Εκπαιδευτική επίσκεψη στην Κύπρο για τους μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Καλαμάτας

Εκπαιδευτική επίσκεψη στην Κύπρο για τους μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Καλαμάτας

Με επιτυχία πραγματοποίησαν οι μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Καλαμάτας, του Τμήματος Δομικών Έργων και Γεωπληροφορικής και του Τμήματος Μηχανολόγων, εκπαιδευτική επίσκεψη στην Κύπρο, από 10 έως 24 Ιανουαρίου, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+, με θέμα «Καινοτόμες τεχνικές και ενεργειακές λύσεις σε έξυπνα κτήρια»
Στο πλαίσιο του προγράμματος οι μαθητές συμμετείχαν τόσο σε εκπαιδευτικές όσο και σε πολιτιστικές δράσεις. Αναλυτικότερα, ενημερώθηκαν για τεχνολογίες αιχμής που αφορούν στην ενεργειακή βελτίωση κτηρίων και τη διαχείριση ενέργειας σε κτήρια. Η εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και περιλάμβανε τόσο θεωρητική κατάρτιση όσο και πρακτική εφαρμογή σε κυπριακές εταιρείες που εξειδικεύονται στο αντικείμενο.
Οι μαθητές συμμετείχαν ενεργά καθ’ όλη τη διάρκεια της πρακτικής και θεωρητικής τους κατάρτισης, συζήτησαν τις απορίες τους και απέσπασαν τα εύσημα για τη στάση και τις γνώσεις τους στο αντικείμενο εκπαίδευσής τους. Στο τέλος του προγράμματος, δε, παρέλαβαν πιστοποιητικό επιτυχούς εκπαίδευσης και κατάρτισης, που αναγνωρίζεται ως επιπρόσθετο προσόν στο Ευρωπαϊκό Βιογραφικό Προσόντων (Europass).
Στο πολιτιστικό σκέλος, είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν ιστορικούς και αρχαιολογικούς τόπους και άλλα ενδιαφέροντα σημεία, συνοδεία ξεναγού. Ειδικότερα: Στη Λευκωσία επισκέφθηκαν τα «Φυλακισμένα Μνήματα», το Μουσείο Απελευθερωτικού Αγώνα, τον τύμβο της Μακεδονίτισσας , το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Άγαλμα της Ελευθερίας, τα Ενετικά Τείχη της πόλης, την πύλη Αμμοχώστου και την πύλη της Κυρήνειας. Στη Λεμεσό επισκέφθηκαν τα μεσαιωνικά κάστρα του Κολοσσίου και της Λεμεσού, καθώς και τον αρχαιολογικό χώρο της Αμαθούντας. Στη Λάρνακα επισκέφθηκαν το μεσαιωνικό φρούριο, τον Ιερό Ναό του Αγίου Λαζάρου και το μουσουλμανικό τέμενος Χαλά Σουλτάν. Στην Πάφο επισκέφθηκαν το μεσαιωνικό κάστρο και τον αρχαιολογικό χώρο, καθώς και την εκπληκτικής ομορφιάς παραλία των Κοραλλίων.
Να σημειωθεί πως στο πρόγραμμα πήραν μέρος οι μαθητές: Γεωργόπουλος Χρήστος, Δασκαρόλη Δήμητρα, Πονέ Πλάουρεντ, Πουλημενέας Σωτήριος, Τσάκο Γκέραλντ, Δούβας Χρήστος, Μπίτζας Γεώργιος, Μπενετσής Σπύρος, Μέλλιος Παναγιώτης, Μπίλλο Δημήτρης, Κομπότης Ιωάννης, Ζαγάκος Δημήτρης, Τζούβελης Δημήτριος, Σκοπέτος Άρης, Ντόντα Μάριος, Ψυχάρης Φώτιος, Χέλη Φωτεινή και Μιφτάρι Μαρσελίνο. Συνοδοί καθηγητές ήταν οι Δ. Αραποστάθης και Ι. Φουσέκη.