Άνω – κάτω η κυβέρνηση με τους δασικούς χάρτες


Σε δυο στρατόπεδα Φιλοπεριβαλλοντικών – Φιλοαγροτών
 
Με την εντολή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα «βρείτε λύση», ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος δέχεται συμβιβαστικές εισηγήσεις για να γίνουν κανονικά οι δηλώσεις ΟΣΔΕ και να μην επηρεαστούν από το θέμα των δασικών χαρτών.
Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κρατούν χαμηλά τους τόνους, όμως η αλήθεια είναι πως έχουν χωριστεί σε δύο στρατόπεδα, σύμφωνα με την εφημερίδα «Ύπαιθρος Χώρα», σε «φιλοπεριβαλλοντικούς», έχοντας μαζί τους τούς Οικολόγους- Πράσινους, που ζητούν άρον άρον να προχωρήσουν οι δασικοί χάρτες με τις όποιες βελτιώσεις, και «φιλοαγροτικούς», που θα επιθυμούσαν «αναβολή μέχρι νεοτέρας» και σημαντικές υποχωρήσεις.
Οι μεν φιλοπεριβαλλοντικοί λένε πως πρέπει επιτέλους να γίνουν οι δασικοί χάρτες, να σταματήσει η ιστορία με τα καταπατημένα, γιατί είναι καθ’ οδόν πρόστιμα από την Ε.Ε. και αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση. Οι φιλοαγροτικοί εκφράζουν φόβους ότι με αυτή την ιστορία ελλοχεύει το απευκταίο ενδεχόμενο να χαθούν επιδοτήσεις ή να ζητηθούν πίσω και επιδοτήσεις προηγούμενων ετών, αν δεν υπάρξει εξορθολογισμός στους δασικούς χάρτες.
Στο πλευρό του Β. Αποστόλου (φιλοαγροτικοί) τάσσονται σε γενικές γραμμές και οι υφυπουργοί των ΑΝΕΛ Β. Κόκκαλης – Ν. Μαυραγάνης, που διατύπωσαν τις διαφωνίες τους και ζητούν αναστολή μέχρι νεοτέρας της ανάρτησης των δασικών χαρτών, ώσπου να εξεταστούν τα προβλήματα που προέκυψαν. Επιπλέον, οι ΑΝΕΛ θέτουν θέμα χρήσης αεροφωτογραφιών του 1975, καθώς δίνει ο νόμος το σχετικό δικαίωμα.
Την περασμένη Τρίτη, σε μια προσπάθεια εκτόνωσης της κρίσης, υπήρξε ευρεία σύσκεψη σε επίπεδο νομικών συμβούλων στο υπουργείο Περιβάλλοντος, ενώ την ίδια στιγμή οι Δήμοι, δια του προέδρου της ΚΕΔΕ, Γιώργου Πατούλη, ζητούν νέα παράταση. Όμως, μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, δεν είχε δοθεί οριστική λύση.
Το θέμα των νομοτεχνικών βελτιώσεων στο ζήτημα των δασικών χαρτών δεν είναι απλό, γιατί το ελληνικό Σύνταγμα προστατεύει τα δάση και κάθε άλλη δραστηριότητα φαίνεται να έπεται, ενώ μόλις το 30% των Δήμων, ενώ είχαν ειδοποιηθεί από το καλοκαίρι, έχουν ανταποκριθεί.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, που είναι δασολόγος, φέρεται ενοχλημένος, παρά τις παραδοσιακά καλές σχέσεις που διατηρεί με τον Σωκράτη Φάμελλο. Πηγές αναφέρουν πως είναι ξανά στο κόκκινο οι σχέσεις του με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, Γιάννη Τσιρώνη, παρά τις περί αντιθέτου δηλώσεις.
Οι ΑΝΕΛ επιμένουν πως οι Δήμοι είναι απροετοίμαστοι και ότι οι προθεσμίες είναι ασφυκτικές για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ. Στη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον υπουργό Επικρατείας, Χριστόφορο Βερναρδάκη, υφυπουργοί των ΑΝΕΛ φέρεται να το δήλωσαν ανοιχτά πως κινδυνεύει να τιναχτεί όλο το σύστημα των επιδοτήσεων: «Τι θα λέμε στους αγρότες; Δηλώστε τα χωράφια σας, αλλά κινδυνεύετε να κηρυχθούν δασικά;».
Έτσι, ενώ όλοι συμφωνούν πως υπάρχει όντως πρόβλημα με τα καταπατημένα, ότι χρειάζεται να τελειώσουν επιτέλους οι δασικοί χάρτες, για να μπορούν να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες χρήσης γης, ώστε να έρθουν επενδύσεις, τα μηνύματα είναι αρνητικά, ως προς τον τρόπο σύνταξης των δασικών χαρτών: Πελοπόννησος, Θεσσαλία, Ήπειρος, Μακεδονία, Στερεά Ελλάδα κ.ο.κ. παρουσιάζουν προβλήματα στην ανάγνωση των αγροτικών εκτάσεων.
 
Η στάση των Οικολόγων Πράσινων
Το θέμα των δασικών χαρτών δημιουργεί χάσμα και με τους Οικολόγους- Πράσινους, παρότι ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης, επιμένει πως το θέμα θα λυθεί και είναι πιο κοντά με τον Σωκράτη Φάμελλο. Ωστόσο, ορισμένα στελέχη τού χρεώνουν ότι φέρει μεγάλες ευθύνες για το μπάχαλο, ως προκάτοχος του Φάμελλου, στη θέση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος.
 
Η στάση της Ν.Δ.
Η αξιωματική αντιπολίτευση φαίνεται να σηκώνει το θέμα, τονίζοντας πως το αλαλούμ είναι αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης, που χωρίς σχέδιο ξεκίνησε να ολοκληρώσει τους δασικούς χάρτες.
Από τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, όλοι συμφωνούν πως το θέμα των δασικών χαρτών δεν μπορεί να λυθεί άμεσα, ούτε με τον τρόπο που επιχειρεί να το λύσει η κυβέρνηση, ενώ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη σηκώνει το θέμα. «Έχει γίνει χαμός με τους χάρτες», μας έλεγαν δύο βουλευτές της Πελοποννήσου, που θεωρούνται από τους πλέον μετριοπαθείς.
«Οι αγρότες είναι έτοιμοι να πάρουν τα όπλα. Μπορεί να το αντέξει αυτό η κυβέρνηση;».
Το ΚΚΕ, δια της Διαμάντως Μανωλάκου, τομεάρχου Αγροτικού, κατηγορεί την κυβέρνηση για νέα χαράτσια και για το γεγονός ότι οι αγρότες πληρώνουν τη νύφη για λάθη τα οποία δεν οφείλονται σε εκείνους.