Το φυσικό αέριο το 2020 στην Πελοπόννησο

Το φυσικό αέριο το 2020 στην Πελοπόννησο

Στο σχέδιο που υλοποιεί η Εταιρεία Διανομής Αερίου Λοιπής Ελλάδος -θυγατρική της ΔΕΠΑ- για την επέκταση του δικτύου διανομής αερίου στην περιφέρεια της χώρας, αναφέρθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε την Παρασκευή στην Πάτρα.
Όπως είπε ο υπουργός, η β’ φάση του σχεδίου, που περιλαμβάνει και την Πελοπόννησο, προβλέπεται να έχει προχωρήσει ως το 2020, πριν από το αρχικά εκτιμώμενο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης.
Σύμφωνα, όμως, με παλιότερο προγραμματισμό της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ), θα πρέπει να περιμένουμε μια δεκαετία (!) ακόμα για να δούμε το έργο να υλοποιείται και για τη Μεσσηνία.
Σύμφωνα με εξαγγελίες των προηγούμενων μηνών, δημοπρατούνται άμεσα, με στόχο να ξεκινήσει η κατασκευή τους το πρώτο 3μηνο του 2017, τέσσερα σημαντικά ενεργειακά έργα στον κλάδο του φυσικού αερίου, συνολικού προϋπολογισμού 250 εκατ. ευρώ, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2014-2020. 
Πρόκειται για την κατασκευή υποδομών διανομής φυσικού αερίου σε έξι πόλεις της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και σε 6 πόλεις της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.
Εκείνο, ωστόσο, που δεν έχει αναδειχθεί επαρκώς είναι το γεγονός ότι η ΔΕΠΑ προσπαθούσε επί πολλά χρόνια να διευρύνει τις γεωγραφικές περιοχές διείσδυσης του αερίου, αλλά οι προσπάθειες αυτές συναντούσαν την απόλυτη αποτυχία.
Τα αιτήματα που δέχεται η ΔΕΠΑ από μεμονωμένους Δήμους, πόλεις κ.λπ. που ζητούν να αποκτήσουν πρόσβαση στο φυσικό αέριο, είναι πραγματικά εντυπωσιακά, αλλά προφανώς η επιχείρηση δεν μπορεί να τα ικανοποιήσει όλα, γιατί ο σχεδιασμός της βασίζεται σε τεχνοοικονομικές παραμέτρους, δηλαδή στατιστικά δεδομένα των τελευταίων ετών, εκτίμηση προοπτικών, κοστολογίων και εμπορικών στοιχείων (κατανάλωση) των επιλεγμένων περιοχών, από τα οποία προκύπτει το κατά πόσον είναι βιώσιμη κάθε προτεινόμενη επέκταση.
Με βάση τα παραπάνω πραγματικά δεδομένα, την επέκταση του δικτύου μέχρι την Καλαμάτα θα πρέπει να την ξεχάσουμε για επόμενα χρόνια.