Το 3o Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας κερδίζει το «στοίχημα»….

Το 3o Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ  Καλαμάτας κερδίζει το «στοίχημα»….

Μια υψηλού επιπέδου Πολιτιστική Εκδήλωση
 
Μπορεί η πόλη της Καλαμάτας να μην κατάφερε να κερδίσει τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας του 2021, ωστόσο συνεχίζει ακάθεκτη την «πλούσια» πολιτιστική της παράδοση και διαδρομή… Τις ημέρες αυτές διεξάγεται στην πόλη το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, που φέτος είναι αφιερωμένο στα «ανθρώπινα δικαιώματα και το προσφυγικό».
Μέσα σ’ ένα δυσμενές οικονομικά περιβάλλον, όπως αυτό που βιώνει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια, αυτού του μεγέθους πολιτιστικές εκδηλώσεις, ειδικά σε μια επαρχιακή πόλη ,αποτελούν «πολυτέλεια».
Σ’ αυτό το σημείο θα πρέπει να τονιστεί η συμβολή των δεκάδων εθελοντών, που από την πρώτη στιγμή «αγκάλιασαν» το εγχείρημα της Καλαματιανής σκηνοθέτιδος και καλλιτεχνικής διευθύντριας του Φεστιβάλ, Τζίνας Πετροπούλου, και βοηθούν με όλες τους τις δυνάμεις, ώστε το Φεστιβάλ, όχι μόνο να συνεχίζεται, αλλά χρόνο με το χρόνο να «πηγαίνει» όλο και ψηλότερα…
75 ταινίες, 50 ξένες και 25 ελληνικές, εκ των οποίων οι 41 παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, προβάλλονται καθημερινά στην αίθουσα «Θεόδωρος Αγγελόπουλος» του Εργατικού Κέντρου από την περασμένη Παρασκευή έως και τις 30 Ιανουαρίου. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη, ενώ διεξάγονται δράσεις, όπως μουσικές εκδηλώσεις, ομιλίες, καθώς και σεμινάρια από Έλληνες και ξένους δημιουργούς.

16326536_10211569327259897_817438454_o.jpg
 
Οι δεκάδες συμμετοχές από καταξιωμένους και βραβευμένους Έλληνες και ξένους δημιουργούς, καθώς και η μέχρι τώρα συμμετοχή του κόσμου, αποδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο ότι το «Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας» κερδίζει το «στοίχημα» της αναγνώρισης και αποτελεί πλέον «θεσμό», όχι μόνο για την Καλαμάτα, αλλά για ολόκληρη τη χώρα…
Το «Θάρρος» συνάντησε δυο νεαρούς ξένους σκηνοθέτες που βρίσκονται στην Καλαμάτα για πρώτη φορά, συμμετείχαν με τα δικά τους ντοκιμαντέρ στο Φεστιβάλ και μας μίλησαν για την εμπειρία τους…
 
Enea Gega
 “Humanity is migrating”

photo.jpg
 
Ο Αλβανός σκηνοθέτης, Ενέα Γκέγκα, συμμετέχει για πρώτη φορά στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας… Την περασμένη Κυριακή προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ του “Humanity is migrating” – « Η ανθρωπότητα μεταναστεύει»… Ο νεαρός Αλβανός δημιουργός ακολούθησε ένα οδοιπορικό που ξεκίνησε από τους καταυλισμούς προσφύγων στην Ειδομένη στα σύνορα της Ελλάδας με τα Σκόπια… και φτάνει μέχρι την Ολλανδία. Σκοπός του να παρουσιάσει τα όσα διαπίστωσε «ιδίοις όμμασι» από τις περιπέτειες και τις αντιξοότητες στη διαδρομή των προσφύγων… μέχρι και τον προορισμό τους και το όνειρο για μια καλύτερη ζωή… Εικόνες που ο ίδιος δεν πρόκειται να ξεχάσει, όπως σημείωσε, ενώ πρόσθεσε ότι για μεγάλο χρονικό διάστημα, αφότου ολοκλήρωσε το ντοκιμαντέρ, είχε «εφιάλτες»…
Σχετικά με τη μέχρι τώρα εμπειρία του στο Φεστιβάλ της Καλαμάτας, ο ίδιος μας τόνισε τον ενθουσιασμό του για το επίπεδο, καθώς το χαρακτήρισε ως το καλύτερο απ’ όσα έχει πάρει μέρος μέχρι τώρα, ενώ με κολακευτικά λόγια μίλησε και για την πόλη της Καλαμάτας, για την ομορφιά της, αλλά και την «ελληνική φιλοξενία» που βιώνει αυτές τις ημέρες εδώ…
 
Vincent Fοrster
“The wound that needs to be healed”

IMG_3690.JPG
 
Ο νεαρός Γερμανός σκηνοθέτης, από το Βερολίνο, Βίνσεντ Φόρστερ, στο ντοκιμαντέρ του που προβλήθηκε στο Διεθνές Φεστιβάλ Καλαμάτας με τον τίτλο “The wound that needs to be healed” – «Η πληγή που πρέπει να επουλωθεί», καταπιάνεται με τα ισπανο-μαροκινά σύνορα … Το ντοκιμαντέρ του δεν ασχολείται τόσο με το προσφυγικό ζήτημα όσο με την ύπαρξη συνόρων στον 21ο αιώνα και την επίδρασή τους στους κατοίκους που ζουν δίπλα σε αυτά… Η ιστορία του ξετυλίγεται στις περιοχές της Θέουτα και της Μελίγια, που, αν και βρίσκονται στην Αφρική, ανήκουν στην Ισπανία…
Σχετικά με την πρώτη του συμμετοχή στο Φεστιβάλ της Καλαμάτας, ο Βίνσεντ δηλώνει πολύ χαρούμενος τόσο με το επίπεδο της διοργάνωσης όσο και με την πόλη, καθώς, όπως μας δήλωσε, ζώντας ο ίδιος τα τελευταία χρόνια στο Εδιμβούργο, ο ήλιος του είχε λείψει αρκετά…
Τέλος, ελπίζει να συμμετέχει και του χρόνου στο Διεθνές Φεστιβάλ Καλαμάτας, εφόσον έχει ολοκληρώσει το νέο του ντοκιμαντέρ, το οποίο έχει ήδη ξεκινήσει να επεξεργάζεται… 

Του Κώστα Γαζούλη


Σημερινό πρόγραμμα
Το πρόγραμμα προβολών ανοίγει σήμερα στις 3.00 μ.μ. με το ντοκιμαντέρ του Ahmad Seyedkeshmiri “I opened my wings in the depth” (Άνοιξα τα φτερά μου στο βάθος). Βετεράνοι πολεμιστές αποφάσισαν να κάνουν ένα άγαλμα στη μνήμη των φίλων τους – μαρτύρων του πολέμου Ιράν – Ιράκ. Στη συνέχεια, το εγκατέστησαν στο βυθό, σε ένα σημείο του Περσικού Κόλπου. Όλοι αυτοί οι πολεμιστές είναι άτομα με ειδικές ανάγκες…
Στις 3.30 μ.μ. θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ Between a Garden and the Sea (Ανάμεσα σε έναν κήπο και στη θάλασσα) της Ariane Lorrain. Αυτό το οπτικό ποίημα τεκμηριώνει τον κατακερματισμό του εδάφους στην Παλαιστίνη ως ιμπρεσιονιστική ταινία – οδόφραγμα.
Στις 4.00 μ.μ. θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ του Miguel G. Morales από την Ισπανία The hands (Τα χέρια), ένα φιλμ για τους εργαζόμενους υπό τη διαχείριση του καλλιτέχνη Cεsar Manrique, που υλοποιούν το όνειρό του για το νησί Lanzarote των Καναρίων Νήσων στη δεκαετία του ’60.
Ακολουθεί το ντοκιμαντέρ People of Love and Rage (Άνθρωποι της αγάπης και της οργής) του Stefano Casertano από την Ιταλία. Ο Massimo, ένας πρώην τοξικομανής και επί χρόνια κατάδικος και ο Alessandro, ένας καλλιτέχνης, αποφασίζουν να συνεργαστούν και να δημιουργήσουν μια οργάνωση για «χειροτεχνίες και τέχνες» για την παροχή εναλλακτικών λύσεων στους νέους και ανέργους. Το όνειρό τους πρέπει να αντιμετωπίσει τα όρια του περιβάλλοντος, καθώς και τα όρια μέσα τους, λόγω της σκληρής ανατροφής τους.
Στις 6.30 μ.μ. θα προβληθεί, παρουσία του σκηνοθέτη του Δημήτρη Πολυδωρόπουλου, το ντοκιμαντέρ “New Generation Got Game”. Αφορά ένα τουρνουά μπάσκετ που διεξήχθη στην Αθήνα και στη Σύρο, με παιδιά διάφορων εθνικοτήτων που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα.
Οι προβολές θα κλείσουν στις 7.30 μ.μ. με το ντοκιμαντέρ των Βασίλη Κεχαγιά και Γιάννης Βαλτή “1000 Miles”. Η Πένυ και ο Τζορτζ ξεκίνησαν το ταξίδι τους το Μάρτιο του 2005. Χρειάστηκαν τρεις μήνες για να διανύσουν τα 1000 μίλια. Μέχρι το 2014, η Πένυ και ο Τζορτζ έκαναν συνολικά 4 μεγάλα ταξίδια διασχίζοντας τουλάχιστον 3.000 μίλια μέσα από την άγρια ελληνική φύση που συρρικνώνεται διαρκώς.
Η προβολή θα γίνει παρουσία του σκηνοθέτη Γιάννη Βαλτή, ο οποίος στη συνέχεια, στις 8:30 μ.μ., και στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων του Φεστιβάλ, θα παρουσιάσει στην «Μπουκαδούρα» το βιβλίο του Extra Ball, από τις εκδόσεις Ποταμός. Την παρουσίαση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Θανάσης Παντές.
Η βραδιά θα κλείσει με μουσική εκδήλωση από τους Νικόλα Παλαιολόγο, Γιώργο Κλάδη και Μαρία Κρασσοπούλου.
Οι ενδιαφερόμενοι να παραβρεθούν, λόγω του περιορισμένου χώρου, παρακαλούνται να κάνουν κράτηση στο τηλέφωνο 27210 88745.