Μπορεί κάλλιστα να ονομαστεί το 2017 «έτος του Προκρούστη», αφού ασφαλισμένοι αλλά και συνταξιούχοι ετοιμάζονται να δουν δραστικές περικοπές στα συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα.
Ο λόγος, βέβαια, βρίσκεται στην ενεργοποίηση του νόμου Κατρούγκαλου, ο οποίος μπορεί να ψηφίστηκε τον προηγούμενο Μάιο, αλλά ενεργοποιήθηκε από την 1η Ιανουαρίου, με αποτέλεσμα να βρεθούν πολλοί με μειωμένες συντάξεις αλλά και αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών…
Τις μεγάλες αυτές αλλαγές (προς το δυσμενέστερο βέβαια αφού και η τωρινή κυβέρνηση δεν ξέφυγε από τον κανόνα –όπως άλλωστε και όλες οι κυβερνήσεις από το 1990 και εντεύθεν- να μη βλέπει ότι το πρόβλημα ρευστότητας του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης βρίσκεται στη μαύρη-ανασφάλιστη εργασία και όχι στις παροχές του ασφαλιστικού συστήματος) ήρθε να επικαιροποιήσει το ανταριασμένο σύννεφο των εγκυκλίων που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης μέσα στις εορταστικές αργίες (ώστε να εξασφαλίσει τη μικρότερη δυνατή δημοσιοποίηση, όπως ακριβώς έκαναν και οι προκάτοχοί τους).
Βέβαια, το μεγάλο διακύβευμα και συνάμα ο άγνωστος Χ του έτους είναι οι μειώσεις στις συντάξεις που μπορεί τώρα να μην έχουν ακόμη πραγματοποιηθεί, αλλά η δαμόκλειος σπάθη κρέμεται πάνω από αυτές, και το αν τελικά θα πέσει εξαρτάται από την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Αναφερόμαστε στον περίφημο «κόφτη» που ήδη έχει αποφασιστεί από την κυβέρνηση και έχουν ενημερωθεί προς τούτο οι δανειστές μας, ότι ενδεχόμενη απόκλιση της πορείας των εσόδων θα φέρει ενεργοποίησή του, η οποία θα «κουρέψει» τις καταβαλλόμενες συντάξεις…
Υπό αυτά τα δεδομένα όσοι αποχώρησαν από την εργασία τους προκειμένου να λάβουν τη σύνταξή τους μετά τη 13η Μαΐου 2016 (ημέρα που τέθηκε σε ισχύ ο νόμος Κατρούγκαλου), έχουν να περιμένουν μεγάλες περικοπές στις συντάξιμες αποδοχές μέσω της κατακρήμνισης των ποσοστών αναπλήρωσης και του υπολογισμού όλων των ετών του ασφαλιστικού τους βίου.
Βέβαια, όσοι εξήλθαν νωρίτερα από τη 13η Μαΐου 2016, μπορούν να αισθάνονται τυχεροί μέχρι το τέλος του 2018, καθώς αν μέχρι τότε δεν επέλθει η άνοιξη στα οικονομικά του κράτους, τότε καθίσταται βέβαιο ότι από την 1η-1-2019 θα δουν δραστικές περικοπές στις υφιστάμενες συντάξεις τους…
Μιλάμε για το θεσμό της προσωπικής διαφοράς που ήδη πριν ακόμη εφαρμοστεί «τρίζει» και τίθεται υπό αμφισβήτηση από τους δανειστές που πιέζουν να μην καταβληθεί από τώρα, ώστε να κλείσει η μαύρη τρύπα ύψους 4,5 δισ. ευρώ στα δημόσια οικονομικά.
Οι μεγάλοι χαμένοι δεν είναι άλλοι από τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους που καλούνται να πληρώσουν το μάρμαρο της κρίσης του ασφαλιστικού συστήματος.
Αυτή, λοιπόν, η κατηγορία των ασφαλισμένων (κυρίως όσοι ασφαλίζονται στον ΟΑΕΕ και στο ΕΤΑΑ που ασφαλίζει υγειονομικούς, νομικούς και μηχανικούς), που εδώ και πολλά έτη αγωνίζονται να κρατηθούν και να μη βάλουν λουκέτο (άλλωστε, 6 στους 10 δεν πληρώνουν τα ασφάλιστρά τους) λόγω της ακολουθούμενης μνημονιακής πολιτικής, καλούνται να δώσουν χρήματα που δε διαθέτουν και μάλιστα χωρίς ανταπόδοση (αφού οι συντάξεις με τον νέο τρόπο υπολογισμού μετατρέπονται σε φιλοδωρήματα).
Όλοι, λοιπόν, αυτοί οι αυτοαπασχολούμενοι δεν θα καταβάλουν πλέον ασφαλιστικές εισφορές στη βάση τεκμαρτών εισοδημάτων, αλλά με βάση το καθαρό φορολογητέο εισόδημά τους.
Η μεγάλη αλλαγή βέβαια αφορά στο σύνολο των αποδοχών, αφού πλέον θεσπίζεται για την κύρια σύνταξη να σπάει σε δύο κομμάτια: την εθνική και την ανταποδοτική. Η πλήρης εθνική σύνταξη είναι 384 ευρώ μηνιαίως και καταβάλλεται εφόσον έχουν συμπληρωθεί τουλάχιστον 20 έτη ασφάλισης.
Όσοι αποχωρούν με 15-20 έτη, θα λάβουν εθνική σύνταξη μειωμένη κατά 2% για κάθε έτος που υπολείπεται της 20ετίας και επίσης ποσόν αυστηρά αναλογικό των ετών, μηνών και ημερών ασφάλισης που έχουν.
Ως ανώτατο πλαφόν μείωσης ορίζεται το 30% (δεν ισχύει η επιπλέον μείωση του 10% που προέβλεψε το τρίτο μνημόνιο).
Η απομείωση της εθνικής σύνταξης για όσους έχουν λιγότερα από 20 χρόνια ισχύει και για τους αναπήρους, ενώ το σύστημα πλέον είναι ενιαίο και οι ίδιοι κανόνες εφαρμόζονται και για ελευθεροεπαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.
Οι 10 μεγάλες αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα
