όμως να αναφερθεί και στο δρόμο Καλό Νερό – Τσακώνα, στο πρόγραμμα για την ανάπτυξη και βελτίωση των υπηρεσιών υγείας, αλλά και στον προγραμματισμό για τον τουρισμό και τον τουριστικό τομέα.
Στο σημείο αυτό τόνισε ότι το μεγαλύτερο βάρος επωμίζονται οι υπόλοιποι δύο βουλευτές του νομού, αλλά και τα στελέχη της Νομαρχιακής Επιτροπής.
Εξειδικεύοντας το θέμα των υποδομών, σημείωσε ότι “δεν είμαστε Μαυρογιαλούροι, υπάρχει σχεδιασμός που πολύ σύντομα θα δώσει κι άλλα έργα».
Από την πλευρά της, η Γιώτα Κοζομπόλη είπε στη σύντομη παρέμβασή της ότι και το 2016 ήταν μια δύσκολη χρονιά, αλλά πλέον υπάρχει φως στο βάθος του τούνελ. «Υπάρχουν εμφανή σημάδια ανάκαμψης, προχωρούμε σταθερά στη δημιουργία κοινωνικού κράτους, ενώ για τη Μεσσηνία, προτεραιότητα θα πρέπει να δώσουμε και στον αγροτικό τομέα».
Τέλος, ο Σπύρος Μωρακέας χαρακτήρισε «φτηνή» την κριτική τοπικών στελεχών της Νέας Δημοκρατίας στο θέμα των υποδομών του νομού, αφού η κυβέρνηση έπρεπε να χειριστεί «λεόντειες συμβάσεις κατά του δημοσίου συμφέροντος».

Του Αντώνη Πετρόγιαννη