Την πλαστογράφηση εξουσιοδοτήσεων και υπογραφών και την εξαργύρωση με αυτές εγγυητικών επιστολών ιδιωτών για έργα που υλοποιούσε η Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, ομολόγησε για πρώτη φορά, δια μέσου του δικηγόρου της, η 58χρονη πρώην υπάλληλος του Τμήματος Προμηθειών.
Χθες κρίθηκε ένοχη για πλαστογραφία μετά χρήσεως κατ’ εξακολούθηση και απάτη κατ’ εξακολούθηση και της επιβλήθηκε ποινή φυλακίσεως 27 μηνών με αναστολή.
Για πρώτη φορά δημοσιοποιήθηκαν πληροφορίες της υπόθεσης, ενώ ο δικηγόρος της Πολιτικής Αγωγής, Σπύρος Λαπιώτης, είπε ότι εκκρεμεί στην ανάκριση ως κακούργημα η υπόθεση του πλαστού απολυτηρίου με το οποίο είχε προσληφθεί η υπάλληλος.
Η κατηγορούμενη δεν παρευρέθη στη δίκη, αλλά ο δικηγόρος της Γιώργος Ράλλης χαρακτήρισε την πράξη της ανόητη, που την έχει κάνει «να εξαφανισθεί από προσώπου γης».
Κλεμμένες υπογραφές και διαρρήξεις
Η τότε προϊσταμένη του Τμήματος Γραμματείας κατέθεσε πως ήταν υπεύθυνη για το εμπιστευτικό πρωτόκολλο, το οποίο φυλούσε κλειδωμένο στο γραφείο της. Καθώς είχε αποκαλυφθεί υπόθεση με πλαστό πτυχίο άλλου υπαλλήλου, είχε ζητηθεί εξέταση όλων των φακέλων των υπαλλήλων και επιβεβαίωση των τίτλων σπουδών. Αυτό, όπως είπε, το ήξερε η κατηγορούμενη και περίμενε την απάντηση, η οποία γνώριζε και τι θα έλεγε.
Την τελευταία φορά που η κατηγορούμενη πήγε στο Διοικητήριο ήταν βράδυ, σύμφωνα και με όσα τους είπε μετέπειτα ο φύλακας του κτηρίου, και η μάρτυρας ανέφερε ότι την άλλη μέρα βρήκε παραβιασμένο το συγκεκριμένο συρτάρι της. Ταυτόχρονα, ο προϊστάμενός της βρήκε στο γραφείο του την παραίτησή της. Ο δε φύλακας τους είπε πως ήταν η μόνη που μπήκε εκείνο το βράδυ στο κτήριο. Όπως είπε η μάρτυρας, στο συρτάρι της είδε την απάντηση για το πλαστό της απολυτήριο, ενώ μετά πήγε και άφησε την παραίτησή της. Από τότε δεν την ξαναείδε, ούτε εμφανίσθηκε για να δώσει εξηγήσεις.
Στη συνέχεια, όπως σημείωσε η μάρτυρας, άρχισαν να καταφτάνουν στην υπηρεσία ταξιτζήδες που είχαν αναλάβει το έργο της μεταφοράς μαθητών και να καταγγέλλουν εξαργύρωση των εγγυητικών τους επιστολών με την υπογραφή της μάρτυρος.
Όπως εξήγησε, η κατηγορούμενη έφτιαχνε εξουσιοδοτήσεις, όπου φαινόταν ότι ο Χ ιδιοκτήτης ταξί την εξουσιοδοτεί να εισπράξει την εγγυητική του επιστολή από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ενώ το γνήσιο υπογραφής βεβαίωνε η συγκεκριμένη μάρτυρας, που ήταν προϊσταμένη.
Η μάρτυρας δεν μπόρεσε να δικαιολογήσει πώς η κατηγορούμενη χρησιμοποιούσε τη σφραγίδα και το όνομά της, εκτιμώντας πως ως υπάλληλος εκμεταλλευόταν ολιγόλεπτες απουσίες της και έμπαινε στο γραφείο της.
Ακόμη, είπε ότι, εκτός από αυτές που δικάστηκαν χθες, υπάρχουν άλλες 17-18 εγγυητικές, οι οποίες επίσης έχουν πλαστογραφηθεί, αλλά με τη σφραγίδα άλλης υπαλλήλου.
Μπλοκ του ΤΠκΔ
Τέλος, κατέθεσε ότι σε έρευνα που έκανε η Ασφάλεια στο γραφείο της κατηγορουμένης, βρήκε εξουσιοδοτήσεις που είχε φτιάξει, εγγυητικές επιστολές, μια σφραγίδα που είχε φτιάξει και υπέγραφε ως προϊσταμένη του Τμήματος Προμηθειών, ενώ δεν ήταν, καθώς και ένα μπλοκ εγγυητικών επιστολών του Ταμείου Παρακαταθηκών, που δε θα έπρεπε σε καμία περίπτωση να υπάρχει εκεί.
Ο τότε προϊστάμενός της, ο οποίος βρήκε στο γραφείο του την παραίτησή της, κατέθεσε επιπλέον ότι με το πλαστό απολυτήριο η κατηγορουμένη είχε διορισθεί αρχικά σε Δήμο, ενώ μετά πήγε στην τότε Νομαρχία. Είπε ακόμη πως δεν εμφανίσθηκε να δώσει εξηγήσεις στις δύο ΕΔΕ που έγιναν σε βάρος της. Τέλος, κατέθεσε ότι άφησε πολλές εκκρεμότητες φεύγοντας, ενώ δεν επέστρεψε κανένα ποσό.
Ακολούθως κατέθεσαν 7 ιδιοκτήτες ταξί που είχαν αναλάβει μεταφορικό έργο από την Περιφέρεια και μετά την εξαφάνισή της ανακάλυψαν πως οι εγγυητικές τους επιστολές είχαν εξαργυρωθεί από την κατηγορούμενη. Επίσης, κατέθεσε ιδιοκτήτρια καταστήματος ότι το ίδιο έγινε και με δική της εγγυητική επιστολή από διαγωνισμό προμήθειας των υπηρεσιών με είδη καθαριότητας.
Συνολικά το ποσό γι’ αυτές τις εγγυητικές επιστολές, σύμφωνα με όσα κατέθεσαν οι μάρτυρες, ξεπερνά τα 10.000 ευρώ.
Μεταξύ των όσων ειπώθηκαν, ταξιτζής είπε ότι στο δικό του φάκελο στο Τμήμα Προμηθειών η πρωτότυπη εγγυητική επιστολή είχε αντικατασταθεί με μια απλή φωτοτυπία και την κανονική την είχε εξαργυρώσει. Έτσι, όπως είπε, στην πραγματικότητα ήταν και ο ίδιος παράνομος, καθώς συνέχιζε να εκτελεί το έργο της μεταφοράς μαθητών.
Πρόσθεσαν δε ότι τα ποσά που έχασαν, τα διεκδικούν πλέον από την Περιφέρεια.
Ο εισαγγελέας στην αγόρευσή του ζήτησε να κριθεί ένοχη όπως κατηγορείται, ενώ αιτιολόγησε ότι δεν πρέπει να της αναγνωρισθεί το ελαφρυντικό του πρότερου εντίμου βίου που ζητά, καθώς της πλαστογραφίας και των απατών με τις εγγυητικές επιστολές είχε προηγηθεί το πλαστό απολυτήριο.
Πρόταση που έγινε δεκτή από το δικαστήριο.
Της Βίκυς Βετουλάκη