Η ταβέρνα του Κώστα Βασιλειάδη στις 20 καλύτερες της Greek Gastronomy Guide

Η ταβέρνα του Κώστα Βασιλειάδη στις 20 καλύτερες της Greek Gastronomy Guide

Η ελληνική παραδοσιακή ταβέρνα έχει μια ιστορία που κρατάει πάνω από 2.500 χρόνια. Ξεκινώντας από τα καπηλειά της αρχαίας Ελλάδας και περνώντας από τα «μαγέρικα» του Βυζαντίου, τις οθωμανικές «λοκάντες» και τα ρεμπέτικα στέκια των προσφύγων της Μικράς Ασίας, η ταβέρνα παρέμεινε αναπόσπαστο στοιχείο της ζωής του Έλληνα έως τις ημέρες μας.
Αυτά ως εισαγωγή για να σας ενημερώσουμε ότι η ιστοσελίδα ελληνικής γαστρονομίας Greek Gastronomy Guide συμπεριέλαβε στις 20 ελληνικές ταβέρνες της χρονιάς και μία καλαματιανή! Αυτή του Κώστα Βασιλειάδη στη συνοικία Μπουρνιάς…
Σύμφωνα με το σχετικό κείμενο που συνοδεύει το ρεπορτάζ: «Τέλος χρονιάς, και να ’σου οι απολογισμοί. Να μαζευτεί στο νου το υλικό, να ζυγιασθεί, αλλά και να ζυγισθεί για να δούμε κατά πού γέρνει η ζυγαριά. Μα ό,τι και να γίνει, εμείς θα βαστήξουμε τις ομορφιές και θα διώξουμε στη λήθη τις ασχήμιες και τα πράγματα που μας πλήγωσαν.
Στο κομμάτι της ελληνικής γαστρονομίας η κατάσταση βελτιώνεται συστηματικά. Μια συνεχής ποιοτική άνοδος στα προϊόντα, νέες αφίξεις στην εστίαση, φερέλπιδες σεφ, φιλόδοξες πρωτοβουλίες και κυρίως συλλογικές δράσεις που διαμορφώνουν τοπικές ταυτότητες και δημιουργούν γαστρονομικούς προορισμούς.
Κλείνοντας τη χρονιά, θα αναφερθώ σε είκοσι ταβέρνες που φέτος μας δώσαν το μήνυμα ότι η ελληνική κουζίνα καλά κρατεί. Κάθε ταβέρνα κι ένας τόπος. Αυθαιρεσία μεγάλη, μακάρι να μπορούσα να διαλέξω άλλες 100. Τα κριτήρια – όπως πάντα σε μένα – ανθρωποκεντρικά, τοποκεντρικά και ατμοσφαιροκεντρικά!
Ελληνικό φαγάκι, απλά πράγματα, να βλέπεις και να αντιλαμβάνεσαι τι τρως. Το φαγητό να μην είναι μια σπαζοκεφαλιά, ένα τεστ γαστριμαργικών γνώσεων, η ατμόσφαιρα να είναι οικεία, χαλαρή, μάλιστα κάπου επέλεξα να είναι και ανυψωτική, όπου η γαστρονομία παντρεύεται με τους αιώνιους συνοδούς της… το τραγούδι και τη διασκέδαση… και δημιουργεί αναταράξεις!
Είκοσι ταβερνάκια και ταβέρνες της Ελλάδας. Δεν ξέρουν τι σημαίνουν βραβεία και διακρίσεις, τα περισσότερα δε γνωρίζουν καν τον όρο gourmet και γκουρμεδιές. Αποτελούν όμως τον κορμό της ελληνικής κουζίνας και εκπροσωπούν εκατοντάδες έντιμους επαγγελματίες που παλεύουν για την επιβίωση και για να διατηρηθούν οι γευστικές μνήμες του τόπου.
 
Η ταβέρνα του Κώστα Βασιλειάδη
Δεν είναι εύκολο να βρεις την ταβέρνα του Κώστα Βασιλειάδη, αφού ούτε ταμπέλα θέλει να βάλει. Είναι όμως η γευστική έκπληξη της περιοχής, στ’ Αρμένικα, στη βιομηχανική ζώνη της Καλαμάτας, στη θέση Μπουρνιάς. Εκεί μόνο με GPS ή με κανένα ντόπιο φίλο μπορείς να φτάσεις, αφού διασχίσεις οριζοντίως και καθέτως τα εντυπωσιακά μποστάνια της περιοχής, γεμάτα λάχανα, αραβίδες, κουνουπίδια. Χαμένη μέσα στους μπαξέδες η ταβέρνα «Στου Κώστα» θυμίζει τις κλασικές ταβέρνες της επαρχίας, με αναρτημένες σημαίες της Ελληνικής Επανάστασης, «Ταν ή επί τας», «Εν τούτω νίκα» του Βυζαντίου, αλλά και με φωτογραφίες Καζαντζίδη!
Ο κόσμος λαϊκός, αλλά και ψαγμένοι, κάθε λογής άνθρωποι έρχονται εδώ για το μεσημεριανό τους (σερβίρει μόνο μεσημέρι).
Πολλοί θεωρούν ότι έχει το καλύτερο λαϊκό φαγητό της Καλαμάτας.