Κέντρο Επαγγελματικής & Οικογενειακής Υποστήριξης στην Καλαμάτα από τα Παιδικά Χωριά SOS

Κέντρο Επαγγελματικής & Οικογενειακής Υποστήριξης στην Καλαμάτα από τα Παιδικά Χωριά SOS

Στην Ελλάδα που μαστίζεται από την ανεργία και τα περισσότερα νοικοκυριά αντιμετωπίζουν κοινωνικοοικονομικά προβλήματα, κάθε κίνηση που μπορεί να βοηθήσει αυτές τις οικογένειες αποτελεί χαραμάδα ελπίδας και αισιοδοξίας.
Κάτι παραπάνω από χαραμάδα αποτελεί το Κέντρο Επαγγελματικής και Οικογενειακής Υποστήριξης των Παιδικών Χωριών SOS, το οποίο ανοίγει τις πόρτες του επίσημα αύριο Παρασκευή με την τελετή εγκαινίων στις 5.00 το απόγευμα.

Το Κέντρο βρίσκεται στο Ιστορικό Κέντρο και ειδικότερα στη συμβολή των οδών Βιλεαρδουίνου & Αγίου Ιωάννου (στο τέλος της δεύτερης οδού).
Το μεγάλο αυτό κτήριο, που έχει διαμορφωθεί πλέον σε έναν πολυχώρο, «πέρασε» στα Παιδικά Χωριά SOS έπειτα από κληροδότημα της φαρμακοποιού Παναγιώτας Κανελλέα, ενώ το νέο πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου.

Για τη νέα αυτή υποστηρικτική δομή μίλησαν χθες το μέλος της Ομάδας Στήριξης των Παιδικών Χωριών SOS Καλαμάτας, Αλεξάνδρα Κανελλοπούλου, καθώς και η κοινωνική λειτουργός και υπεύθυνη του συγκεκριμένου Κέντρου, Γιώτα Κοπίτα.
 
Τι είναι και σε ποιους απευθύνεται
Το Κέντρο χωρίζεται σε δύο άξονες, ο πρώτος αφορά στην υποστήριξη και την επαγγελματική συμβουλευτική σε άνεργους γονείς που αντιμετωπίζουν κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα. Στόχος σε αυτόν τον άξονα είναι οι γονείς που έχουν πρόβλημα για αρχή να ενδυναμωθούν και στη συνέχεια να κινητοποιηθούν σε προσωπικό αλλά και επαγγελματικό επίπεδο.
Μέσα από αυτή την υποστήριξη υπάρχει η δυνατότητα συμμετοχής σε προγράμματα μαθητείας, που στοχεύουν στη βελτίωση του εκπαιδευτικού επιπέδου των γονέων, όπως και στην ανάπτυξη επαγγελματικών δεξιοτήτων, με τελικό στόχο να αποκτήσουν περισσότερες εργασιακές ευκαιρίες.

Ο δεύτερος άξονας, που αφορά στα παιδιά αυτών των οικογενειών, έχει ως στόχο την υποστήριξη και τη φροντίδα τους. Ειδικότερα, σε καθημερινή βάση τα παιδιά μπορούν να βρίσκονται σε ένα χώρο που είναι ασφαλής και υποστηρικτικός, όπου θα λαμβάνουν υπηρεσίες μαθησιακής υποστήριξης, καθώς και δημιουργικής απασχόλησης.
Να σημειωθεί πως για αυτό το λόγο υπάρχουν κοινωνική λειτουργός, ψυχολόγος που κάνει την επαγγελματική συμβουλευτική στους γονείς,  εκπαιδευτικοί για το πρόγραμμα της μαθησιακής υποστήριξης, νηπιαγωγός και εκπαιδευτικός για τους Η/Υ για γονείς.

Τα παιδιά, λοιπόν, που θα πηγαίνουν στο Κέντρο θα μπορούν να καλύψουν τις σχολικές τους υποχρεώσεις και παράλληλα να αναπτύξουν τις ψυχοκοινωνικές τους δεξιότητες.
Τέλος, να σημειωθεί ότι αυτό το δεύτερο Κέντρο λειτουργεί καθημερινά από τις 9.00 το πρωί έως τις 8.00 το βράδυ, ενώ το Σάββατο από τις 9.00 το πρωί έως τις 2.00 μετά το μεσημέρι.
Τα δε παιδιά μπορούν να πηγαίνουν από τις 2.00 μετά το μεσημέρι έως τις 8.00 το βράδυ, ενώ θα τους προσφέρεται και ένα γεύμα.

Η προσφορά των Παιδικών Χωριών SOS στην Καλαμάτα μέχρι σήμερα
Τα Παιδικά Χωριά SOS άνοιξαν στην πόλη το 2010 μια μεγάλη αγκαλιά φροντίδας με την τότε δημιουργία του Κέντρου Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας. Από τότε μέχρι σήμερα έχει στηριχτεί και στηρίζεται μεγάλος αριθμός οικογενειών και παιδιών που έχουν ανάγκη, όπως είπε η κα Κανελλοπούλου.
Έτσι, λοιπόν, έπειτα από 7 χρόνια τα Παιδικά Χωριά προχωρούν ένα βήμα παρακάτω και δημιουργούν ένα δεύτερο Κέντρο, με τα δύο αυτά Κέντρα να έχουν άμεση συνεργασία.
Αν και όπως είναι τα πράγματα και στην Καλαμάτα, ακόμη και 5 κέντρα να υπήρχαν στην πόλη ούτε τότε θα ήταν αρκετά για να αντιμετωπιστούν τα περιστατικά.
Για αυτό το λόγο, όπως είπαν οι άνθρωποι των Χωριών, γίνεται επιστημονική αξιολόγηση των περιστατικών, αφού τα αιτήματα είναι πάρα πολλά και είναι αδύνατο να ικανοποιηθούν όλα.
Στην αρχή το πρώτο Κέντρο ξεκίνησε με 5 παιδιά, μετά αυτά έγιναν 8 και μέχρι σήμερα έχουν στηριχτεί εκατοντάδες. Αρκεί να σημειωθεί ότι μόνο πέρυσι υπήρξε στήριξη σε πάνω από 200 παιδιά και 90 οικογένειες.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση